Tebligat Nedir
İçindekiler
Tebliğ Ne Demek
Tebliğ; herhangi bir konu ile ilgili olarak bir işin, kararın, yükümlülüğün,vs. gibi durumların ilgili kişiye resmi olarak bildirilmesi anlamına gelmektedir. Çoğu işlemle ilgili olarak son başvuru süreleri ya da hak düşürücü süreler; ilgili işin kişiye tebliğ edilen tarihe göre belirlenmekte, dolayısıyla tebliğ işlemi oldukça önem arz etmektedir. Tebliğ işlemi sırasında kullanılan evraka ise Tebligat denmektedir. Bu yazımızda sizlere Tebligat nedir ayrıntılı bir şekilde tanımını yapacak ve tebligat konusunda bilinmesi gerekenleri aşama aşama istifadenize sunmaya çalışacağız.
Tebligat Ne Demek
Tebligat Mahkemeden, savcılıktan, icra müdürlüklerinden veya diğer resmi kurumlardan resmi bir konu ile ilgili olarak kişilere gönderilen resmi evraktır. Tebligatlar genellikle posta yolu ile postacı vasıtasıyla tebliğe gönderilir ancak lüzumu halinde memur vasıtasıyla da tebligat yapılabilmektedir.
Yapılacak olan tebligatların elimize ulaşabilmesi için adres kayıt sisteminde bulunan adresimizin güncel olmasında yarar vardır. MERNİS adresine çıkartılacak tebligatların herhangi bir nedenle elimize ulaşmaması halinde, süre gerektiren durumlarda itiraz süresini kaçırmış olmamıza neden olabilir. Resmi kurumlardan yapılan tebligatlarda, yapılacak olan itirazların belli bir yasal süresi vardır.
Tebligat Kimlere Yapılır
Tebligat nedir kısaca tanımını yaptıktan sonra şimdi de kimlere tebligat yapılır bir göz atalım. Resmi kurumlarca, herhangi bir işlem nedeniyle taraf olan kimselere tebligat çıkartılabilir. Çıkartılacak olan tebligatlar şahısların en son bilinen adreslerine yapılır. Bilinen en son adreslerinin tebligata elverişli olmaması halinde tebligat adres kayıt sisteminde kayıtlı adreslerine yapılır. Tebligat şahsın kendisi veya aynı konutta oturduğu kişiler veya hizmetçilerinden birine yapılabilir.
Tebligat Geldiğinde Ne Yapılmalı
Tarafınıza gelen tebligatı aldığınızda ilk yapacağınız tebligatın içeriğine bakmak olacaktır. Genellikle adliyelerden ve icra dairelerinden yapılan tebligatlar süreli evrakları içerir. Bu nedenle alınan tebligat ile birlikte ilgili kuruma müracaat edilmesi veya varsa avukatınıza danışmanız faydalı olacaktır. Tebliğden sonra sürenin kaçırılması ileride telafisi mümkün olmayan zararlara neden olabilir.
Tebligatın Hangi Kurumdan Geldiği Nasıl Anlaşılır
Tebligat içerisinde gönderilen evrak kadar tebligat parçasının kendisi de önemlidir. Tebligat parçasının üstünde, tebligatı gönderen kurumun bilgileri yer alır. Tebligat parçasının sol üst köşesinde gönderen kurumun adı yazılıdır. Kurum adının altında ise kurum kayıt numarası yazılı olur. Yazılı olan bu numara ile takip yapılabilir. Örnek verecek olursak gönderen makam adında “Bursa 17. Asliye Ceza Mahkemesi” makamın numarası ise “Esas No: 2017/2348” gibi yazılı olacaktır.
Tebligat Kanunu 2017 Güncel PDF
Tebliğ işlemleri ile ilgili tüm detaylar 7201 Sayılı Tebligat Kanunu ‘nda ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Tebligat ile ilgili takıldığınız ve yine kanun metninden direkt okumak istediğiniz hususlar için 2017 yılı itibariyle güncel olan 7201 Sayılı Tebligat Kanunu ‘na PDF formatında aşağıdaki linkten bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Tebligat Kanunu 2017 Güncel PDF
PDF formatındaki Tebligat Kanunu’nu açtıktan sonra CTRL + F tuşuna basarak “ARAMA” modunu aktifleştirebilir aradığınız kelimenin geçtiği maddeye direkt ulaşabilirsiniz.
Elektronik Tebligat Nedir
Tebligata elverişli bir elektronik adres vererek bu adrese tebligat yapılmasını isteyen kişiye elektronik tebligat yapılabilir. Elektronik yolla yapılan tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur. E Tebligat 2017 yılı en güncel bilgileri ile bilgi sahibi olmak için E Tebligat Nedir adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.