Tutukluluğa İtiraz Nasıl Yapılır

A+
A-

Tutukluluğa İtiraz, tutuklama kararını veren Sulh Ceza Hakimliğine yapılır. Tutuklama kararı kovuşturma aşamasında davanın görülmekte olduğu mahkeme tarafından verilmiş ise itiraz da yine aynı mahkemeye yapılır. Tutuklamaya itiraz süresi 7 günlük süre içerisinde yapılmalıdır. Söz konusu itiraz ile ilgili usul ve inceleme mercileri Ceza Mahkemesi Kanununun 268. maddesinde ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.

İçindekiler

Tutuklamaya Kim Karar Verir

Soruşturma aşamasında Cumhuriyet Savcısı şüphelinin üzerine atılı suçun tutuklamayı gerektirdiği kanaatine varırsa bu hususta bir karar vermesi için Sulh Ceza Hakimliğinden şüpheli hakkında tutuklama kararı vermesi yönünde talepte bulunur.   Sevk yazısı ile soruşturma dosyası gönderilir. Sulh Ceza Hakimliği tarafından dosya incelenerek şüphelinin sorgusu yapılır. Sulh Ceza Hakimi, Cumhuriyet Savcısının talebini yerinde görürse şüpheli hakkında tutuklama kararı verir. Soruşturma esnasında Cumhuriyet Savcısının talebi haricinde tutuklama yapılamaz. Cumhuriyet Savcısının tutuklama talebinde bulunup bulunmama hususu kendi tasarrufundadır.

Kovuşturma aşamasında sanığın tutuklanmasına Cumhuriyet Savcısının talebi üzerine  veya  resen yapacak inceleme üzerine mahkeme tarafından karar verilir. Tutuklama karar verip vermeme konusunda,  iddianameyi kabul edip yargılamayı yürüten mahkeme yetki sahibidir. Her ne kadar kovuşturma aşamasında resen hakim tarafından tutuklama kararı veriliyor olsa da Cumhuriyet Savcısının da bu konuda mütalaası (görüşü) alınmalıdır.

Tutuklama Kararına İtiraz Nasıl Yapılır

Tutuklamaya itiraz veya tutuklama talebinin reddi kararlarına karşı itiraz için kanun yoluna başvurulabilir.  Kararın öğrenildiği tarihten itibaren 7 gün içerisinde tutuklama kararına itiraz kanun yoluna başvuru yapılabilir.

Tutuklama kararına itiraz soruşturma aşamasında kararı veren Sulh Ceza Hakimliğine, kavuşturma aşamasında kararı veren mahkemeye bir dilekçe veya tutanağa geçirilmek koşuluyla zabıt kâtibine beyanda bulunmak suretiyle yapılır. Tutanakla tespit edilen beyanı ve imzayı mahkeme başkanı veya hâkim onaylar. Kararına itiraz edilen hâkim veya mahkeme itirazı yerinde görürse kararı düzeltir, yerinde görmezse en çok üç gün içinde, tutuklama kararına itirazı incelemeye yetkili olan merciine gönderir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Cep Telefonu ile İsim Sorgulama ve Öğrenme İşlemi

Tutukluluğa İtiraz Nereye Yapılır

Tutuklamaya itiraz kararları, tutuklama kararı veren Sulh Ceza Hakimliklerine veya tutuklama kararı veren mahkemelerine yapılır.

Tutuklu bulunan şüpheli veya sanık, zabıt kâtibine veya tutuklu bulunduğu ceza infaz kurumu ve tutukevi müdürüne beyanda bulunmak suretiyle veya bu hususta bir dilekçe vererek kanun yollarına başvurabilir. Zabıt kâtibine başvuru halinde, bir tutanak düzenlenerek tutuklu bulunan şüpheli veya sanığa bir örneği verilir. Kurum müdürüne başvuru halinde, yine aynı işlemler yapılarak tutanak ve dilekçe derhal ilgili mahkemeye gönderilir.

Sulh Ceza Hakimlikleri tarafından verilen tutuklama kararlarına itiraz edildiğinde, Sulh Ceza Hakimliği itiraz talebini yerinde görmediği takdirde reddeder ve kararı incelemesi ve itiraz konusunda karar vermesi için kendisinden sonra gelen numaralı Sulh Ceza Hakimliğine gönderir. Tutuklama kararını o yerde bulunan son numaralı Sulh Ceza Hakimliği vermiş ise itiraz kararını ilk numaralı Sulh Ceza Hakimliği inceler ve karar verir.  Tutuklama kararının verildiği yerde yalnızca bir Sulh Ceza Hakimliği varsa tutuklamaya itirazı en yakın yerdeki Sulh Ceza Hakimliği inceler ve karar verir.

Kovuşturma aşamasında mahkeme tarafından tutuklama kararı verilmiş ise tutuklamaya itiraz kararı inceleyip karar verilmek üzere üst mahkemeye gönderilir. Tutuklama kararı ağır ceza mahkemesince verilmiş ise sulh ceza hakimliklerinde olduğu gibi kendisinden sonra gelen numaralı ağır ceza mahkemesi incelemeyi yapar,  tutuklama kararının verildiği yerde tek ağır ceza mahkemesi varsa kararı veren mahkemeye en yakın ağır ceza mahkemesine itiraz incelemesi için gönderilir.

Tutuklamaya İtiraz Dilekçesi Nasıl Yazılır

Tutukluluğa  itiraz dilekçesi yazılırken dilekçenin çok kısa veya çok uzun olmamasına dikkat edilmeli ve anlam bütünlüğü içerisinde gereksiz tekrarlardan kaçınılarak kronolojik bir biçimde somut olaylara değinilmeli ve deliller açık şekilde gösterilmelidir.  Daha sonradan ortaya çıkan deliller özellikle vurgulanmalı, dilekçenin okunur ve anlaşılır bir dille yazılmasına dikkat edilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Radar Cezasına İtiraz Dilekçe Örneği (Nasıl İtiraz Edilir)

Tutuklamaya İtiraz Dilekçe Örnekleri 2019 Güncel

Tutuklamanın Kaldırılması İstemi Dilekçe Örneği

tutukluğa itiraz dilekçesi

Tutukluluğa İtiraz

Tutukluluğun Devamına İtiraz Dilekçesi Örneği

tutukluluğa itiraz dilekçesi

Tutukluluğa İtiraz

Tutuklamaya İtiraz Dilekçesi Örneği

tutuklamaya itiraz dilekçesi

Tutukluluğa İtiraz

Tahliye İstemi Talep Dilekçesi Örneği

tahliye istem dilekçesi

Tahliye istemi talep dilekçesi

Resimleri büyütmek için lütfen üzerine tıklayınız.

Tutukluluğa İtiraz Dilekçesi Örneği Word Formatında

Tutuklamaya itiraz dilekçe örneklerini word formatında bilgisayarınıza indirmek ve üzerinde düzenleme yapmak için lütfen aşağıdaki linklere tıklayınız.

Tutukluluğun Kaldırılması İstemi Dilekçesi

Tutukluluğun Devamına İlişkin Karara İtiraz Dilekçesi

Tutuklamaya İtiraz Dilekçesi

Tahliye İstemi Dilekçesi



ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.


Sitemizde paylaşılan dilekçe örneği ve diğer bilgiler tamamen bilgilendirme amacıyla paylaşılmış olup, izinsiz ve kaynak gösterilmeksizin başka bir yerde yayımlanması yasaktır. - Aralık 2016