Uzlaştırma Kapsamına Giren Suçlar Ayrıntılı Tablo 2019

A+
A-

Uzlaştırma müessesesi 2019 yılı itibariyle çok daha aktif bir şekilde Hukuk Sistemimizde kullanılmakta olup, bu konudaki çalışmalar her geçen daha da ileriye taşınmaktadır. Bu yazımızda siz değerli okurlarımız için 2019 yılı için en güncel Uzlaştırma Kapsamında olan suçlarla ilgili bilgilendirme yaparak, hazırladığımız tablomuzu istifadenize sunmaya çalışacağız.

İçindekiler

Uzlaştırma Nedir

5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 253 ve devam maddeleri uyarınca uzlaştırma ile ilgili gerekli düzenlemeler yapılmış olup, 02/12/2017 tarihinde yürürlüğe giren 6763 Sayılı Yasanın 34. Maddesi ile uzlaştırma yasası kapsamına giren suçların kapsamı genişletilmiştir. Bununla birlikte uzlaşma olarak geçen tanım uzlaştırma olarak değiştirilmiştir.

Uzlaştırma, uzlaşma kapsamına giren bir suç nedeniyle şüpheli veya sanık ile mağdur veya suçtan zarar görenin, kanun ve bu yönetmelikteki usul ve hükümlere uygun olarak uzlaştırmacı aracılığıyla anlaştırılmaları suretiyle uyuşmazlığın giderilmesi sürecidir. Mağdurun veya suçtan zarar görenin, şüpheli veya sanık ile usul ve yönetmeliğe uygun olarak anlaşmaları ile uzlaşma gerçekleşir.

Uzlaştırma İşlemi Kim Tarafından Nasıl Yapılır

5237 Sayılı Ceza Muhakemesin Kanununun 253, 254 ve 255. Maddeleri ile Uzlaştırmanın kim tarafından yapılacağı ve uzlaştırmayı kimin yapacağı düzenlenmiş 02/12/2016 tarihinde yürürlüğe giren 6763 Sayılı Yasanın 34. Maddesi ile son halini almıştır. Bu yasaya göre her Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde uzlaştırma bürosu kurularak, uzlaştırma bürolarında yeteri kadar cumhuriyet savcısı ve personel görevlendirilecektir. Uzlaştırmacılar ise hukuk öğrenimi görmüş kişilerin veya avukatların yer aldığı Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen listelerde yer alan kişilerden oluşacaktır.

Uzlaştırma Kapsamına Giren Suçlar

Uzlaştırma görüşmeleri gizli olarak yürütülür. Uzlaştırmacı kendisine teslim edilen dosyadaki taraflara uzlaşmanın sonuçlarını, ne demek olduğunu ve ayrıntılarını anlatmak zorundadır. Uzlaşıp, uzlaşmamak kişilerin kendi özgür iradelerine bağlıdır, bu konuda kimseye baskı yapılamaz. Tarafların uzlaşma teklif formunu kabul etmeleri halinde uzlaştırma görüşmelerine başlanır, taraflardan birinin uzlaştırma teklifini kabul etmemesi halinde ise uzlaştırma görüşmelerine başlanılamadığına ilişkin tutanak tutularak dosya C. Savcılığına iade edilir. Tarafların uzlaştırma teklifini kabul etmeleri halinde uzlaştırma görüşmelerine başlanır ve uzlaştırma görüşme tutanağı ile birlikte uzlaştırma raporu düzenlenir. Uzlaştırmanın sağlanıp sağlanmadığı, ya da uzlaştırmanın herhangi bir edime bağlanarak sağlandığı uzlaştırma raporunda açıkça belirtilmelidir. Uzlaştırmacı dosyayı teslim aldığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde uzlaştırma görüşmelerine sonuçlandırmalıdır. Bir kereye mahsus bu süre ilgili C.Savcısının onayı ile 20 gün uzatılabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Boşanma Davasında Yargılama Usulüne İlişkin Genel Bilgiler

Uzlaşma Kapsamındaki Suçlar Tablosu

Tablomuzu büyütmek için üzerine tıklayabilirsiniz.

Uzlaştırma kapsamında olan suçlar

Uzlaşma Kapsamındaki Suçlar

Uzlaşmaya tabi suçlar tablo

Uzlaşma Kapsamındaki Suçlar

Yukarıda ayrıntılı olarak belirttiğimiz suçlara ek olarak, Uzlaşma kapsamına giren suçların kapsamı 2019 yılı Ekim ayında yürürlüğe giren 1. Yargı paketi ile genişletilmiş ve aşağıda belirttiğimiz suçlarda uzlaşma kapsamına dahil edilmiştir.

1) Hizmet Nedeniyle Güveni Kötüye Kullanma (TCK 155/2. md.)

2) İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali (TCK 117/1.fıkra, TCK 119/1.fıkra (c) bendi)

3) Suç Eşyasının Satın Alınması veya Kabul Edilmesi (TCK 165. md.)

Uzlaştırma Kapsamına Giren Suçlar

Uzlaştırma kapsamına giren suçlarla ilgili daha önce yazmış olduğumuz yazımızda bilgi vermeye çalışmıştık ancak daha açıklayıcı olması amacıyla bu yazımızda Uzlaştırma Kapsamına Giren Suçları tablo halinde daha teferruatlı olarak göstermeye çalışacağız.

Uzlaştırma Yasası ile ilgili daha önce yazmış olduğumuz ayrıntılı Uzlaştırma Nedir (Detaylı Anlatım) konulu yazımıza buradan ulaşabilirsiniz, yine Uzlaştırma Dilekçe Örneği konulu yazımıza ise buradan ulaşabilirsiniz.



ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.


Sitemizde paylaşılan dilekçe örneği ve diğer bilgiler tamamen bilgilendirme amacıyla paylaşılmış olup, izinsiz ve kaynak gösterilmeksizin başka bir yerde yayımlanması yasaktır. - Aralık 2016