istinaf Dilekçe Örnekleri

A+
A-

İstinaf mahkemeleri dediğimiz Bölge Adliye Mahkemelerinin kurulmasına kadar kanun yolu olarak sadece temyiz bulunmakta, temyiz mercii olarak ta üst mahkemeler olarak Yargıtay ve Danıştay itirazları karara bağlamaktaydı. Ancak Bölge Adliye Mahkemelerinin kurulması sonrasında istinaf dediğimiz kanun yolu da açılmış oldu. Şu an için 7 ayrı bölgede toplam 7 Bölge Adliye Mahkemesi faaliyette olup, ileride 18 ilde faaliyete geçirilmek üzere çalışmalar yapılmıştır. İstinaf başvurusu da takdir edeceğiniz üzere bir dilekçe ile yapılacaktır. Ancak bu dilekçe ciddi anlamda önem arz etmekte olup, sitemizde paylaşacağımız istinaf dilekçe örnekleri paylaşımlarını inceleyebilirsiniz. Yine de bir hukukçu ya da avukat desteği alınması faydanıza olacaktır. Yazımızın devamında paylaşacağımız istinaf dilekçe örneklerini incelemeden önce muhakkak İstinaf Nedir adlı yazımıza ( buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz ) bir göz atmanız da yararınıza olacaktır.

Şimdi hazırlamış olduğumuz istinaf dilekçe örneklerini paylaşalım ( büyütmek için resimlerin üzerine tıklayınız )

İçindekiler

istinaf Dilekçe Örnekleri ( Avukatlar İçin )

istinaf dilekçesi

istinaf dilekçe örnekleri

istinaf Dilekçe Örnekleri ( Avukatsız Bireysel Başvuru İçin )

istinaf dilekçesi

istinaf dilekçe örnekleri

Vermiş olduğumuz istinaf dilekçe örnekleri nde doldurmanız gereken yerler hakkında da kısaca izahatta bulunalım.

DOSYA NO : İlk derece mahkemesi ( yani ceza aldığınız mahkeme ) tarafından yargılamanın yapıldığı dosya numarasıdır. Genelde kayıtlarda Esas numarası olarak belirtilmektedir.

İSTİNAF YOLUNA BAŞVURAN : Burada ilgili hükme itiraz ederek istinaf yoluna giden kişinin adres ve kimlik bilgilerinin tam ve doğru bir şekilde yazılması gerekmektedir.

TEBLİGAT TARİHİ : İstinaf başvurusunu süresi içerisinde yapıp yapmadığınızın tespiti için ilgili mahkeme kararını ne zaman tebliğ aldığınızı belirteceğiniz tarihtir.

TALEP KONUSU : Buraya ilgili mahkemenin esas numarasının, karar numarasının ve tarihinin belirtilmesi gerekmektedir.

İSTİNAF NEDENLERİ : Bu bölüme ise; karara neden itiraz ettiğiniz güzel cümlelerle ifade ederek yazmanız gerekecektir. Bu bölümde çok fazla hikayeye kaçmadan, ancak önemli konuları da atlamadan net bir şekilde itiraz gerekçelerimizi izah etmemiz gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Örneği

HUKUKİ NEDENLER : Bu bölümde varsa ilgili kanun maddesini ekleyebilirsiniz yoksa da aynen şablonda olduğu gibi bırakabilirsiniz.

SONUÇ ve TALEP : Bu bölümde de aynı şekilde bozulmasını istediğinizin kararın ilgili sayı ve tarihlerini yazıp son olarak dilekçenizi imzalamanız gerekmektedir.

İstinaf dilekçenizi; size ceza veren ( yani bozulmasını istediğiniz kararı veren ) mahkemeye bizatihi ( kendiniz ) vermeniz gerekmektedir.

istinaf Dilekçe Örnekleri Word Formatı

Aşağıdaki linklere tıklayarak istinaf dilekçe örneklerini bilgisayarınıza indirerek üzerinde düzenleme yapabilirsiniz.

