Trafik Kazası Nedeniyle Maddi Manevi Tazminat Dilekçe Örneği

A+
A-

Trafik kazası nedeniyle tazminat davası, maddi ve manevi nitelikte olabilir. Trafik Kazası Nedeniyle tazminat davası açabilmek için en az bir aracın katıldığı bir kazanın ve bu kaza nedeniyle ölüm ve yaralama meydana gelmesi veya kaza nedeniyle üçüncü kişilerin zarara uğraması gerekmektedir.

Trafik kazası nedeniyle tazminat davası açılabilmesi için bir haksız fiil sorumluluğunun doğmuş olmasının gerektiği göz ardı edilmemelidir.  Bu makalemizde trafik kazası nedeniyle tazminat davasını bütün yönleri ile ele alarak bu konuda merak edilen konular hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

trafik kazası sonrası maddi manevi tazminat davası dilekçesi

trafik kazasi nedeniyle maddi manevi tazminat dilekce ornegi

İçindekiler

Trafik Kazası Tazminat Davasında Zamanaşımı Süresi Var mıdır

Trafik kazası meydana geldiği andan itibaren zamanaşımı süresi işlemeye başlar bu nedenle trafik kazasının meydana geldiği andan itibaren zamanaşımı süresi dolmadan davanın açılması gerekmektedir. Trafik kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası dava zamanaşımı süresi kazanın meydana geldiği andan itibaren 2 yıldır.  Zarara uğrayan bu fiilin gerçekleştiğini daha sonradan öğrenmiş olsa bile her halükarda zamanaşımı süresi 10 yıl içerisinde dolacaktır.

Trafik Kazası Nedeniyle Maddi ve Manevi Tazminat Davasını Kimler Açabilir.

Trafik kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminat davasını kaza nedeniyle yaralanan şahsın kendisi,  ağır şekilde bedensel yaralaması bulunan kişinin bakmakla yükümlü olduğu yakınları (annesi, babası, eşi, çocukları, nişanlısı) sadece manevi tazminat davası açabilir.  Yaralanan kişinin uzuv kaybı yaşamış olması nedeniyle hayati fonksiyonlarını tam olarak yerine getirememesi hali “ağır bedensel yaralama” olarak ifade edilmektedir.

Ölümlü trafik kazalarında maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı ölen kişinin yaşarken bakmakla yükümlü olduğu kişilere aittir. Bunlar ölen kişinin evliyse eşi, çocukları, bekar ise anne ve babasına aittir, bu kişiler trafik kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası açabilirler ölenin desteğinden faydalandıklarını ispat etmelerine gerek yoktur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Radar Cezasına İtiraz Dilekçe Örneği (Nasıl İtiraz Edilir)

Trafik Kazası Nedeniyle Maddi ve Manevi Tazminat Davası Kime Ait Karşı Açılır

Trafik kazası nedeniyle açılacak olan maddi ve manevi tazminat davaları haksız fiil işlediği iddia edilen sorumlulara karşı açılır. Trafik kazalarında haksız fiili bizzat işleyenlerin haricinde de tazminat sorumluluğu olanlar vardır. Trafik kazası nedeniyle kimlere karşı maddi ve manevi tazminat davası açılacağını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

  • Aracın Sürücüsüne Karşı: Trafik kazası nedeniyle kusurlu olan araç sürücüsüne karşı maddi ve manevi tazminat davası açılabilir.
  • Araç Sahibine Karşı: Karayolları Trafik Kanununun 3. Maddesine göre araç sahibi kural olarak aracın işleteni kabul edildiğinden tazminat sorumluluğu vardır, bu nedenle araç sahibine karşı da tazminat davası açılabilir.
  • Aracın İşletenine Karşı; Karayolları Trafik Kanununun 85/1.maddesinde aracın sahibi aynı zamanda aracın işleteni olarak kabul edilir. Araç sahibi ancak araç üzerinde fiili hakimiyetinin bulunmadığını, araç üzerindeki ekonomik çıkarın başkasına ait olduğunu, işleten sıfatının bulunmadığını veya araç için bir başkasının harcamada bulunduğunun ispatı halinde sorumluluktan kurtulabilir. Bir kişinin araç üzerinde fili tasarrufu bulunduğu ispat edilirse bu kimse işleten olarak kabul edilir.
  • Sigorta Şirketine Karşı: Karayolları Trafik Kanununun 91. Maddesine göre aracın trafik sigortası (zorunlu mali sorumluluk sigortası) veya poliçe kapsamına göre Kasko sigortası (mali mesuliyet sigortası) hangi sigorta şirketi tarafından yapılmışsa, o sigorta şirketi yaralanan veya ölen kişiye karşı meydana gelen zararlardan sorumludur. Karayolları Trafik Kanununa göre işletene düşen hukuki sorumluluğu, zorunlu sigorta limitlerine kadar temin eder.

Trafik Kazası Nedeniyle Maddi ve Manevi Tazminat Davası Hangi Mahkemeye Açılır

Trafik kazası nedeniyle tazminat davasında görevli mahkemeler Asliye Hukuk mahkemeleridir, Yetkili Mahkemeleri ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

  • Trafik kazasının meydana geldiği yer mahkemesi (HMK 16/1 md)
  • Trafik kazası nedeniyle zarar görenin (davacının) ikametgah mahkemesi. (HMK 16/1 md)
  • Trafik sigorta şirketinin merkezinin bulunduğu yer mahkemesi. (HMK 14/2 md)
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  İki Kişi Arasında Düzenlenen Sözleşme Örneği : Nasıl Düzenlenir

Trafik Kazası Nedeniyle Maddi ve Manevi Tazminat Davası Dilekçe Örneği

Sitemizde hazırlamış olduğumuz trafik kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminat dilekçe örneği yazımız ekinde istifadenize sunulmuştur, Trafik kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası dilekçe örneği üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak talebinize uygun şekilde düzenleme yapabilirsiniz.

trafik kazası sonrası maddi ve manevi tazminat dava dilekçesi

trafik kazasi nedeniyle maddi manevi tazminat dilekce ornegi

PDF olarak indirmek için;

Trafik Kazasi Nedeniyle Maddi ve Manevi Tazminat dilekcesi ornegi

Sitemizde yer alan Tazminat Davası Nasıl Açılır konulu yazımızı da okuyabilir ve konu hakkında daha fazla detaylı bilgi edinebilirsiniz.



ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.


Sitemizde paylaşılan dilekçe örneği ve diğer bilgiler tamamen bilgilendirme amacıyla paylaşılmış olup, izinsiz ve kaynak gösterilmeksizin başka bir yerde yayımlanması yasaktır. - Aralık 2016