Muvazaa Davası Nedir Dilekçe Örneği

A+
A-

İçindekiler

Muvazaa Davası Nedir ve Nasıl Açılır

Birçok insanın telaffuz etmekte bile zorlandığı ve ne anlama geldiğini bilmediği muvazaanın ne olduğu hakkında ve ayrıca muvazaa nedir, muvazaa davası nasıl açılır ve muvazaa davası ile iptal davası arasındaki farklarla ilgili bu yazımızda bilgi vermeye çalışacağız.

Muvazaa Nedir

Muvazaa; Tarafların üçüncü kişileri aldatmak amacıyla gerçek iradelerini gizleyerek görünürde bir beyanda bulunmalarıdır. Muvazaa davası, muvazaalı işlemlerin ortadan kaldırılmasıdır.

Takip hukuku (İcra ve İflas Hukuku) ve Maddi hukuk bakımından muvazaalı olan işlemler için iptal davası açılmasına gerek yoktur.

Muvazaa Davası ve İptal Davası Arasındaki Farklar

İptal davası ve muvazaa davasını karşılaştırdığımızda,  bu iki dava türleri arasındaki farklılıkların ne olduğunu aşağıdaki şekilde ifade edebiliriz.

  • Muvazaa davasında, dava konusu işlem tarafların gerçek iradelerine ve geçerlilik koşulu olan biçime uymuyorsa geçersizdir. Muvazaa davası göstermelik bir işleme karşı açılır. Ancak iptal davası, mal kaçırma amacıyla yapılsa bile, davaya konu işlem hukuken geçerlidir.
  • Muvazaa davasının açılmasında bir süre şartı yoktur, Ancak iptal davası, işlemin yapıldığı tarihten itibaren 5 yıllık hak düşürücü sereye tabidir.
  • Muvazaa davasını, hukuksal işlemin iptal edilmesinde yararı olan herkes (her ilgili) isteyebilir. Ancak iptal davasını, temlik işleminde bulunan borçlunun alacaklıları isteyebilir. Bunlar bir tasarruf işlemi ile hakkını devreden kişiden alacaklı olan kimselerdir. (İİY md. 277) Bu yönüyle ele alındığında, iptal davasını açacak kişiler, kapalı sayı (sınırlı sayı) ilkesiyle belirlenmiştir.
  • Muvazaa davasını açacak kimselerin özel bir belgeye sahip olmalarına gerek yoktur. Ancak iptal davasının açılabilmesi için aciz belgesine sahip olmak gerekir. İptal davalarında aciz belgesi, özel bir dava koşuludur.
  • Muvazaa davasında, temlik eden kişinin yaptı bağış ya da karşılıksız kazandırma ancak gerçek iradeye uygun değilse iptal edilebilir. “Buna örnek olarak gerçekten yapılan bir satışın bağış olarak gösterilmesini gösterebiliriz” ancak iptal davasında borçlunun bağışları ve karşılıksız kazandırmaları her koşulda iptal edilir. Yani yukarıda verdiğimiz örnek üzerinde açıklayacak olursak, gerçek amaç bağış olsa bile işlem iptal edilir.
muvazaa davası nedir

Muvazaa davası nedir

Muris Muvazaa Davası Ne Demek

Muris muvazaa davası da, muvazaa davası ile aynı nitelikleri ifade etmektedir. Sadece mirasa yönelik yapılan muvazaa işlemleri nedeniyle muris muvazaa davası olarak adlandırılmaktadır. Bu davalarda da amaç, miras nedeniyle yaşanan mal kaçırma olaylarına engellenmesidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Fındıkgaz Dilekçe Örneği Abonelik İşlemleri Fatura İtirazı

Muvazaa Davası Nasıl Açılır

Muvazaa davası, yetkili mahkemeye yazılacak olan bir dilekçe ile açılabilir, dilekçede haklı sebepler ve hukuki dayanaklar gösterilmelidir. Muvazaa davaları, takip nedeniyle veya maddi hukuk nedeniyle açılabilir. Maddi hukukta genellikle muris muvazaa davası açılma yoluna gidilmektedir. Muris muvazaa davaları Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülmektedir, yine davanın türü ve konusuna göre açılacak olan muvazaa davası farklılık gösterebilir. Takip davaları (icra ve iflas nedeniyle) ise İcra Mahkemelerine açılmalıdır.

Muvazaa Davası Dilekçe Örneği

Örnek olarak hazırlanmış olan muvazaa davası dilekçe örnekleri üzerinde gerekli düzenlemeleri yaparak talebinize uygun olarak uyarlayabilirsiniz. Herhangi bir hak kaybına maruz kalmamak için bir hukuk uzmanına danışmanız faydalı olacaktır.

Resimleri büyütmek için üzerine tıklayınız.

Muvazaa Nedeni ile Tapu İptali ve Tescil Davası Dilekçe Örneği

muvazaa sebebi ile tapunun iptal ve tescili davası dilekçesi

Muvazaa Nedeni İle Tapu İptali ve Tescil Davası Dilekçe Örneği

muvazaa davası dilekçe eki

muvazaa davası

Taşınmazın Satışının Muris Muvazaası Nedeni ile İptali Dilekçesi

muavazaa davası

Taşınmazın Satışının Muris Muvazaası Nedeni ile İptali Dilekçesi

muavaza davası ek 1

muavazaa davası

Verdiğimiz dilekçe örneklerini bilgisayarınıza indirmek için lütfen aşağıdaki linklere tıklayınız.

Muvazaa Nedeni ile Tapu İptali ve Tescil Davası Dilekçesi

Taşınmazın Satışının Muris Muvazaası Nedeniyle İptali Dilekçesi



ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.


Sitemizde paylaşılan dilekçe örneği ve diğer bilgiler tamamen bilgilendirme amacıyla paylaşılmış olup, izinsiz ve kaynak gösterilmeksizin başka bir yerde yayımlanması yasaktır. - Aralık 2016