Kişisel Konkordato Nedir Nasıl Başvuruda Bulunulur

A+
A-

Son günlerde sıkça duymaya başladığımız kişisel (şahsi, şahıs) konkordato nedir, şahıslar da kişisel konkordato talebinde bulunabilir mi, kişisel konkordato ile normal konkordato arasında fark var mıdır gibi konkordato ile ilgili merak konulara değinmeye ve  konkordato ve kişisel konkordato hakkında genel olarak bilgi vermeye çalışacağız.

kişisel konkordato ilanı

kisisel konkordato ilani basvuru

Daha önce yazmış olduğumuz makalelerimizde konkordato ile ilgili genel konulara değinmiş, konkordatonun ne anlama geldiğini ve konkordato türleri ile ilgili bilgi vermeye çalışmıştık, daha önceden sadece şirketler için kabul gören konkordato talebi artık şahıs şirketleri ve kişiler için kabul görmeye başladığından ayrı bir önem kazandı.

Kişisel (şahıs, şahsi) Konkordato Talebi Nasıl Yapılır

Kişisel konkordato talebi ile daha önceden yapılan şirket konkordato talepleri arasında bir fark bulunmamaktadır,  yapılacaklar işlemler ve uygulanan prosedür aynıdır.  Konkordato da olduğu gibi kişisel (şahsi, şahıs) konkordato türleri oluşum biçimine göre mahkeme dışı konkordato ve mahkeme içi konkordato olarak ikiye ayrılmaktadır.

Mahkeme Dışı (Kişisel) Konkordato

Mahkeme dışı kişisel konkordato, konkordato süreci içersinde görev yapan herhangi bir resmi makamın katılımı olmaksızın, borçlunun doğrudan doğruya alacaklılarıyla ayrı ayrı uzlaşarak anlaşmaya varması sonucunda gerçekleştirdiği konkordatodur. Mahkeme dışı kişisel konkordato bütün alacaklılar yönünden değil sadece kabul eden alacaklılar yönünden bağlayıcı olacaktır. Mahkeme dışı yapılacak olan konkordatonun takipleri durdurucu etkisi yoktur. Bu nedenle, alacaklılar borçluya karşı yeni takip yapabilirler, ya da başlattıkları takipleri devam ettirebilirler.

Mahkeme dışı yapılacak olan kişisel konkordato için niteliği bakımından bir özel hukuk sözleşmesi diyebiliriz. Kuruluşu, etkileri ve sonuçları Borçlar Yasasına tabidir. Bu yönüyle mahkeme dışı konkordatoda mahkeme içi konkordato için aranan şartların bulunmasına gerek yoktur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ödeme Emrine İtiraz Dilekçe Örneği

Mahkeme İçi (Kişisel) Konkordato

İcra ve İflas Yasasında öngörülen usul çerçevesinde borçlu ve alacaklıların yanı sıra, resmi makamlarında (icra mahkemesi, ticaret mahkemesi) katılımı ile gerçekleştirilen konkordatoya Mahkeme içi kişisel konkordato denir. Diğer bir ifadeyle bu konkordatoya resmi konkordato da denilmektedir.

Mahkeme içi konkordato kendi içerisinde içeriğine göre ve yapılış zamanına göre iki farklı türe ayrılmaktadır.

İçeriğine göre mahkeme içi konkordato türleri üçe ayrılmaktadır.

Yüzde (tenzilat) konkordatosu;

Alacaklıların alacaklarının belirli bir yüzdesinden feragat etmelerini ve borçlunun da belirlenen yüzde oranında ödemede bulunmak suretiyle tüm borçlarından kurtulmasını sağlandığı konkordato türüdür. Bu konkordato türünde borçlu, borçlarının bir kısmını ödemekten kurtulur.

Vade (mühlet) konkordatosu;

Borçlunun borçlarını tam olarak ödemekle birlikte, borçlarının vadesinin yeniden düzenlenerek daha sonraki bir tarihe ertelenmesi veya taksitlere bağlanmasının sağlandığı konkordato türüdür.

Karma Konkordato;

Alacaklının hem alacaklarının bir kısmından vazgeçtiği hem de kalan alacakları için borçluya yeni vade veya taksit imkanının sunulduğu konkordato türüdür.

Yapılış zamanına göre konkordato türü de ikiye ayrılmaktadır,

İflas Dışı Konkordato;

İflasa tabi olmayan borçlularla, iflasa tabi olup da henüz iflas etmemiş borçluların teklif ettiği konkordatodur.

İflas İçi Konkordato;

İflas etmiş, bir borçlunun iflas tasfiye si devam ederken iflastan kurtulmak için teklif ettiği konkordatodur,  İcra ve iflas yasası, iflas dışı konkordato esas alınarak düzenlenmiştir. İflas içi konkordato bakımından ise iflas dışı konkordatodan farklılaşan yönlerini dikkate almak suretiyle hükümler öngörülmüştür.

Konkordatonun oldukça geniş bir hukuki yapısının olması nedeniyle konkordatonun diğer yönlerine ilişkin ayrıntıları başka makalelerimizde ele alarak siz değerli okurlarımızı bu konuda bilgilendirmeye çalışacağız.

Bu yazımızın yanı sıra Konkordato Nedir konulu yazımızı da ortalama 3 dk da okuyabilir ve ilaveten bilgilere ulaşabilirsiniz.



ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.


Önceki yazıyı okuyun:
Kira Süresinin Sona Ermesi Nedeniyle İcra Yolu İle Taşınmazların Tahliyesi

Kiralanan taşınmazların kira bedelinin ödenmemesi nedeniyle icra yolu ile tahliyesine ilişkin olarak yazmış olduğumuz bir diğer yazımızda bilgi vermeye çalışmış...

Kapat
Sitemizde paylaşılan dilekçe örneği ve diğer bilgiler tamamen bilgilendirme amacıyla paylaşılmış olup, izinsiz ve kaynak gösterilmeksizin başka bir yerde yayımlanması yasaktır. - Aralık 2016