Mahkeme Kararına İtiraz Dilekçesi Örneği

A+
A-

Bir çok aşamada, Savcılık, Ceza Mahkemesi, Hukuk Mahkemesi İcra Daireleri gibi bir çok kurumun vermiş olduğu kararlara karşı itiraz edilebilir. Bu yazımızda özellikle ceza mahkemeleri tarafından verilen kararlara karşı itirazın nasıl yapılacağına ve karara itiraz dilekçesinin nasıl yazılacağına ilişkin bilgi vermeye çalışacak ve yine hazırlamış olduğumuz mahkeme kararına itiraz dilekçesi örneğini paylaşacağız.

İtiraz Edilebilecek Kararlar

Hakim kararları ile kanunun gösterdiği hallerde, mahkeme kararlarına karşı itiraz yoluna gidilebilir. CMK.md.267

Karara İtiraz Nasıl Yapılır

Ceza Mahkemelerinde karara itiraz edilebilmesi için yasal süresinde yani 7 gün içerisinde kararı veren merciye verilecek dilekçe veya zabıt katibi tarafından tutanağa bağlanmak sureti ile yapılabilir. Tutanakla tespit edilen beyan, mahkeme başkanına veya ilgili hakime onaylattırılır.

Karara İtiraz Ne Zaman Sonuçlanır

İlgili merciye yapılan itiraz, ilgili mahkeme tarafından yerinde görülmesi halinde düzeltilir ancak mahkemenin itirazı yerinde görmemesi halinde en fazla üç gün içinde itirazı incelemek ve karar vermek üzere ilgili merciye gönderir.

Karara İtiraz Nereye Yapılır

Ceza Mahkemelerinde karara itirazın nereye yapılacağı ve kararı inceleme mercileri CMK. 268. Maddesinin a,b,c,d ve e fıkralarında belirtilmiştir.

Mahkeme kararına itiraz nasıl yapılır

Karar İtiraz Nasıl Edilir

CMK. Madde 268/a,b,c,d,e (İtirazı İncelemeye Yetkili Merciler)

a) Sulh ceza hâkimliği kararlarına yapılan itirazların incelenmesi, o yerde birden fazla sulh ceza hâkimliğinin bulunması hâlinde, numara olarak kendisini izleyen hâkimliğe; son numaralı hâkimlik için bir numaralı hâkimliğe; ağır ceza mahkemesinin bulunmadığı yerlerde tek sulh ceza hâkimliği varsa, yargı çevresinde görev yaptığı ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerdeki sulh ceza hâkimliğine; ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerlerde tek sulh ceza hâkimliği varsa, en yakın ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerdeki sulh ceza hâkimliğine aittir.

b) İtiraz üzerine ilk defa sulh ceza hâkimliği tarafından verilen tutuklama kararlarına itiraz edilmesi durumunda da (a) bendindeki usul uygulanır. Ancak, ilk tutuklama talebini reddeden sulh ceza hâkimliği, tutuklama kararını itiraz mercii olarak inceleyemez.

c) Asliye ceza mahkemesi hâkimi tarafından verilen kararlara yapılacak itirazların incelenmesi, yargı çevresinde bulundukları ağır ceza mahkemesine ve bu mahkeme ile başkanı tarafından verilen kararlar hakkındaki itirazların incelenmesi, o yerde ağır ceza mahkemesinin birden çok dairesinin bulunması hâlinde, numara olarak kendisini izleyen daireye; son numaralı daire için birinci daireye; o yerde ağır ceza mahkemesinin tek dairesi varsa, en yakın ağır ceza mahkemesine aittir.

d) Naip hâkim kararlarına yapılacak itirazların incelenmesi, mensup oldukları ağır ceza mahkemesi başkanına, istinabe olunan mahkeme kararlarına karşı yukarıdaki bentlerde belirtilen esaslara göre bulundukları yerdeki mahkeme başkanı veya mahkemeye aittir.

e) Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kararları ile Yargıtay ceza dairelerinin esas mahkeme olarak baktıkları davalarda verdikleri kararlara yapılan itirazlarda; üyenin kararını görevli olduğu dairenin başkanı, daire başkanı ile ceza dairesinin kararını numara itibarıyla izleyen ceza dairesi; son numaralı daire söz konusu ise birinci ceza dairesi inceler.

