Mahkemede Davayı Kaybeden Hangi Masrafları Öder

A+
A-

Mahkeme masraflarını kimi ödeyeceği, mahkeme masraflarının ne kadar olduğu, mahkemede davayı kaybedenin hangi masrafları ödeyeceği ve mahkeme masraflarının nereye ödeneceği, dava açmayı düşünen kişilerin merak ettikleri konuların başında gelmektedir. Hukuk mahkemelerinde yapılan yargılama giderleri Ceza Mahkemelerinden farklı olarak davacıdan alınmaktadır. Ceza davalarında ise yapılan yargılama giderleri kamu tarafından karşılanır. Mahkemede davayı kaybeden hangi masrafları öder konusunda merak edilenleri bu yazımızla sizlere aktarmaya çalışacağız.

davayı kaybeden hangi masrafları öder

Mahkemede Davayı Kaybeden Hangi Masrafları Öder

Ceza Mahkemesinde Davayı Kaybeden Hangi Masrafları Öder

Ceza yargılamalarında davanın başından kesinleşmesine kadar yapılan yargılama giderleri kamu tarafından karşılanmaktadır. Sanık veya sanıkların dava sonunda haklarında beraat kararı verilmesi halinde mahkeme masrafları kamu üzerinde bırakılır. Sanık veya sanıkların mahkumiyetlerine karar verilmesi halinde yapılan mahkeme masraflarının (posta gideri, keşif gideri ve bilirkişi ücretleri, adli tıp ve rapor giderleri vb) sanık veya sanıklar tarafından ödenmesine hükmedilir. Ceza yargılamasında mahkumiyetine karar verilmiş olan sanıklar davayı kaybetmiş sayılacaklarından mahkeme masraflarını ödemek zorunda kalacaklardır. Mahkeme masraflarının davanın türüne ve yapılan işlemlerin niteliğine göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca, katılan taraf kendisini avukat ile temsil ettirmiş ise, sanık tarafından Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre, avukatlık ücretini katılan tarafa ödemesi yönünde karar verilecektir. Ceza Yargılamasında, 2019 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 1980 TL olarak belirlenmiştir.

Hukuk Mahkemesinde Davayı Kaybeden Hangi Masrafları Öder

Hukuk Mahkemelerinde Ceza Mahkemelerinden farklı olarak harç ve mahkeme masrafları peşin olarak alınır. Mahkeme masraflarını, gider avansı ve harç olarak belirtebiliriz, bu masraflar davanın açılması sırasında davacı tarafından mahkemesine yatırtılır. Dava masraflarının yatırılması ile yargılamaya başlanır. Mahkemede davayı kaybedenin hangi masrafları ödeyeceği açılan davanın türüne göre değişiklik gösterecektir. Alacak davalarında, davacının haklı çıkması davalının davayı kaybetmesi halinde mahkeme masrafları davalıdan tahsil edilecektir. Yine buna benzer birçok hukuk davasında davacı taraf davayı kaybeden davalı taraftan yargılama giderleri ve avukatlık ücretinin ödenmesini talep edebilecektir.

Mahkeme Masrafları Nelerdir

Mahkeme masraflarını belirlerken yine iki ana başlık altında bu hususu belirlemenin daha faydalı olacağı kanaatindeyiz. Ceza Mahkemelerinde yapılan yargılama masrafları ile Hukuk Mahkemelerinde yapılan yargılama masrafları birbirinden farklılık göstermektedir. Ceza Mahkemelerinde yapılan yargılama masraflarını posta giderleri, keşif giderleri ve bilirkişi ücretleri, Adli Tıp Raporu giderleri gibi yapılan giderleri yargılama gideri olarak sayabiliriz ayrıca katılanın kendisini avukat ile temsil ettirmesi halinde de Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre avukatlık ücretinin de ödenmesine karar verilecektir.

