Resmi Makamlara Yalan Beyan Vermenin Cezası Varmı

A+
A-

Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan, bir resmi belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kumu görevlisine karşı gerçeğe aykırı olarak beyanda bulunmaktır. Resmi makamlara yalan beyanda bulunmak suçu genel bir suç olarak nitelendirilmektedir ve herhangi biri tarafından işlenebilir.  Birçok kişinin kendisini veya bir başkasını cezadan kurtarmaya yönelik olarak işlemiş olduğu resmi makamlara yalan beyan vermenin cezası var mı, varsa bu suçun miktarı nedir konusunda merak edilen soruları yanıtlamaya çalışalım.

resmi makamlara yalan beyan verme cezası

resmi makamlara yalan beyan vermenin cezasi var mi

Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunan kişi bu suçu adli makamlar önünde yalan tanıklık yaparak işliyorsa TCK. (Türk Ceza Kanununun) 272. Maddesine göre, bilirkişi veya çevirmen ise TCK. 276.maddesine göre bu suçtan sorumlu olacaktır.

Resmi Belgenin Düzenlenmesinde Yalan Beyan Suçu Nasıl Oluşur

Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçunun oluşmasının hareket öğesini yalan beyanda bulunmak oluşturmaktadır. Yalan beyanın resmi belge düzenleme yetkisine sahip kamu görevlisine, resmi belgenin düzenlenmesi sırasında yapılmış olması gerekmektedir. Ayrıca suçun oluşması için düzenlenen resmi belgenin, bu beyanın doğruluğunu ispat edici bir güce de sahip olması gerekmektedir. Beyanın doğruluğu resmi belge ile ispat ediliyor ise resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçu oluşur.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçunun oluşabilmesi için beyanı alan kamu görevlisinin beyanın doğruluğunu inceleyip, bu beyanın doğruluğuna inandıktan sonra resmi belgeyi düzenleme durumda ise, yani düzenlenen resmi belge sadece beyan ile değil memurca yapılan inceleme sonucuna göre oluşmakta ise resmi belgede yalan beyan suçu oluşmaz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Dul ve Yetim Maaşı Kimlere Bağlanır Şartlar Neler

Gerçeğe Aykırı Beyanda Bulanmak

Kart hamillerinin bankalar tarafından verilen banka veya kredi kartlarının çalındığını iddia ederek yetkililere başvurması ancak bu kartın bizzat kendileri tarafından kullanılması veya başkalarına kullandırılması halinde gerçeğe aykırı beyan suçu oluşacaktır. Bu suç 5464 Sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasasının 37/1.maddesinde düzenlenmiştir.

Resmi Makamlara Yalan Beyanda Bulanmanın Cezası Var mıdır, Varsa Ne Kadar Hapis Cezası Verilir.

Herhangi bir resmi belgenin düzenlenmesi sırasında yalan beyan başlıklı 206. Maddesinde; Resmi belgeyi düzenleme yetkisine sahip kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişinin hapis veya adli para cezası ile cezalandırılacağı yönünde düzenleme yapılmıştır.

Resmi makamlara yalan beyanda bulunan kişi “Bir resmi belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.” (TCK 206.md.)

Resmi Makamlara Yalan Beyan Suçu Nasıl Oluşturur

Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçu, kasıtlı işlenebilir bir suçtur. Türk Ceza Kanununda bu konu resmi belgede sahtecilik, resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan ve diğer şekillerde düzenlenmiştir. Bu konudaki çeşitliliği bir örnek vererek gösterecek olursak; kredi kartını veya banka kartını kaybettiğini ya da çaldırdığını beyan ettikten sonra kredi ya da banka kartını tekrar kendi kullanması durumunda veya kartı bir başkasına kullandırtması kartı kullanan kişilerinde bu durumdan haberdar olmaları halinde Kredi kartları ve Banka kartları yasasında düzenlenmiş olan gerçeğe aykırı beyan suçu oluşacaktır.

Bir başka kişiye ait olan veya sahte kimlik belgeleri ile de beyanda bulunmak yine aynı şekilde suç teşkil etmektedir. Yine bir başkasına ait sürücü belgesi ile işlem yapmakta örneğin araba sürdüğü vakit trafik polisine bir başkasının ehliyetini verme şeklindeki işlem de yalan beyan suçunu oluşturur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Uzlaştırmacı Eğitimi Nedir, Kime Uzlaştırmacı Denir Detaylı Anlatım

Resmi makamlara yalan beyan verme suçunun soruşturma ve kovuşturması resen yapılır ve bu konuda şikâyet aranmaz.

Sitemiz üzerinden Dava Dosyası Sorgulama ve Öğrenme konulu yazımızı okuyabilirsiniz.



ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.


Önceki yazıyı okuyun:
Rehnin Paraya Çevrilmesi Yoluyla İcra Takibi

Rehin, bir alacağın taşınır veya taşınmaz bir malile güvence altına alınmasıdır. Bu yönüyle rehin “ayni” bir terimdir. Rehin terimi, İpotek...

Kapat
Sitemizde paylaşılan dilekçe örneği ve diğer bilgiler tamamen bilgilendirme amacıyla paylaşılmış olup, izinsiz ve kaynak gösterilmeksizin başka bir yerde yayımlanması yasaktır. - Aralık 2016