Kararına İtiraz Dilekçesi Nasıl Yazılır

Ceza mahkemesi kararlarına karşı itiraz dilekçesi yazılırken öncelikli olarak ilgili mahkemenin adı ve itiraza konu dosyanın numarasının yazıldığına dikkat edilmelidir. Karara itiraz dilekçesinde, tarafların adı soyadı, TC.Kimlik Numarası, adresleri, varsa avukatlarına ilişkin bilgiler ile talebimiz net olarak yazılmalıdır. Karara itiraz dilekçesinde “Karara İtiraz Ediyorum,” “Mahkemenin Kararı Usul ve Yasaya Aykırıdır, İtiraz Ediyoruz” gibi ifadeler kullanılarak dilekçede net olarak belirtilmelidir. Karara itiraz dilekçesinde, itiraz konusunun dışında başka konulara değinmekten kaçınılmalı, dilekçe fazla uzatılmadan yazılmalıdır. Mahkemelerin iş yoğunluğu, Hakimlerin gün içerisinde bir çok dava ve işle uğraştığı da göz önünde tutularak yazılacak olan dilekçede taleplerimizin tamamının okunması ve dikkate alınması için dilekçenin kısa ve net olmasına özen gösterilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Antalya Büyükşehir Belediyesi Dilekçe Örneği İletişim

Karara İtiraz Dilekçesi Örneği

Ceza Mahkemeleri tarafından verilmiş kararlara ilişkin olarak sitemizde hazırlamış olduğumuz dilekçe örnekleri üzerinde gerekli düzenlemeleri yaparak, talebinize uygun olarak uyarlayabilirsiniz. Ceza Mahkemeleri Kararlarının değişiklik göstermesi ve ileride herhangi bir hak kaybının yaşanmaması açısından karara itiraz dilekçesi yazmadan önce bir hukuk uzmanına danışmanın faydalı olacaktır.

Resimleri büyütmek için lütfen üzerine tıklayınız.

Mahkeme kararına itiraz dilekçesi örneği

Ağır Ceza Mahkemesinin kararına İtiraz Dilekçesi

Karara itiraz dilekçesi örneği ceza mahkemesi

Asliye Ceza Mahkemesinin kararına İtiraz Dilekçesi

Tutukluluğun devamına itiraz dilekçe örneği

Tutukluluğun Devamı Kararına İtiraz Dilekçesi

Mahkeme tutukluluğa veya tutukluluğun devamına itiraz dilekçesi örneği

Tutuklama Kararına İtiraz Dilekçesi

Dilekçe örneklerini PDF formatında indirmek için lütfen üzerine tıklayınız.

Ağır Ceza Mahkemesinin Kararına İtiraz Dilekçesi

Asliye Ceza Mahkemesinin Kararına İtiraz Dilekçesi

Tutukluluğun Devamı Karara İtiraz Dilekçesi

Tutukluluk Kararına İtiraz Dilekçesi



ZİYARETÇİ YORUMLARI - 67 YORUM
  1. Osman dedi ki:

    Mehmet zeki tunçtürk bey bugün davam görüldü cinsel içerikli yayınları izlemek ve izlenmesine zemin hazırlamak suçundan 2 yıl 1 ay 5 gün hapis cezası aldım Bu sonuca itiraz etmelimiyim? Yardımcı olursanız minnettar olurum ✋

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Osman bey,
      Yerel mahkemenin vermiş olduğu kararı İstinaf etmek veya etmemek tamamen sizin takdirinize kalmış birşey, ancak istinaf başvurusunda bulunmanız halinde bir kaybınız olmayacaktır, İstinaf başvurusunda bulunmanızı tavsiye ederiz.