dava masrafı hesaplama işlemi

mahkeme masrafi hesaplama islemi nasil yapilir

Hukuk mahkemelerinde yapılan mahkeme masrafları da,  Ceza Mahkemelerin yapılan mahkeme masrafları ile benzerlik göstermektedir. Hukuk Mahkemelerinde de posta gideri, keşif ve bilirkişi gideri ve rapor giderleri gibi masraflar yapılmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken en belirgin özellik Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama giderlerinin dava sonunda sanığın mahkumiyetine karar verilmesi halinde tahsiline karar verilmesi, Hukuk Mahkemelerinde ise davanın açılması sırasında davacıdan tahsil edilmesidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Rehnin Paraya Çevrilmesi Yoluyla İcra Takibi

Yine konuyla alakalı olduğu için Mahkeme Masraflarını Kim Öder adlı yazımıza ve yine adınıza herhangi bir dava olup olmadığını öğrenmek için Mahkeme Dava Dosya Sorgulama İşlemi adlı yazımıza sitemiz üzerinden ulaşabilir ve okuyabilirsiniz.



ZİYARETÇİ YORUMLARI - 102 YORUM
  1. ali al dedi ki:

    uzlaşmaya tabi bir suçta uzlaştırma girişimi başarısız olmuş ve iddianame düzenlenerek dava açılmıştır.Yargılama sonucunda sanık beraat etmiştir.Yargılama giderlerini kim öder.

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Ali bey, uzlaşma sağlanamaması ve dava açılması halinde sanığın beraat etmesine hükmedilirse yargılama giderleri hazine üzerinde kalır.

  2. Zeynep dedi ki:

    Tacize ugradim.elimde delilimde vardı.yani ses kaydı ve görüntü.tacize uğrayan ben olmama rağmen dava açmadım.karsi taraf söylediğim lafları hazmedememiş. sigorta mi neden 10 gün öncesinden sildirduniz diye firmayı aramıştım onlarda gelip mahkemeye arayıp onları ten git ettiği mi o ne surduler.konusmalari bir türlü ispatlayamadim.yalanci sabit le suçsuz bulundu delile rağmen.ben konuşmayı ispatlayamadigim için 5 yıl suç işlem emek kaydıyla salıverildim.yasadigim bu şoktan sonra bugün avukatı aramış benden 1980 lira istedi.kefen parası olsun hepsine.ne olur bi fikir verin.bu kadar haksızlığa uğrayıp olmayan bu parayı nasıl öderim.yok mu bi yolu.

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba Zeynep Hn;
      Konuyla ilgili olarak Mahkeme kararın ilgili masrafların yükleneceği taraf belirtilmektedir. Eğer bu masraflar size yüklendiyse, bu durumda kararı istinaf / temyiz yoluna gidebilirsiniz. Yani bir üst mahkemeye taşıyarak hakkınızı buradan aramaya devam edebilirsiniz. Hukukta, deliller çok önemli olduğu için ve mahkemeler delil takdirine göre karar verdiği için maalesef bu şekilde sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Sorunlarınızı çözebilmeniz dileğiyle.

    2. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Zeynep hanım, Mahkeme sunulan delillere bakarak hakkınızda HAGB kararı vermiş bu kararın doğruluğu veya yanlışlığı ile ilgili bir şey söylememiz doğru olmayacaktır. Karşı tarafın kendisini avukat ile temsil ettirmesi nedeniyle mahkeme Avukat Asgari Ücret Tarifesi üzerinden belirlenen bu parayı karşı tarafa ödemenize hükmetmiştir, dava dosyasının kesinleşmesi halinde bu parayı ödemek zorundasınız, karşı taraf gerekirse icra yoluyla da bu parayı sizden tahsil edebilir.

