Tazyik Hapsi Ne Demek

A+
A-

Tazyik hapsi; borçlunun özgürlüğünün sınırlandırılarak beyanda bulunmaya zorlanmasıdır. Süresinde mal beyanında bulunmayan borçlunun alacaklının talebi üzerine İcra Mahkemesi tarafından mal beyanında bulununcaya kadar hapisle tazyikine karar verilir (İİY md. 76).

Hapisle tazyikin süresi 3 ayı geçemez. Özgürlüğü sınırlayıcı takip içerisinde bir defa verilir. Borçlunun hapisle tazyikine karar verilebilmesi için kendisine gönderilen ödeme emrinde, bu yönde bir ihtarın yer alması gerekir.

Hapsen tazyik yaptırımında amaç bir hükümlülüğün yere getirilmesini sağlamak olduğundan, alt sınırdan belli bir ceza belirlenmesi gerekmemektedir. Borçlu hükümlülüğünü yerine getirene kadar ve en çok üç ay süreyle hükümlülüğüne uygun davranması için zorlanması söz konusu olmaktadır. Hakim tarafından borçlunun “.. üç aya kadar hapsen tazyikine “ karar vermelidir bu nedenle kararda belirli bir sürenin ön görülmesine yaptırımın bu niteliğine aykırıdır.

Tazyik Hapsinin Özellikleri Nelerdir

Tazyik hapsi yaptırımı TCK’da düzenlenen yaptırımlardan farklı niteliktedir. Bu nedenle duruşma açılarak yapılan bir yargılama sonunda verilmelerine karşılık İcra İflas Yasasının 353/1 maddesinde yasa yolu olarak itiraz yolu ön görülmüştür. Tazyik hapsi yaptırımını içeren kararlar CMK’nın 223. Maddesinde belirtilen hüküm niteliğinde değildir ve bunlar hakkında hükümler için öngörülen yargılama kuralları uygulanamaz.

  • Takdiri indirim nedenleri uygulanamaz.
  • Uzlaşma, ön ödeme ve koşullu salıverilme hükümleri uygulanamaz
  • Tazyik hapsi ertelenemez
  • Adli sicil kaydına geçmez tekerrüre esas olmaz.
  • Dava zaman aşımı süresi ön görülmemiştir, ancak tazyik hapsinde ceza zaman aşımı iki yıldır.

Tazyik Hapsi Kararını Kim Verir

Tazyik hapsi kararını, alacaklının talebi üzerine İcra Mahkemesi verir. Ancak Cumhuriyet Başsavcılığınca uygulanır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  2022 Engelli Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır Form ve Dilekçe Örneği

Tazyik Hapsinden Kurtulmanın Yolu

Tazyik hapsinin amacı, borçluyu mal beyanında bulunmaya zorlamak olduğundan borçlu, süresinden sonra olsa bile mal beyanında bulunursa artık cezalandırılamaz, ceza verilmiş olsa bile serbest bırakılır.

Tazyik Hapsi Dilekçe Örneği

Tazyik Hapsi talebi ile İcra Mahkemesine yazılan dilekçe örneği ve tazyik hapsine itiraz dilekçesi örneklerimiz aşağıda paylaşılmıştır. Resimleri büyütmek için lütfen üzerine tıklayınız.

Usulüne Uygun Mal Beyanında Bulunmayan Sanığın Cezalandırılması İstemi Dilekçesi

usulsüz mal beyanı

Usulüne uygun mal beyanında bulunmayan sanığın cezalandırılması istemi dilekçesi

Tazyik Hapsi Dilekçe

(Tazyik Hapsi Talebi) Usulüne Uygun Mal Beyanında Bulunmayan Sanığın Cezalandırılması İstemi Dilekçesi

Tazyik Hapsi Kararına Karşı Sunulan İtiraz Dilekçesi

Tazyik Hapsi İtiraz Dilekçesi

 

Tazyik Hapsi Kararına Karşı Sunulan İtiraz Dilekçesi

 



ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. Ibrahim dedi ki:

    Bana bugün kesilmiş nafakadan dolayı 3 ay hapis var itiraz edersem sonuç ne olur

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba İbrahim bey,
      Tazyik hapsinde belli bir cezaya hükmolunmaz. Şu kadar süreye kadar hapsen tazyikine denilir, Yükümlülük ifa edilince, hükümlü derhal salıverilir. Örneğin; sanığın 3 ay süreyle hapis cezası ile cezalandırılmasına değil, 3 aya kadar hapsen tazyikine karar verilir ve hükümlü yükümlülüğünü ifa etmez ise bu sürenin tamamında cezaevinde kalır. Yani hapsen tazyiklerde de, şartla salıverilme hükümleri uygulanmaz. İtiraz etseniz de sonucun değişmeyeceği kanaatindeyiz.

  2. musa mutlu dedi ki:

    Nafaka ile ilgili tazyik hapsi aldım. Öediğimiz halde, ödenen ay ismi yazılamdığı için ceza aldım. Şİmdi cezaya knu olan ayın borcunu ödeyeceğim. Borç ödme dekontu ile ilgili mahkemaya dilekçe vermem gerktiğini söylediler.
    mahkemeye verilecek dilekçe örneğini bulamadım. Yardımcı olur musunuz?

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Musa bey,
      Sitemizde bulunan genel dilekçe örneklerinden faydalanarak talebinizi belirten bir dilekçe hazırlayarak ilgili mahkemeye başvurabilirsiniz. Şimdilik borç ödeme dekontuna özel hazırlanmış bir dilekçe örneğimiz bulunmamakta, ileride bu eksikliğimizi gidermeye çalışacağız.


Önceki yazıyı okuyun:
tazminat hesaplama 2019

Herhangi bir olay nedeniyle kişilerin gördüğü maddi zararların yanı sıra manevi zararlar da olabilmektedir. İşte bu noktada maddi ve manevi...

Kapat
Sitemizde paylaşılan dilekçe örneği ve diğer bilgiler tamamen bilgilendirme amacıyla paylaşılmış olup, izinsiz ve kaynak gösterilmeksizin başka bir yerde yayımlanması yasaktır. - Aralık 2016