Senedin Zamanaşımı Ne Zaman Dolar (Tüm İhtimaller)

A+
A-

Ticari hayatın ve vadeli ödemelerin vazgeçilmez unsurlarından birisi olan senetler Türk Ticaret Kanunu kapsamında düzenlemelere tabidir ve bu kapsamda hukuki anlamda her geçen gün daha da geliştirilmekte ve daha güvenilir bir değerli kağıt niteliği kazanmaktadır. Senet veren kişilerin alacaklarından doğan haklarını belirli bir süre içerisinde kullanması gerekir. Aksi taktirde senet zamanaşımına uğrayacak ve alacaklarla ilgili hukuki bir adıma atılması mümkün olmayacaktır.

senette zaman aşımı

senedin zamanasimi ne zaman dolar tum ihtimaller

Senet Zaman Aşım Süresi Ne Kadar?

Türk Ticaret Kanunu uyarınca verilen senedin 3 yıllık zaman aşım süresi bulunur. Bu kapsamda senedin üzerinde yazan vade itibariyle 3 yıl içerisinde tahsis edilmesi gerekir. Aksi taktirde borcun tahsilatı konusunda hukuki anlamda aksiyon alınamayacak ve haklardan feragat edilmiş olacaktır. Yine de tümüyle bir hak mahrumiyeti söz konusu olmayabilir, geçmiş dönemlerde İcra Müdürlükleri’nin bu kapsamda attığı bazı adımlara tanıklık edilmiştir.

Zaman Aşımı Ne Zaman Başlar

Senedin zaman aşımıyla ilgili halen verilmekte olan amansız bir tartışma ve kafa karışıklığı vardır. O da zaman aşımının senedin düzenlendiği tarihten itibaren mi yoksa vade tarihinden itibaren mi başlayacağıdır. Bu konuda kafa karışıklıklarına mahal vermeden Türk Ticaret Kanunu uyarınca senet zaman aşım tarihinin vade tarihi itibariyle oluştuğunu söylemek yeterli olacaktır.

Örneğin 01.01.2017 tarihinde tahsil edilecek şekilde bu vadeyle bir senet düzenlenmiş olsun. Söz konusu senet hangi tarihte düzenlenirse düzenlensin 01.01.2020 tarihine kadar zaman aşımı süresi bulunur. Aradaki 3 yıl içerisinde alacaklının İcra Müdürlüğü ya da mahkeme aracılığıyla hakkını araması gerekir. Aksi taktirde borçtan feragat edilecektir.

Yukarıda nadir de olsa İcra Müdürlükleri’nin zamanaşımı dolan senetler için ödeme emri verdiğine değinilmişti. Bu nadiren de olsa bazı haksızlıkların üstesinden gelinmek için alınan bir önlemdir ve zamanaşımı dolan senetler için incelenmesi adına İcra Müdürlükleri’ne başvurulması mümkündür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hayvana Eziyet İşkence Suçuna Hapis Cezası (Yeni Düzenleme)

İcra Müdürlüğü’ne zaman aşımı süresi içerisinde tahsil amacıyla verilen senetler için 3 yıllık daha ödeme süresi tanınır. Çünkü İcra Müdürlüğü tarafından yapılan tebligat da hukuki anlamda bir borç yüküdür ve zaman aşımından ayrı olarak 3 yıllık daha süre tanır.

Zaman aşımıyla ilgili itirazda bulunmak isteyen kişilerin ödeme tebliğinin yapıldığı günden itibaren en geç 5 iş günü içerisinde itiraz dilekçesini teslim etmesi gerekir. Aksi taktirde itiraz hakkı bulunmayacaktır.

Vefat Halinde Senet Borcu Ne Olur?

Zaman aşımıyla ilgili en sık sorulan sorulardan birisi de senet vadesi dolmadan ya da zaman aşımı süresi içerisinde borçlunun vefatı halinde senede ne olacağı yönündedir. Senet borcu da miras kapsamında varislerine devredilir ve mirasçılarının söz konusu senet borcunu karşılaması gerekir. Bu geçiş zaman aşımı süresiyle ilgili herhangi bir değişikliğe neden olmayacak ve süreç içerisinde vadesi gelen borcun ödenmesi gerekecektir.