  3. mete ayyildiz dedi ki:

    Slm zeynep hanım.6 yıllık kenyalı eşim için bir yıldır kimlik alamadık.ve artık almak içinde ugrasmiyoruz.gelince de almayacağız…şu anda eşimin oturumu bitti kaçak durumunda..bize yapılan bu haksizliktan ötürü gururumuz çok incildi.kenyalı eşim tc ye tazminat davası açıp cezalandirilmalarini talep edecek..hangi mahkemeye gidip dava açalım.sonuçları kaç yılı bulur.saygılarımla

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Mete bey, anladığım kadarıyla eşinizin vatandaşlığı ile ilgili bir takıp problemler yaşamışsınız ve bu nedenle yetkililer hakkında dava açmak istiyorsunuz ancak neden hemen tazminat davası açmak istediğinizi anlayamadım, yapılacak olan işlem nedeniyle kusurlu kamu görevlileri varsa bunlarla ilgili C.Savcılığına veya ilgili kurum amirliğine şikayet dilekçesi verebilirsiniz, bu işlemler sonucunda kusurlu kamu görevlilerinin bulunması halinde bunlar hakkında Asliye Hukuk Mahkemesine tazminat davası açabilirsiniz, yine de bu konu hakkında ayrıntılı bilgi almak için bir avukat ile görüşmenizi tavsiye ederiz.

  4. Gökhan dedi ki:

    İyi günler konut için mütahitle adi sözleşme imzaladık ancak 1 5 yıldır oyalıyor inşaat bitmedi adi sözleşme için yatrmış oldugum parayı nasıl tahsil edebilirm dava acarsam ne kadara mal olur ve kazanbilir miyim

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba Gökhan Bey,
      Anladığımız kadarıyla arsanız var ve bu arsanız için bir müteahhid ile kat karşılığı sözleşme yapmışsınız ve inşaatta aksamalar var. Davayı kazanıp kazanamayacağınız konusu için maalesef bir şey söylemek mümkün değildir. Bu konu, dava açacağınız Mahkemenin Hakimi tarafından değerlendirilecek ve bir karara bağlanacaktır. Ancak; sözleşmede, söz konusu inşaatın belirli bir tarih de bitirilmesi belirtilmiş ve bu tarih de geçtiyse, bu durumda haklılık ihtimaliniz yüksektir diyebiliriz. Konu hukuki anlamda uzmanlık isteyen bir konu olduğu için bir hukukçudan yardım almanız yararınıza olacaktır. Bu konuları ayrıntılı bir şekilde ele aldığımız Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinin Feshi ve Tazminat Davası konulu yazımızı kesinlikle okumalısınız.

  5. Adem dedi ki:

    Ocak 2017de yegenime10.000 tl borç verdim 1 senedir ödemiyor şahit yada bono yok söz verdi şimdi kaçıyor benden ben parayı almam için hangi mahkemeye gitmem lazım mahkeme masrafı ne kadar tutar?paramı nasıl alabilirim beni aydinlatirsaniz çok sevinirim teşekkürler…

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Adem bey, Yeğeniniz hakkında ilamsız icra takibi başlatabilirsiniz, yeğeniniz 7 gün içerisinde borca itiraz etmezse borç kesinleşecektir ancak süresi içerisinde borca itiraz ederse o zaman icra mahkemesine dava açmanız gerekecektir ancak borcu ispat etmek sizin sorumluluğunuzda olacaktır.

  6. Adem dedi ki:

    Ocak 2018de yegenime10.000 tl borç verdim 1 senedir ödemiyor şahit yada bono yok söz verdi şimdi kaçıyor benden ben parayı almam için hangi mahkemeye gitmem lazım mahkeme masrafı ne kadar tutar?paramı nasıl alabilirim beni aydinlatirsaniz çok sevinirim teşekkürler…

  7. Mustafa dedi ki:

    Merhabalar, 2013 yılında açtığım tazminat davasını yapılan duruşmalar sonrasında 2018 yılında kazandım. Kazandığım tutar mahkeme kararına göre 14,576 tl olarak belirlendi. Avukatım bugüne kadar benden avukatlık ücreti talep etmeyeceğini söyleyerek duruşmalarımı takip etti, fakat bana masrafları düştüm diyerek 8,300 tl para ödedi. Bana ödenmesi gereken; 3,5 yıl çalışıp tazminatımı alamadığım ve 5 yıl boyunca beklediğim ücret bu mudur? Avukatım bu parayı benden mi yoksa karşı taraftan mı alacaktı? Benden kesilen bu miktarı Avukatımdan geri alabilirmiyim? alabilmem için ne yapmalıyım?

