Muhtaçlık Fakirlik Belgesi Almak İçin Dilekçe Örneği

A+
A-

Ülkemizde maddi durumu olmayan kişiler için devlet tarafından sağlanmakta olan bazı sosyal imkanlar bulunmaktadır. Bu sosyal imkanlardan yararlanabilmek için muhtaçlık ve fakirlik durumunun ise resmi olarak tespit edilmesi gerekecektir. Bunun tespitinin yapılabilmesi için ise; muhtaçlık fakirlik belgesi adı altında bir belge düzenlenmektedir. Bu yazımızda siz değerli okurlarımız için muhtaçlık fakirlik belgesi nasıl alınır kısaca anlatacak ve bunun için ihtiyaç duyacağınız muhtaçlık fakirlik belgesi almak için dilekçe örneği paylaşımında bulunacağız.

muhtaçlık belgesi almak için dilekçe örneği

Muhtaçlık Fakirlik Belgesi Almak İçin Dilekçe Örneği

Muhtaçlık Fakirlik Belgesi Nereden Alınır

Muhtaçlık ve fakirlik belgesi Sosyal Güvenlik kurumu tarafından maddi durumu yetersiz olan ya da herhangi bir kazancı olmayan, çalışmaya engel olan vasıflı insanlar için verilen belgedir. Bu belgenin verilebilmesi için kişinin maddi durumu yasal belgelerle belgelenmeli ve aksi beyan verilmesi halinde ise bu belgenin geri alınacağına dair kişi ve kişilere taahhüt imzalatılmalıdır. Bu belgenin alınması için yalnızca çalışmamak yeterli olmamaktadır. Kişilerin yaşadıkları ev, aile fertlerinin sayısı, muhtaç olduğu iddia edilen kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sayısı, bu kişinin ve ailesinin mal varlığı ve de bu kişilerin sağlık durumu ayrı ayrı kurumlar tarafından uzman görüşüne dayalı olarak tespit edilmeli ve belgelenmelidir. Bu belgenin alınması oldukça uzun ve meşakkatli bir süreç olup sonunda alınan belge ise kişiye fayda sağlamakta ve birçok imkanı elde etmesine olanak vermektedir.

Muhtaçlık Ve Fakirlik Belgesi Alma Şartları

Muhtaçlık ve fakirlik belgesi almak için bazı şartlar vardır. Bu şartlar Sosyal Güvenlik kurumu tarafından yayınlanan yönetmeliklerde açık olarak belirtilmiş ve bu şartlara uymayan kişilerin belge başvuruları değerlendirilmeyeceği net olarak yazılmıştır. Muhtaçlar belgesinin kişiye verilmesi için önce bu kişinin kendi ağzından Sosyal Güvenlik Kurumuna bir dilekçe yazması gerekir. Dilekçe örnekleri için internet üzerindeki formatlardan faydalanılabilir. Dilekçe de isim soy isim, açık ev adresi, ev ya da cep telefonu numarası her ikisi de yoksa iletişim kurulabilecek aileden ya da yakınlardan birinin telefonu (isim ve soy isim verilerek) yazılmalıdır. Dilekçe yazan kişi tarafından imzalanmalı ve o günün tarihi atılmalıdır. Dilekçe Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Müdürlüğü ya da il veya ilçe müdürlüklerine hitaben yazılabilir Yazılan dilekçe de konu için muhtaçlık fakirlik belgesi talebi hakkında şeklinde giriş yapılmalı ve konu ile ilgili talep açık olarak belirtilmelidir. Dilekçenin en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü ya da ilçe müdürlüğüne elden ya da genel müdürlüğe posta yoluyla iletilmelidir.

Başvuru Sonrası Yapılacak İşlemler

Sosyal Güvenlik Kurumu genel müdürlüğü adres bilgisine internetten ulaşılabilir. Dilekçenin tesliminden sonra kurumdaki uzman kişiler öncelikle dilekçenin üzerindeki adres ve kişilerin tespitini yapmak için adrese giderler. Adrese gittiklerinde bir tespit tutanağı doldurmaları gerekir, bu tutanakta yaşanan evin büyüklüğü, evde kaç kişi yaşadığı, aile fertlerinin sağlık durumu ve aile ve ev ile ilgili çevresel bilgiler genel açıklama olarak not edilir. Bu aşamada muhtaçlık fakirlik belgesi almak için yazılan yönetmelik maddelerinin de üzerinden geçilir ve kesin olarak engel teşkil edecek bir durum görülürse tutanakta belirtilir ve dilekçenin iptali için işlemler başlatılır. Bu duruma örnek olarak dilekçede adresi verilen evin lüks bir ev olması, evde aile reisi ya da aile fertlerinden çalışıyor olması ya da evin kendilerine ait olması gibi yönetmelikteki red sebebi maddelerdir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi Örneği : Ayrıntılı Anlatım

Bir kimsenin muhtaçlık fakirlik belgesi alması için üzerinde bir ev ya da araba gibi gayrimenkul, taşınır ya da taşınmaz bir mal varlığı bulunmaması gerekir. Bununla ilgili bilgi mal müdürlüklerinden alınacak ve belgelenecektir. Üzerinde mal varlığı olan kişiler muhtaçlık fakirlik belgesi alamazlar. Belge başvurusu ve ön değerlendirme ikamet edilen adreste yapıldıktan sonra aile fertlerinin çalışmalarına engel olacak sağlık durumunun olup olmadığı Sağlık Bakanlığına bağlı ve tam teşekküllü hastanelerde kontrol edilip raporlanmalıdır. Rapora göre aile fertlerinden hiç birisinde çalışmaya engel olabilecek bir durum gözlenmez ise fertler ‘çalışabilir’ raporu alır ve bu durum fakirlik muhtaçlık belgesi almaya engel bir durumdur.

Muhtaçlık Fakirlik Belgesi İçin Dilekçe Örneği

Resmi büyütmek için üzerine tıklayınız.

muhtaçlık belgesi dilekçesi

Muhtaçlık Fakirlik Belgesi Dilekçe Örneği

Dilekçe örneğimizi PDF formatında indirmek için;

muhtaclik fakirlik belgesi basvuru dilekce ornegi

Diğer sosyal yardım dilekçe örneklerimize buradan ulaşabilirsiniz.



ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.


Önceki yazıyı okuyun:
Muhafaza Görevini Kötüye Kullanma (Yedieminlik) Suçu Şikayet Dilekçesi

5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun 289.maddesinde Muhafaza Görevini Kötüye Kullanma (Yedieminlik Görevini Suistimal) suçu ile ilgili gerekli düzenleme yapılmıştır. Muhafaza...

Kapat
Sitemizde paylaşılan dilekçe örneği ve diğer bilgiler tamamen bilgilendirme amacıyla paylaşılmış olup, izinsiz ve kaynak gösterilmeksizin başka bir yerde yayımlanması yasaktır. - Aralık 2016