T.C Vatandaşlığı Başvuru İşlemi İçin Gerekli Belgeler (Tam Liste)

T.C. Vatandaşlığına nasıl başvuruda bulunulur ve Türk vatandaşlığına geçme hakkı nasıl kazanılır konularında daha önce yazmış olduğumuz T.C. Vatandaşlığına Nasıl Başvuruda Bulunulur konulu makalemizle ayrıntılı bilgi vermeye çalışmıştık, bu yazımızla da T.C. Vatandaşlığı başvuru işlemi için gerekli belgelerin neler olduğu konusuna değineceğiz. T.C. Vatandaşlığı başvuru işlemi için gerekli belgelerin neler olduğu konusuna geçmeden önce T.C. vatandaşlığına nasıl başvuruda bulunulur ve Türk vatandaşlığına geçme hakkı nasıl kazanılır konularına kısaca değinelim.

tc vatandasligi basvuru islemi icin gerekli belgeler

Türk Vatandaşlığı Hakkı Nasıl Kazanılır

Türk vatandaşlığı hakkının iki şekilde kazanıldığını belirtebiliriz, bunlardan birincisi soybağına bağlı olarak kazanılan vatandaşlık hakkı ikincisi ise sonradan kazanılan haklardır. Soybağı ile kazanılan vatandaşlık hakkı, Anne veya babadan birinin Türk vatandaşı olması, Türkiye sınırları içinde yada dışında doğum gerçekleşmesi halinde bebeğin Türk vatandaşı olarak kabul edilmesi olarak ifade edilebilir.

Doğum ile kazanılan vatandaşlık ise; ülkemizde doğmuş olan ancak anne veya  babanın yabancı uyruklu olmasından dolayı hiçbir ülkenin vatandaşlığını kazanamamış çocuk ve yine anne, babası tespit edilmeyen bebek veya çocuklar doğumdan itibaren Türk vatandaşlığına hak kazanırlar.

Bunların haricinde sonradan kazanılan vatandaşlık haklarını da şu şekilde ifade edebiliriz. Evlenme, yetkili makamlar ve bakanlar kurulu tarafından verilen kararlar, evlat edinme ve istisnai durumlar ve seçme hakkı kullanılması ile de sonradan vatandaşlık hakkı kazanılabilir. Bu konuda daha önce yazmış olduğumuz T.C. Vatandaşlığına Nasıl Başvuruda Bulunulur konulu makalemizle ayrıntılı bilgi vermiştik, bu konuda ayrıntılı bilgi edinmek için bu makalemizi okuyabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  İŞGEM ile Nasıl Girişimci Olunur Şartlar Neler?

T.C. Vatandaşlığı Başvurusu İçin Yapılması Gereken İşlemler

Türkiye’de ikamet ediyor iseniz, ikamet ettiğiniz ilin Valiliğine giderek burada bulunan il nüfus müdürlüğüne müracaat etmeniz gerekmektedir. Ancak, Türkiye dışında yani yurt dışında yaşıyor iseniz, bulunduğunuz ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti büyükelçiliklerine veya Türk konsolosluklarına şahsen müracaatta bulunmanız gerekecektir. Şayet başka biri için başvuruda bulunacak iseniz, başvuruda bulunacağınız kişinin size vereceği özel bir vekâlet ile bu işlemi yapabilirsiniz.

T.C. Vatandaşlığı Başvuru İşlemi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir

T.C. vatandaşlık başvurusu yapacağı ve T.C. vatandaşlık başvurusu işleminin nasıl gerçekleştireceği ile ilgili vermiş olduğumuz genel bilgilerden sonra, şimdi ise T.C. vatandaşlığı başvuru işlemi için gerekli belgelerin neler olduğu konusuna değinelim.

Türk vatandaşlığı başvuru işleminden önce bazı işlemlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Türk vatandaşlığının kazanılması türünüze göre Valiliklerdeki il nüfus müdürlüklerinde hazır şekilde bulunan form dilekçe doldurarak veya nvi.gov.tr internet adresinde bulunan talebinize uygun form dilekçeleri doldurarak vatandaşlık başvuru işlemini başlatabilirsiniz.

Vatandaşlık Başvuru Formuna Eklenecek Belgeler Nelerdir

  • Başvuru sahibinin hangi devlet vatandaşı olduğunu gösterir pasaport veya benzeri belge, başvuru sahibinin vatansız olması halinde buna ilişkin usulüne göre onaylanmış belgenin noter tasdikli Türkçe tercümesi,
  • Başvuru sahibinin tescile esas olacak şekilde tüm kimlik bilgilerini gösterir usulüne uygun şekilde onaylanmış ve noter tarafından tasdikli Türkçe tercümesi,
  • İkamet yeri Türkiye’de bulunuyorsa en son tarihli ikamet tezkeresi,
  • Başvuru sahibi hakkında herhangi bir suç nedeniyle kesinleşmiş mahkeme kararı varsa bunun onaylı bir örneği.
  • Doğum tarihinde ay ve günün bulunmaması halinde başvuranın ülkesi yetkili makamlarından alınmış ve usulüne göre onaylanmış belgenin noter tasdikli Türkçe tercümesi veya Nüfus Hizmetleri Kanunu gereğince Temmuz ayının birinci günü olarak tamamlanmasını kabul ettiğine dair imzalı beyanı.
  • Hizmet bedelinin Maliye veznesine yatırıldığını gösterir makbuz aslı.
  • Beyaz fonda çekilmiş 2 Adet 50×60 mm boyutunda, desensiz ICAO tarafından belirlenen ve makinede okunabilen biyometrik fotoğraf
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  TC Vatandaşlığına Nasıl Başvuruda Bulunulur (En Kolay Yol)

Form dilekçenize ilgili belgeler eklendikten sonra vatandaşlık başvuru süreci  başlayacaktır.

Türk vatandaşlığı başvuru süreci ne kadar sürer?  Türk vatandaşlığı başvurusu için gerekli evraklar ile gerekli yerlere yapılan müracaatlardan sonra başvuru sahiplerine mail (e-posta) veya SMS ile bilgilendirme yapılır. Vatandaşlık başvuru sürelerinin sonuçlanması bir hayli uzun zaman almaktadır, başvuruların 6 ay ile 24 ay arasında sonuçlandığı dikkate alınmalıdır.

Sitemizdeki TC Vatandaşlığına Nasıl Başvuru Yapılır konulu yazımızı da okuyabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Önceki yazıyı okuyun:
TC Vatandaşlığına Nasıl Başvuruda Bulunulur (En Kolay Yol)

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına nasıl başvuruda bulunulur, Türk Vatandaşlığına geçme hakkı nasıl kazanılır, şartları nelerdir. Herhangi bir nedenle ülkemizde bulunan ve...

Kapat
Sitemizde paylaşılan dilekçe örneği ve diğer bilgiler tamamen bilgilendirme amacıyla paylaşılmış olup, izinsiz ve kaynak gösterilmeksizin başka bir yerde yayımlanması yasaktır. - Aralık 2016