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Mustafa bey, Avukatla nasıl bir sözleşme yaptığınızı bilemiyorum ama yapmış olduğunuz sözleşme bağlayıcıdır, buna göre avukat kazanmış olduğu tazminat miktarının belli bir yüzdesini alabilir ayrıca karşı taraftan da vekalet ücretini tahsil edebilir.

  8. Hakan engin deniz dedi ki:

    Merhabalar , vekalet verdiğimiz kişi gayrimenkulü satıp ortadan kayboldu. Ulaşamıyoruz. Dava açmak mi yoksa savcılığa suç duyurusunda bulunmak mi daha iyi sonuc verir ? Dava açarsak avukata ödediğimiz ücreti kazandigimizda geri alabilir miyiz ? Iyi gunler

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Hakan Engin Deniz, ilgili kişi hakkında güveni kötüye kullanmaktan dolayı Cumhuriyet Savcılığına şikayetçi olabilirsiniz, ayrıca Hukuk davası da açabilirsiniz ancak bu konuda daha ayrıntılı bilgi almak için elinizdeki belge ve delillerle birlikte bir avukata başvurmanızı ve ayrıntılı bilgi almanızı tavsiye ederiz.

  9. Murat Kara dedi ki:

    Iyi gunler internet uzerinden bir bilgisayari 1500 lira ucreti banka havalesi ile aciklamasinda bilgisayar alisi olarak ekleyip gondererek satin aldim.Satan kisinin bilgileri dogru fakaf referanslari yalan cikti,calistigi yerden kovulmus ,pc sattim dedigi adama satmamis vs.Full yalan dolan.15 gun oyaladi ben de bir an once gondermezse sikayet edecegimi soyledim beni dolandirici mi sandin diyip hepten bahane uydurdu.2 ayi gececek ne para ne pc yok.Bilisim suclarindan sikayet ettim buna dolandiricilik denmez dava acacaksin dediler ama nerden nasil acacagiz hicbir bilgi alamadim.Sikayet oyle kaldi.Bu dolandiricidan parami alip ustune tazminat acabilir miyim? davayi nereye acmam gerekir? tesekkurler

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Murat bey, Sitemizde bulunan dilekçe örneklerinden faydalanarak hazırlayacağınız dilekçeyi bulunduğunuz yerdeki C.Savcılığına vererek ilgili şahıs hakkında dolandırıcılık nedeniyle şikayetçi olabilirsiniz. Ortada bir alışveriş olmadığı için Tüketici Hakem Heyetine veya Ticaret Mahkemesine başvurmanız mümkün değil. İlgili şahsın kimlik bilgilerini biliyorsanız hakkında ilamsız icra takibi başlatabilirsiniz.

    2. Murat Kara dedi ki:

      Tesekkurler fakat zaten C.savciliginda bilisimden sikayetci oldum,savci bu dolandiriciligs girmez dedi.Ama bana hukuk mahkemesinde dava acabilecegimi soyledi daha sonra yanlis dava acarsam masrafi bosa gidecegini soyleyince yapamadik birsey oyle kaldi.Canimi cok sıkıyor bu durum 3 ay olacak.Icra takibi baslatsam sonuc alir miyim?

    3. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Murat bey, bilişim suçu ile ilgisi yok ancak neden dolandırıcılığa girmiyor dediklerini anlamadım yapılan başka nasıl ifade edilebilir, bence siz yine de dolandırıcılık suçundan dolaylı şahıs hakkında şikayetçi olun Hukuk davası demişler ancak belirttiğiniz gibi bu davalarda da harç ve yargılama giderlerini karşılamanız lazım, icra takibi başlayabilirsiniz tebliğden sonra karşı taraf itiraz etmezse borç kesinleşir, bunlar için öncelikle ilgili kişinin gerçek kimlik bilgilerinin biliyor olmanız lazım.