İstinaf Dilekçesi Avukatlar için

İstinaf Dilekçesi Avukatsız Bireysel Başvurular için

Dilekçelerimiz sadece bilgilendirme amaçlı olup, sonradan herhangi bir sorunla karşılaşmamak adına nihai kararınızı verip dilekçenizi hazırlamadan önce bir hukukçudan yardım almanız faydanıza olacaktır.

Bir mum diğerini yakmakla ışığından birşey kaybetmez ! Yazımızı Facebook ve Twitter üzerinden paylaşmak ya da beğenmek için sosyal medya butonlarımızı kullanabilirsiniz.



ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. mehmet dedi ki:

    Ben dört yıl ceza aldım. kararın bozulması için bulunduğum yerdeki mahkeme aracılığıyla itiraz dilekçesi verebilirmiyim. Avukatım yok

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Mehmet bey,
      Türkiye de herhangi bir adliyede nöbetçi mahkeme aracılığıyla istinaf başvurusunda bulunarak dilekçenizi ilgili mahkemeye gönderebilirsiniz, dilekçeyi verdiğiniz tarih itiraz tarihi olarak kabul edilir.

  2. ali dedi ki:

    kolay gelsin biz doğalgaz dairesinden gelen sesten rahatsız oluyoruz bilirkişi ses var demiştir fakat adresi yanlış yanlış yazmıştı biz itiraz ettik karşı tarafta itirazda bulunmuş hakim esasta görüşülmek üzere dosyayı kapattı bizde sulh hukuk mahkemesine kat mülkiyeti kanunundan kaynaklanan davalar (Kullanırken Verilen Rahatsızlığın Giderilmesi) kasım 2020 de şikayette bulunmuştuk tensip zaptı(tutanağı) da davalı olarak bulunan kişilerin mahkeme Tc numaraları ile adreslerin yazılmasını 1 hafta süre içerisinde istemişti. 3 gün içerisinde davalı kişilerin adreslerini yazdık ve Tc kimlik numaralarının kimlerin alabileceği hakkındaki yönetmeliği de ekledik. Geçen gün hmk 114/1-d ve hmk 115 dava şartları yokluğundan hakim usul yönünden red kararı verdi. Fakat inceleme yaptığım zaman katip adresi yanlış yazmış benim tensip tutanağındaki adresler değil sulh hukuk kalemliğinde tebliğ mazbatasında (davalı kişi Taşınmış burada oturmuyor tebliğ iade denmiş) yani yanlış adrese giden ptt tebliğ mazbatası sebebiyle davamız red edilmiş şimdi yine istinafa gideceğim fakat bu yanlışı yapan kişiler hakkında ne gibi yaptırım uygulanabilir
    BAM da nasıl bir istekte bulunmam gerek kararın iptali mi mahkeme süreci içerisinde tekrar devam etmesini mi ne yapılmalı

  3. çiğdem türkoğlu dedi ki:

    lütfen (acil) bam kararı için jükmün tamamlanması ve tavzihi(ikisi birlikte) dilekçe örneği yayınlar musınız? konu: resen incelemesi gereken görevsizlik gerekçesine yer vermeyip , kadastro mahkemesine gönderme yapması (dava konusu mülkiyete yönelik olup yargılama yeri sulh hukuk mhk)bir de görevsizlik nedeniyle yargılama giderlerinin tamamının davacı tarafıma iadesi 2) tavzih: müdahil davalıların tamamı davaya dahil edildiği halde edilmemiş gibi gösterdiği için düzeltme .teşekkürler


Sitemizde paylaşılan dilekçe örneği ve diğer bilgiler tamamen bilgilendirme amacıyla paylaşılmış olup, izinsiz ve kaynak gösterilmeksizin başka bir yerde yayımlanması yasaktır. - Aralık 2016