  2. Yunus P dedi ki:

    Merhabalar.Hagb kapsamında 1 yıl 6 ay ceza aldım. 2 yıl altı olduğu için yararı yok ama.memurluguma engel olacak şuan aciktayim.bu karar sonucu 657 ye istinaden ihraç durumu doğuruyor..Bu karar için temyiz verebilir miyim.veya başkaca ne yapmam gerekir.

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Yunus bey,
      HAGB kararlarını mahkumiyet olarak düşünmeyin, burada verilen bir ceza yok, 5 yıllık denetim süresi içerisinde herhangi bir kasıtlı suç işlememeniz halinde davanın düşmesine karar verilir. Bu nedenle 657 Sayılı Yasa yönünden bu kararın memuriyetinize bir engel olmayacağı kanaatindeyiz ancak yine de farklı bir karar verilebilir. Böyle bir durumda idare mahkemesine dava açabilirsiniz, bu konuda verilmiş emsal karar olup olmadığını araştırmanızı tavsiye ederiz.

  3. Tugay dedi ki:

    Slm kolay gels8n 4.200 tl karşılığında ikinci ek motosiklet aldık 3 taksit ödedim 500 500 500 2800 tl borcum kaldı ama şahıs tüm borcumu odedememi istiyo ama ödeyecek durumum yok od3me yaparken kağıt falanda almadım sadece sms konuşmam var itiraz edecem ise yararmı ve bize arızalı ikinci el motor şartı bilgimizin olmadığından anlayamadık siz yardımcı olur musunuz nasıl bir yol izlemem gerekitor

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Turgay bey,
      Motosikleti aldığınızda herhangi bir sözleşme veya senet imzaladıysanız yapmış olduğunuz ödemeler sonrasında düzenlenen sözleşme veya senedi almanız gerekiyordu, ya da banka yoluyla ilgili şahsa bu parayı ödediğinize ilişkin olarak elinizde bir dekontun olması gerekiyor, aksi halde bu parayı ödediğinizin ispatı zor olacaktır. Satın almış olduğunuz motosikletin arızalı olduğunu iddia ediyorsanız buna ilişkin olarak tüketici mahkemesine başvurmanız gerekebilir, daha fazla ayrıntı için ilgili mahkemeye başvurmanızı ve bilgi edinmenizi tavsiye ederiz.

  4. Mehmet dedi ki:

    Mrb lar geçen yıl yasa-dışı bahis oynadığım tespit edilip 7.200 tl ceza vermişler idari para cezası ne oluyor hiç param yok ödeme gibi de bir durumum yok itirazı nereye nasıl yapmalıyım yardım cı olursanız sevinirim

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Mehmet bey,
      İdari para cezasına tebliğden itibaren 15 gün içerisinde Nöbetçi sulh ceza hakimliğine itiraz etmeniz gerekiyordu, süreyi kaçırdığınız için itiraz herhangi bir sonuç dogurmayacaktır,

  5. Bilal dedi ki:

    Merhabalar ben Türk silahlı kuvvetlerinde sözleşmeli personel dim.. Ailevi sıkıntılardan dolayı görevimi bırakmak zorunda kaldım. Bu yüzden sözleşmeyi tek taraflı fesh den dolayı 10 ay hapis cezası geldi. Bunda nasıl bir yol incelemeliyim ben 10 ay hapis yatsam bütün herşeyim sarma duman olur.. Yardımcı olursanız çok sevinirim..

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Bilal bey,
      Sözleşmeye uymayarak süresi dolmadan tek taraflı fesh etmeniz nedeniyle Askeri Ceza Kanununa göre yargılama yapılacaktır, bu konuda bir avukat ile görüşmenizi ve davanızı takip etmenizi tavsiye ederiz. Geçerli mazeretiniz varsa bunları da delil olarak sunabilirsiniz, bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerden birinin hastalığı veya başka zorunlu nedenler

  6. Fatma dedi ki:

    Mahkeme kararıyla 3000 bin tl para cezası aldım maddi durumum ıyi değil çalışmıyorum bunu için ne yapmam gerekiyor

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Fatma hanım,
      Para cezası erteli değilse bu cezayı ödemediğiniz takdirde, para yerine hapis yatarsınız.