  10. Turgut dedi ki:

    komşu parsel yaptığı kaçak kazı suçunda komşu taşınmazin riske soktuğu zamanla evin zarar göreceği.temele zarar vereceği raporla doğrulanmış . mahkemeye verirsek sonuç ne olur.masraflari kim karşılar.kazanirsak istinat duvarı mecbur yapar mı.

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Turgut bey, Mahkemeye dava açabilirsiniz ancak ilk aşamada dava masraflarını siz karşılayacaksınız, davayı kazanmanız halinde mahkeme masrafların davalı tarafından karşılanmasına karar verecektir. Ayrıca ilgili mahkemenin kararına rağmen zararı karşılamayan komşunuz hakkında icra takibi başlatabilirsiniz.

  11. mustafa şeker dedi ki:

    iyi günler
    Bankadan yüzde 1.31 faizle 2007 de konut kredisi çektim .kredimi 2009 da başka bankadan yüzde 0.99 faizle konut kredisi çekerek kapattım .. erken ödeme altında 500 tl ödedim. erken ödeme ücretini Konya Selçuklu ilçe hakem heyetine taşıdım ..ücretin tarafıma ödenmesi kararı çıktı..banka tüketici mahkemesine taşıyacağını söyledi…Kaybedersen masraf ne olur…

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Mustafa bey, bu konuda daha önce de verilmiş kararlar bulunmakta, yargılama sırasında bankanın haklı bulunması halinde bile “dava açılmasına davalı sebep olmadığından yargılama giderlerinden sorumlu olamayacağı” gerekçesiyle yargılama giderlerinin davacı taraf olan bankadan tahsil edilmesine karar verilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
      Buna örnek olarak: bir tüketici, bankadan kullandığı taşıt kredisi için ödediği 2 bin 600 lira dosya masrafının iadesi talebiyle tüketici hakem heyetine başvuru yaptı. Tüketici Hakem Heyeti tarafından, bankanın 2 bin 600 liranın tamamını tüketiciye ödemesine hükmetti. İlgili banka ise karara itiraz ederek, konuyu İstanbul 2. Tüketici Mahkemesine taşıdı. Yargılama sırasında yapılan incelemede, bankanın tüketiciye dosya masrafının bin 400 lirasını ödediği belirlendi. Bundan dolayı bankayı haklı bulan mahkeme, kalan bin 200 liranın banka tarafından tüketiciye ödenmesine karar verdi. Mahkeme, “dava açılmasına davalı sebep olmadığından yargılama giderlerinden sorumlu olamayacağı” gerekçesiyle yargılama giderlerinin davacı taraf olan bankadan tahsil edilmesi yönünde de hüküm verdi.

  12. Sultan dedi ki:

    Merhaba annem esnaf kefaletden çekilen bir krediye evini hipotek ettirdi kefil oldu borçlu yatirmayinca ev ihalelere çıktı avukatla dava açtık mahkemeyi kaybedince adli mahkeme para cezasi geldi 11.000 bin esnaf kefalete borcu tamamini faiziyle 75.000 bin ödedik ama adli mahkeme para cezasi halen e devletinde cikmakta şuan 15.000 bin olmuş suan 500 tl yetim ayligi geliri var ödeme imkani yok ne yapabiliriz acaba teşekkürler

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Sultan hanım, tabi neden dolaylı dava açıldığını ve sonuçlarını yazmadığınız için tam olarak bir şey söylememiz mümkün değil ancak olay icra islemleri ile ilgili olduğundan icraya itiraz olarak değerlendirirsek bu makmeden kesinleşen kararlarda ilamlı takip olarak icra yolu ile tahsil edilebilir. Annenizin sadece maaşı varsa ve üzerine kayıtlı bir şey yoksa tahsil edilmesi zor olacağından avukat ile anlaşılabilir.

