Reddi Miras Nedir Davası Nasıl Açılır

A+
A-

Halk arasında her ne kadar Miras Kanunu olarak bilinen Medeni Kanunun 605 ve devam maddelerinde; mirasın reddi, daha çok bilinen adıyla reddi miras, mirasçıların durumu, miras paylaşımı, mirasın reddedilme süresini ve şekli, reddetme sorumluğu gibi mirasın reddi ile ilgili tüm hususlar düzenlenmiştir. Değerli okurlarımız için, fazla hukuki terimlere girmeden biraz daha ayrıntılarıyla; reddi miras nedir, reddi miras davası nasıl açılır kısaca izah ederek, bu konuda açılması gereken reddi miras davası için hazırlamış olduğumuz dilekçe örneğimizi paylaşmaya çalışacağız.

Reddi Miras Nasıl Olur

Murisin (miras bırakan ölen kişi) mirasından daha fazla borcu mirasçılarına bırakması halinde, mirasçıların borçtan kurtulmak amacıyla mirası yasal süresi içerisinde reddetme hakları vardır. Mirasın reddedilmemesi halinde tüm varlıkların yasal sorumlulukları mirasçılara geçmektedir. Tüm varlıklar içerisinde murisin alacakları gibi borçları da olabilmektedir. Mirasçılar tüm alacaklardan sorumlu oldukları gibi borçlardan da sorumludurlar. Mirasın reddi halinde mirasçılar tüm alacaklardan ve varlıklardan vazgeçtikleri gibi borçlardan kurtulmuş olacaklardır. Mirası yasal ve atanmış mirasçılar reddedebilirler. Miras bırakanın ölüm tarihinden önce ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır.

Mirasın Reddi Süresi

Miras bırakanın ölümünden itibaren 3 ay içerisinde yasal ve atanmış mirasçılar mirasın reddi davası açabilir. Yasal mirasçılar, ölümü daha sonra öğrendiklerini ispat ettikleri takdirde, yasal süre bu tarihten itibaren başlar. Vekâletname ile atanmış mirasçılar ise mirasçı olduklarını öğrendikleri tarihten itibaren yasal süre işlemeye başlar. Önemli sebeplerin varlığı halinde, Sulh Hukuk Hakimi mirasçılara tanınmış olan ret süresini uzatabilir veya yeni bir süre tayin edebilir.

Reddi Miras Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme

Mirasın Reddi (Reddi Miras) davalarında yetkili ve görevli mahkeme ölen kişinin en son ikamet ettiği yer Sulh Hukuk Mahkemesidir.  Mirasın Reddi işlemi ancak dava açılarak yapılabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bölge Adliye Mahkemesi İstinaf Başvurusu

Reddi Miras Davası Nasıl Açılır

Mirasın reddi işlemi murisin ölümünden sonra 3 aylık yasal süre içerisinde yetkili Sulh Hukuk Mahkemesine başvurularak yapılabilir.  Mirasçıların birden fazla olması, mirasın kimler arasında paylaştırılacağı, mirasçıların tümünün mirası reddedip reddetmediği gibi hususlar kendi içerisinde farklı bir sonuç doğurur. Mirasın reddi davaları kendi içerisinde karmaşık bir durum içerdiğinden bu tür davalar hemen sonuçlanmayabilir. Bütün mirasçılar açısından mirasın reddine ilişkin hükümlerin uygulanması halinde, sulh hukuk hâkimi tarafından terekenin, İcra İflas hükümleri doğrultusunda tasfiyesi zorunluluğu doğmaktadır. Tasfiye sonunda arta kalan değerler, mirası reddetmemişler gibi hak sahiplerine verilir. Mirasın reddi işleminin yapılması ile mirasın reddi talebinde bulunan mirasçılar tüm yönleri ile mirastan vazgeçmiş sayılmaktadırlar.

Mirasın Reddi Halinde Sorumluluk

Miras bırakanın mirasını reddeden mirasçılar, onun alacaklarına karşı, ölümünden önceki beş yıl içinden ondan almış oldukları ve mirasın paylaşılmasında geri vermekle yükümlü olacakları, değer ölçüsünde sorumlu olacaklardır. İyi niyetli mirasçılar, ancak geri verme zamanındaki zenginleşmeleri ölçüsünde sorumlu olacaklardır. Eğitim ve öğretim giderleriyle, adet gereği verilen çeyiz, bu sorumluluğun dışındadır.

Reddi Miras Dilekçesi Nasıl Yazılır

Mirasın reddi dilekçesi yazarken gereksiz tekrarlardan kaçınmalı,  dilekçenin çok kısa veya çok uzun olmamasına dikkat edilmeli, anlam bütünlüğü içerisinde somut olaylara değinilmeli ve deliller açık şekilde gösterilmelidir. Şimdi sizler için hazırlamış olduğumuz reddi miras davası dilekçe örneğimizi istifadenize sunalım.

Mirasın Reddinin İptali İstemi Dilekçesi

reddi miras dilekçesi

Reddi Miras Dilekçe Örneği

Mirasın Reddi Davası Dilekçesi

reddi miras dava dilekçesi

Mirasın reddi davası dilekçesi

Resimleri büyütmek için lütfen tıklayınız.

Reddi Miras Davası Dilekçesi Word Formatında

Dilekçe örneklerini word formatında indirmek ve bilgisayarınızda düzenlemek için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

Mirasın Reddinin İptali İstemi Dilekçesi

Mirasın Reddi Davası Dilekçesi

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  UYAP E Satış Portalı Nedir

 



ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.


Önceki yazıyı okuyun:
Reddedilen KOSGEB Projesine İtiraz Dilekçe Örneği (İşleyiş)

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin ülke ekonomisine ve istihdama katkıda bulunabilmesi adına büyüme sürecinde karşılaşacağı maliyetleri finanse etmesiyle bilinen KOSGEB,...

Kapat
Sitemizde paylaşılan dilekçe örneği ve diğer bilgiler tamamen bilgilendirme amacıyla paylaşılmış olup, izinsiz ve kaynak gösterilmeksizin başka bir yerde yayımlanması yasaktır. - Aralık 2016