  7. zafer dedi ki:

    merhaba 2. asliye ceza mahkemesinden halkı kin ve nefrete teşvik etme suçundan 6 ay ceza aldım. bu karara itiraz etmek istiyorum. Dilekçeye ne yazarak başlamam lazım?

    1. Hikmet Ilgaz dedi ki:

      Merhaba Zafer Bey,
      Aldığınız 6 ay ceza sonrasında Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararı verildi mi ?

    2. Gamze tan dedi ki:

      Merhaba henüz mahkemem görülmedi ama eskiden tehtid ve küfürden dolayi sabikam olduğu için ceza alicam galiba itirazi mahkemeden sonra ceza aldıktan sonrami suan mi yapmaliyim

  8. Selcuk isler dedi ki:

    Iyi calismalar
    Abim 41 yasinda %94 down sendromlu adina 2013 te arac aldik 5 sene doldu ve 4 ay önce masraf cikarmaya baslamasi ve vergiside basladigi icin sattik bize yeni arac alacaganiz zaman bu parayi kullanabilirsiniz denildi blokede 4 aydir duruyor yeni arac almaya calistik aracin ucreti sinirida asmadigi halde sulh mahkemesi RED karari verdi itiraz icin üst mahkemeye basvurabilirsiniz dedi 10 gun musade verildi Asliye hukuk mahkemesinede durumu izah ettik dilekcemizi verdik ancak sulh mahkemesi kararini onayladi burasida Red verdi
    Nasil bir yol izliyebiliriz icerdeki onceki aracin parasida kaldi alamiyoruzda
    Tesekkur ederim.

    Samsung Galaxy akıllı telefonumdan gönderildi

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Selçuk bey,
      Üst mahkemenin vermiş olduğu karar kesin olarak verilmiş olmalı, bu konuda bir avukata danışmanızı tavsiye ederim.

  9. Kerem dedi ki:

    İyi günler, bugün 10. Asliye zçceza mahkemesince üst katta oturan komşumuzu ses yaptığı için uyardığımızdan dolayı rahatsız ettiğimiz gerekçesiyle eşim ceza aldı. Tehdit suçundan 2 ay, huzur bozmadan 1 ay 25 gün sonra HAGB kararı ile ertelendi. Aslında rahatsız olan biziz fakat mahkeme ilginç bir karar verdi. Aynı mahkemeye itiraz etmek yerine nöbetçi sulh ceza hakimliğine itiraz etsem daha mı iyi olur. İtiraz etmeli miyim onu da bilmiyorum. Normalde üst katta oturan rahatsız eder fakat bizde tersine bir durum oldu. Yardımcı olursanız sevinirim. Nasıl bir yol izlemeliyim?

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Kerem bey,
      HAGB kararına karşı istinaf yolu kapalıdır ancak itiraz edilebilir bu itirazında kararı veren mahkemeye dilekçe ile başvurarak yapabilirsiniz farklı bir il veya ilçede iseniz, eş değer Mahkeme aracılığıyla başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Sitemizde bulunan HAGB kararına itiraz dilekçesi örneğine buradan ulaşabilirsiniz

  10. Avukat Selami Süleyman MELEMŞE dedi ki:

    Çok yararlı oldu teşekkürler.


Önceki yazıyı okuyun:
KYK Üniversite Değişikliği Dilekçe Örneği : Nasıl Yapılır

Kredi ve Yurtlar kurumu yani halk arasında KYK, her yıl binlerce öğrenim gören gence burs ve kredi desteği sunmaktadır. KYK...

Kapat
Sitemizde paylaşılan dilekçe örneği ve diğer bilgiler tamamen bilgilendirme amacıyla paylaşılmış olup, izinsiz ve kaynak gösterilmeksizin başka bir yerde yayımlanması yasaktır. - Aralık 2016