  13. oğuzhan dedi ki:

    İyi günler Mehmet bey ben bir şey soracam bi dava açtık ve kazandık avukatla sözleşmemiz var ama kazanınca karşı taraf ödemez mi bu avukatlık ücretini bide icrada avukatlık masrafını filan alıyor bizden de alıyor bu doğru bir işlem mi bizden de alabilir mi şimdiden teşekkürler

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Oğuzhan bey, Avukat ile nasıl bir sözleşme yaptığınız ve icra takibi karşılığında ne kadar ücret ödeyeceğiniz konusunda yapmış olduğunuz sözleşme bağlayıcıdır ancak sözleşmede belirtilen miktar Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinden az olamaz olsa bile bu tarife esas alınır. Ayrıca avukatınız karşı taraftan tahsil edilen paradan para miktarına göre vekalet ücreti alabilir, tahsilat yapılmadan bu parayı almaya hak kazanmaz.

  14. Soner karlı dedi ki:

    merhaba mehmet bey bir gasp olayı oldu sanıkla 5 yıldır süren bir ‘ceza mahkememiz var malesef kamera kaydı olmadıgı için sözde gasp olarak görülüyor doğal olarak müşteki annem avukatımız yok sanığın mahkemenin verdiği bir avukat var sadece sanık bir kaç kez cezaevinden canlı bağlandı hakimde görüntü vs yok diye net kararda veremiyor erteleniyor da erteleniyor, kağıt geldi ‘görev uyuşmazlığı diye cmk 5.6 ve devamı maddeleri uyarınca mahkememizin GÖREVSİZLİĞİNE yazıyor.. görev uyuşmazlığının giderilmesi içinde bölge adliye mahkemesi ilgili ceza dairesine GÖNDERİLMESİNE de yazılmış son olarak.

    şimdi 7 gün içerisinde mahkemeye bir dilekçe veya zabıt katibine beyanı tutanak geçirilmek suretiyle bu bölge mahkemesine İSTİNAT yolu açık olmak üzere karar verildi. yazıyor

    Biz artık yorulduk birşey de çıkmayacak dilekçede vermek istemiyoruz sonuc ne olursa olsun sonuç belli onların yanına kar kalacak 5 yıldır sonuçlanmadı çünkü topu atan atana baskasına , davayı kaybetmemiz dahilinde bizim ödeyeceğimiz herhangi bir avukat vs masraflar olur mu ? açtığım dava da yasım 17idi şimdi 22.

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Soner bey, Görevsizlik kararı verilerek dava dosyası Görevli Mahkemeye gönderilecektir, sonuç olarak sanığa ceza verilmemesi halinde yargılama ve diğer giderler hazine üzerinde bırakılır, yani müştekinin herhangi bir para ödemesine gerek yoktur.

  15. Adil kese dedi ki:

    Kolaygelsin
    ticari satimdan kaynaklanan alacak var idi muteahhit ile dava 14.02 2019 tarihi itibari ile karar a baglandi ve kazandim basta avukatlik ucretini davalidan talep edecegibi soyedi av fakat davayi kazaninca avikat yan cizip sizdende ve ondan da almam lazim dedi bu normal birseymi yardim edermisiniz basta ondan alcakti simdi 2 taraftanda talep ediyor aramizda herhangi bir sozlesme de yapmadik imza altina almadik bunu odeme zOrunlulugim varmi icra yolu ile benden alabilirmi saolun

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba adil bey, Avukatınız ile aranızda herhangi bir sözleşme yapmamışsanız veya sözleşme yapmış olsanız bile sözleşmedeki miktar avukatlık asgari ücret tarifesinden az ise avukatınız avukatlık asgari ücret tarifesi uyarınca sizden ücret talep edebilir. Davayı kazandığınız için de ayrıca karşı tarafından vekalet ücreti talep edecektir. Ancak sözleşme yapılmışsa etik olarak genelde müvekkilden böyle bir ücret talep edilmemektedir.