Yine de mirasçıların reddi miras haklarından yararlanarak tüm borçların yükümlülüğünü def edebileceğini ve bu nedenle olabildiğince kısa süre içerisinde vadeli borçların karşılanması gerektiğini bilmek gerekir.

Sitemiz üzerinden Boş Senet Nasıl Doldurulur konulu yazımızı da okuyabilirsiniz.



ZİYARETÇİ YORUMLARI - 9 YORUM
  1. Zormen dedi ki:

    Hiç aydınlatma yok bari bir ampül koyun aydınlansın boş sayfa sinir bozucu böylemi yardımcı oluyorlar sunuz yazık tüküresim geldi

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba Çağlar Bey,
      Aydınlanamadığınız yer nedir ? Yüzümüze tükürmeyin, sorun, bildiğimiz bir şey ise izah edelim. Buyrun sizi dinliyoruz.

    2. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Zormen bey, Senedin Zamanaşımı ile ilgili yazmış olduğumuz makalemizde tüm hususlar ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır, acaba siz doğru yerde doğru yazıyı mı arıyorsunuz yoksa sadece tüküresiniz geldiği için mi buraya yazdınız bunu anlamakta zorluk çektik. Sitemizde yazılan makaleler konuları ve içerikleri bakımından örnek teşkil etmekte, hiç bir karşılık beklenmeden verilen emeğe karşılık sarf ettiğiniz sözleriniz üzüntü verici olmuş…

  2. Yıldız dedi ki:

    Sayfayı hazırlayan arkadaşlar, lütfen düşünmeden yazan kişilere itibar etmeyin, biz sizden çok yararlanıyoruz. Emeğiniz için teşekkürler.

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhabalar Yıldız, iyi dilekleriniz için teşekkür ederiz. Faydalı olabildikse ne mutlu bize.

  3. murat dedi ki:

    merhaba 2014 yılında mabilya almıştım ödediğim halde 12*03*2019 tarihinde aradılar ve borcunuz var dediler son taksit ödenmemiş dediler acaba ne yapmam gerekir zaman asımına uğramışmıdır

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Murat bey, Yaptığınız ödemeye ilişkin elinizde makbuz veya dekont varsa borca itiraz edebilirsiniz, ayrıca ilgili firmaya imzalı bir evrak veya senet vermiş iseniz ve bunu ödeme yaptıktan sona almadıysanız, ellerindeki evrakla sizin hakkınızda icra takibi başlatabilirler, Senedin Zamanaşımı ve Süresi Ne Zaman Dolar konulu bu makalemizde örneklerle zamanaşımı ile ilgili bilgi vermeye çalıştık.

  4. Önder dedi ki:

    Bu sekılde bır sıte ıle bızlerı aydınlattıgınız ıcın cok tesekur ederım.arac satısından dolayı 02.05 2014 tarıhınde senet yapılıyor.vade tarıhı 02.05.2015.19.04.2019 tarıhınde odeme emrı gelıyor ıcra mudurlugunden.bu senet zaman asımına ugramıs oluyor degılmı.zaman asımı ıtırazında bulunulabılır…kolay gelsın ıyı calısmalar

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Önder bey.
      Türk Ticaret Kanunu uyarınca verilen senedin 3 yıllık zaman aşım süresi bulunur. Bu kapsamda senedin üzerinde yazan vade itibariyle 3 yıl içerisinde tahsis edilmesi gerekir. Aksi taktirde borcun tahsilatı konusunda hukuki anlamda haklardan feragat edilmiş olacaktır. Bu nedenle zamanaşımı nedeniyle borca itiraz edebilirsiniz.


Önceki yazıyı okuyun:
Şekerbank ‘tan Konut Kredisinde Rekor Vade – 360 ay Taksit

Şekerbank'ın özellikle Mortgage kredileri için yönlendirdiği iştiraki Şeker Finans, Denizaşırı Özel Yatırım Kurumu (Overseas Private Investment Corparation - OPIC) ile...

Kapat
Sitemizde paylaşılan dilekçe örneği ve diğer bilgiler tamamen bilgilendirme amacıyla paylaşılmış olup, izinsiz ve kaynak gösterilmeksizin başka bir yerde yayımlanması yasaktır. - Aralık 2016