Noterden Veraset İlamı Nasıl Alınır Dilekçe Gerekiyor mu

A+
A-

01/11/2011 tarihinden öncesine kadar veraset ilamı (mirasçılık belgesi) yalnızca Sulh Hukuk Mahkemelerinden verilmekteydi. 01/11/2011 tarihinde yapılan yasal düzenleme ile veraset ilamı (mirasçılık belgesi) Sulh Hukuk Mahkemeleri ile birlikte Noterler tarafından da verilmeye başlanmıştır. Ancak, noterlerden veraset ilamı (mirasçılık belgesi) alınabilmesi için bazı şartlar gerekmektedir. Yabancı uyruklu şahıslar ile Türkiye de ikamet etmeyen şahıslara Noterlerce veraset ilamı (mirasçılık belgesi) verilmemektedir.

noterden veraset ilamı nasıl alınır

Noterden Veraset İlamı Nasıl Alınır Dilekçe Gerekiyor mu

Veraset ilamının (mirasçılık belgesinin) ne olduğu, nasıl alınması gerektiği ve kimlerin veraset ilamı (mirasçılık belgesi) almak için başvurabileceği ile ilgili olarak bu yazımızda da genel konulara değinerek sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Veraset İlamı (Mirasçılık Belgesi) Nedir

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) murisin kime ne kadar miras bıraktığını payları oranında gösteren belgedir. Veraset ilamı (mirasçılık belgesi), Sulh Hukuk Mahkemeleri ve noterler tarafından mirasçılardan birinin veya birkaçının talebi üzerine verilir.

Veraset İlamı (Mirasçılık Belgesi) Kimlere Verilir

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi), murisin mirasçılarından herhangi biri veya birkaçının başvurusu üzerine verilir. Bütün mirasçıların başvuruda bulunmasına gerek yoktur, bir mirasçının başvurusu bile veraset ilamının verilmesi için yeterli görülmektedir. Yasal mirasçıların dışında atanmış mirasçıların mahkeme veya noter huzurunda bunu ispat etmesi gerekmektedir.

Veraset İlamı (Mirasçılık Belgesi) Nereden Alınır

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi ) 01/11/2011 tarihinden önce yalnızca Sulh Hukuk Mahkemelerinden verilmekteydi. Ancak, 01/1/2011 tarihinde yapılan yasal düzenleme ile veraset ilamının (mirasçılık belgesinin) noterler tarafından da verilmesinin önü açıldı ve bu tarihten sonra noterler tarafından da veraset ilamı verilmeye başlandı. Ancak, veraset ilamının (mirasçılık belgesinin) noterden alınabilmesi için bazı şartlar mevcuttur. Mirasçılardan birinin yabancı uyruklu olması veya Türkiye de ikamet etmemesi halinde noterlerce veraset ilamı verilememektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  İcra Mahkemesi Harç Hesaplama İçin 2019 Harçları

Noterden Veraset İlamı (Mirasçılık Belgesi) Alınmasının Avantajı Nedir

Bilindiği üzere mahkemelerin iş yükü nedeniyle mahkemelere yapılan başvurularda genellikle uzunca bir süre beklenmekte, bu da işleri acil olan bireylerin işlerinin aksamasına neden olmaktadır. İş yoğunluğu nedeniyle Sulh Hukuk Mahkemelerinde genellikle veraset ilamları (mirasçılık belgeleri) bir hafta ile bir ay arasında verilebilmektedir. Ancak, iş yoğunluğu az olan bazı yerlerde başvurudan birkaç gün sonra da veraset ilamı (mirasçılık belgesi) verilebilmektedir.

İşlerinin hemen görülmesini isteyen, beklemek istemeyen vatandaşlar Noterliklere başvurarak veraset ilamı (mirasçılık belgesi) almakta ve işlerini hızlı bir şekilde halletmektedirler. Ancak, noterden alınacak olan veraset ilamında çıkartılacak olan her suret için fazladan ücret ödenmesi gerekecektir. Bu yönüyle fazla veraset ilamı suretine ihtiyaç duyulan hallerde, Sulh Hukuk Mahkemesinden alınacak olan veraset ilamı (mirasçılık belgesi) vatandaşlar için daha da avantajlı olacaktır. Sulh Hukuk Mahkemesinden alınacak olan veraset ilamında fazladan çıkartılacak olan her suret için suret harcı (2017 yılı itibari ile 1,25 TL) alınacaktır.

Noterden Alınan Veraset İlamının (Mirasçılık Belgesinin) Geçerlilik Süresi Var mıdır

Veraset ilamının (mirasçılık belgesinin) belli bir süresi yoktur, süresiz olarak verilmektedirler. Noterden ve mahkemeden alınan bütün veraset ilamları için bu kural geçerlidir. Veraset ilamının (mirasçılık belgesinin) alındığı tarihten sonra başka bir yere verilmesi gerekiyor ise noterden alınacak suretler veya mahkemeden alınacak olan suretlere aslı gibidir yaptırılarak ilgili yerlere verilebilir.

Noterden Alınan Veraset İlamı (Mirasçılık Belgesi) ile Mahkemeden Alınan Arasında Bir Fark Var mıdır

Noterden alınan veraset ilamı ile Sulh Hukuk Mahkemesinden alınan veraset ilamı (mirasçılık belgesi) arasında bir fark yoktur, Noterden alınan veraset ilamının da mahkemeden alının veraset ilamı kadar yasal geçerliliği vardır. Veraset ilamındaki asıl amaç murisin, mirasçılara payları oranında ne kadar miras bırakıldığının açıkça gösterilmesidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır : Adına Haciz Var mı Öğren

Mahkeme veya noter tarafından verilen veraset ilamına (mirasçılık belgesine) mahkemeye hitaben yazılmış bir dilekçe ile itiraz edilebilir. Veraset ilamına itirazı, mirasçılardan biri veya birkaçı ile mirasta hak sahibi olduğunu iddia eden atanmış mirasçılar yapılabilir. İtiraz dilekçesinde itirazın gerekçeleri ayrıntılı bir şekilde dilekçede belirtilmeli ve dilekçeye deliller eklenmelidir.

Veraset İlamı (Mirasçılık Belgesi) Noter Ücreti Ne Kadardır

2017 yılı itibari ile veraset ilamı (mirasçılık belgesi) noter ücreti tek nüsha için asgari olarak 123 TL, iki nüsha için 134,49 TL. olarak alınmaktadır. Nüsha sayısının artması halinde uygulanacak olan ücret de artacaktır. Noterden işlem yapılmadan önce kaç suret çıkartılacak ise buna ilişkin ücretin sorulması ve işlem yapılması faydalı olacaktır.

Sulh Hukuk Mahkemelerinden veraset ilamı (mirasçılık belgesi) başvuru talebinde bulunacaklar için hazırlamış olduğumuz dilekçe örneklerine ulaşmak isteyen okurlarımız Veraset İlamı (Mirasçılık Belgesi) Dilekçesi Örneği konulu yazımızı tıklayarak ulaşabilirsiniz.



ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. ertan dedi ki:

    dilekçe gerekiyormu diye başlık atıp cevabıını vermeyen bir milletiz işte


Sitemizde paylaşılan dilekçe örneği ve diğer bilgiler tamamen bilgilendirme amacıyla paylaşılmış olup, izinsiz ve kaynak gösterilmeksizin başka bir yerde yayımlanması yasaktır. - Aralık 2016