  16. yunus dedi ki:

    merhabalar dün bir mahkemem vardı da 1.500 tl adli para cezası ile cezalandırmasına hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yazıyor sanırsam bu 5 yıl içinde bi suç işlersem bu cezayı ödeyeceğim diğer konu ise avukatlık asgari ücret tarifesine göre 2.725 tl vekalt ücretinin sanıktan tahsili ile katılana verilmesi acaba bu avukat ücretini benmi ödeyeceğim

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Yunus Bey, almış olduğunuz HAGB kararına istinaden 5 yıl boyunca herhangi bir kasıtlı suç işlemezseniz dava ortadan kalkacaktır. Ancak AAÜT göre avukata ödenmesine karar verilen parayı ve yargılama giderlerini ödemek zorundasınız, Avukatlık ücretini ödemediğiniz takdirde hakkınızda icra takibi başlatılarakda tahsilat yapılabilir.

  17. Hakan dedi ki:

    Merhaba,
    Bir kaç gün önce Davalı olarak Asliye Ticaret Mahkemesi’nde, İtirazın İptalı Davasının duruşmasına katıldım. Hakim ilk duruşmada görevsizlik kararı verip, Asliye Hukuk Mahkemesi’nin görevi bu dedi. Dava açıldıktan sonra ben başka bir şehre taşınmıştım. Duruşma gününü de ihmal etmeyip katıldım elbette. Sormak istediğim; davacı yanlış mahkemede dava açtığı için, benim uçak bileti, otel konaklaması gibi dava ile alakalı çeşitli masraflarımı icra yoluyla talep etme hakkım var mıdır ? Diğer bir konu ise; 2 hafta içerisinde kimse Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurmaz ise davaya tekrar Ticaret Mahkemesi mi bakacak ? Son olarak; Davacı dosyayı Asliye Hukuk Mahkemesi’ne taşırsa, yargılamanın bulunduğum şehirde yapılmasını talep edebilir miyim ?
    Teşekkürler.

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Hakan bey, Asliye Ticaret Mahkemesi Görevsizlik kararı verdikten sonra Asliye Hukuk Mahkemesi dosyayı kabul ederse ve taraflar davayı takip etmezlerse dava düşer. Yetkiye itirazın belli şartları vardır, bu şartların bulunması halinde itiraz edebilirsiniz. Yaptığınız masrafların tahsili ile ilgili bir uygulama bulunmamakta icra takibi ancak borç alacak ilişkisi ve ilama dayalı alacaklar ile ilgili olarak talep edilebilir. İcra talebinde bulunup bulunmamak sizin insiyatifinize kalmış bir şey ancak itiraz edilmesi halinde bunu talep edebilmeniz için icra mahkemesinde sizin alacağınızı ispat etmeniz gerekmekte.

    2. Cuma dedi ki:

      Merhabalar bir anonim şirketin sahbiydim.Devir aldığım kişiden kalan sgk borcu vardı. O bırcu ödemeden başka birine devrettim.Aldığım kişiler borcu öderlerken sgk benim devir aldığım kişinin evine haciz uygulamış.ve o kişi bana bunun için icra takibi başlattı.Ben itiraz ettim. .Bu sırada kendi dönemlerine ait borcu ödeyip haczi kaldırdılar . Ve bana itirazın iptali davası açtılar. Daha sonra şirketin yeni sahipleri borcu kapatmak için bu kişiye borca denk gelecek şekilde araç devri yaptılar. Ama aracı aldıktan sonra mahkemeyi kaldırmadılar.Onların avukatı paramı verin mahkeme masrafını verin yoksa devam edecek mahkeme diyor.İlk duruşma 1 ay sonra. Bu duruşmada biz ödedik diyeceğiz fakat bu mahkeme masrafı ve avukatlık ücretini bize ödeme çıkarır mı hakim onu merak ediypruz.

