Deprem Sonrası Hasar Tespiti Nasıl Yaptırılır

A+
A-

Bilindiği üzere ülkemiz aktif olan birçok fay hattının üzerindedir. Bilim adamlarının bu konuda yapmış oldukları çalışmalar ve yine ülkemizde son yıllarda meydana gelen depremler de bunu açıkça göstermektedir. Özellikle Şubat ayı başlarında Ege bölgesindeki arka arkaya gelen depremler bu gerçeği bir kez daha ortaya koymuştur. Bazı depremler can kaybına neden olurken, bazıları ise sadece mal kaybı ve bina hasarları ile atlatılmaktadır. Böyle durumlarda ise evlerimiz için yaptırdığımız DASK ( Doğal Afet Sigortası ) devreye girmektedir. Tabii ki bunun için de belli bir prosedürün izlenmesi ve deprem sonrası hasar tespiti yaptırılması gerekecektir. Bu yazımızda sizlere kısaca deprem sonrası hasar tespiti nasıl yaptırılır izah etmeye çalışacağız.

Ülkemizdeki Depremler

Ülkemizde meydana gelen depremler sonucunda, gelişmiş ülkelere göre daha fazla can ve mal kaybımız meydana gelmektedir. 17 Ağustos 1999 Marmara, 12 Kasım 1999 Düzce, 23 Ekim 2011 Van depremi bu gerçeği bize acı yönleri ile hatırlatmış oldu. 1999 yılında yaşadığımız bu acı tecrübeden sonra alınan tedbirler ve inşaat sektöründe meydana gelen gelişmelerle daha sağlıklı ve güvenilir binalar inşa edilmeye başlandı. Kentsel dönüşüm çalışmaları ile eski ve sağlıksız binalar yıkılarak yerine modern ve sosyal kent yaşamına uygun yapılar yapılması için çalışmalar başlatıldı.

1999 yılında meydana gelen Marmara ve Düzce depremlerinden sonra yargıya taşınan on binlerce dava dosyası yargının neredeyse çalışamaz hale gelmesine neden oldu. Bu dava dosyalarının neredeyse tamamı deprem nedeniyle açılan hasar tespit ve itiraz dosyalarından ibaretti. Mahkemelere açılan bu dava dosyaları afet konutu edinmek, hasar gören binanın yıkımını engellemek, hasar gören konutun devlet tarafından masrafının karşılanmasını talep etmek gibi konuları kapsamaktaydı.

Ülkemizde birkaç yılda bir büyük, birkaç ayda bir ise hissedilir derecede küçük depremler meydana gelmektedir. Deprem anında ortaya çıkan karışıklık, mağdur olan herkesin hak arayış çabaları, yargının iş yükünün birden artması nedeniyle dava sürecinin uzaması afet sonrası oluşan olumsuzlardan bazılarıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Belediyeden Araç Talebi İçin Dilekçe Örneği : Nasıl Araç Talep Edilir

Deprem Sonrası Hasar Tespitini Kim Yapar

Deprem sonrasında hasar tespit çalışmalarını Başbakanlığa bağlı Acil ve Afet Durum Yönetimi Başkanlığı bünyesinde yapılmaktadır. Ancak vatandaşlar Acil ve Afet Durum Yönetimi Başkanlığının yapmış olduğu tespit çalışmalarına itirazları halinde Sulh Hukuk Mahkemeleri tarafından da hasar tespit işlemi yapılmaktadır.

Deprem Hasar Tespit Dilekçesi Nasıl Yazılır

Hazırlamış olduğumuz dilekçeyi kendinize uyarlayarak ilgili kuruma ibraz edebilirsiniz.

Deprem Nedeni İle Binadaki Hasarın Tespiti İstemi Dilekçesi

depremden dolayı binadaki hasar tespit dilekçesi

Deprem nedeni ile binadaki hasarın tespiti işlemi dilekçesi

Deprem Nedeni İle İş Yerinin Hasarının Tespitine İtiraz

deprem sonrası iş yeri hasar itiraz dilekçesi

Deprem nedeni ile iş yerinin hasarına itiraz dilekçesi

Deprem Sonrası Hasar Tespiti Dilekçesi Word Formatında

Deprem Nedeni İle Binadaki Hasarın Tespiti İstemi Dilekçesi

Deprem Nedeni İle işyerinin Hasarın Tespitine İtiraz



ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.


Önceki yazıyı okuyun:
Deprem Nedeni ile Hasar Tespiti İçin Dava Dilekçe Örneği

Ülkemizin birçok aktif fay hattının üzerinde bulunması ve bunun sonucunda her yıl büyüklü küçüklü birçok depremin meydana gelmesi nedeniyle, can...

Kapat
Sitemizde paylaşılan dilekçe örneği ve diğer bilgiler tamamen bilgilendirme amacıyla paylaşılmış olup, izinsiz ve kaynak gösterilmeksizin başka bir yerde yayımlanması yasaktır. - Aralık 2016