    3. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Cuma bey,
      İcra Mahkemesine açılan davada avukat vekalet ücretinin ödenmesini talep edebilir, borcun ödenmiş olması halinde lehinize bir sonuç doğuracağı kanaatindeyiz ancak avukatlık ücreti ile ilgili olarak avukat vekalet ücretini sizden talep edebilir. Bu durumda İcra Mahkemesinin vereceği karar doğrultusunda hareket etmenizi tavsiye ederiz. Yine de bu konuda varsa avukatınıza danışmanızı ve ona göre hareket etmenizi öneririz.

  18. Mucahid musluman dedi ki:

    Mrb. Husumetli biri benim araci gece gelip ciziyor. Kamera araca dogru giderken cekiyor. Bunu ben gece goruyorum . Birde sahit var onu goren . Gelip araci cizdigini ve sahsi gordugunu soyledi. Mahkemeye verdim . Polisler 3 bn hasar oldugunu tutanaga yazdilar. Cizen kisin ismini telefonunu polise verdim. Babasi aradi 3 bn vereyim mahkemeni geri cek dedi kabul etmedim. Bu isin akibeti ne olur acaba..

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Mücahit bey, ilgili şahıs hakkında dava açılır ancak suç uzlaşmaya tabi olduğundan öncesinde uzlaşma işlemi yapılacak tarafların uzlaşmaması halinde davanın açıldığı Asliye ceza mahkemesi sanığı suçlu görmesi halinde ceza verecektir.

  19. Ertuğrul dedi ki:

    Merhabalar ben mağazada çalışıyordum ancak bir olay yaşandı. Olay şöyle migrenim tuttuğu için sinirime hakim olamayıp standın üstündeki ürünleri elimle yere attım ve tekme attım yere düşenlere vururkende içine sıçayım böyle işin dedim. Müşteri ona küfür edip etmediği mi sordu bende özür dileyerek kendi kendime söylendiğimi küfürü ona etmediğimi söyledim. Daha sonra gidip şikayet etmiş ancak söylediğim küfürden farklı birşey söylediğimi söylemiş. Daha sonra hakkımda yazılan tutanakta herşeyi bilerek yapmışım gibi gösterip özür dilediğim tutanakta belirtilmemiş. Vs vs sorum şu yanımdaki kız olaya tanık olayı benim anlattığım gibi doğruluyor. Şahit gösterirsem benim davamı kazanma olasılığım nedir çünkü benim iş akdi mi haklı fesih ettiler ben araştırdım geçici fesih edip tazminatımı ödemeleri gerekmiyormu. Çünkü şahsa küfür yok ve ürünlere 30 gün ücretimle ödeyemeyeceğim derece de hasar vermedim yine katladık reyona koyduk çübkü ürünleri olay sonrası da işimi yapmaya devam ettim.

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Ertuğrul bey, iş mahkemesine dava açabilirsiniz ancak davayı kazanıp kazanamayacağınız yönünde net bir şey söyleyemeyiz.

  20. Hamza Sayın dedi ki:

    Ben ameliyat oldum goz den bir cok sorun basladi gozumde birde doktor gecmise yonelik recete yazdi bana elimde ses kaydi var gecmise yonelik recete yazdigina dahir adli tiptada hakli olan bile haksiz cikabiliyormus ses kaydini ve gecmise yonelik receteyi sunsam bana zarari olurmu bu davada bsna ysnsiycak olumduzluklar masraf geri tarafima acilabilicek dava neler olur nasil bir yol izlemelyim ysrdimci olurmusunuz rica etsem

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Hamza bey, bu konuda bir avukat danışarak hareket etmenizin tavsiye ederiz.


Sitemizde paylaşılan dilekçe örneği ve diğer bilgiler tamamen bilgilendirme amacıyla paylaşılmış olup, izinsiz ve kaynak gösterilmeksizin başka bir yerde yayımlanması yasaktır. - Aralık 2016