Tüketici Mahkemesi Dava Açma
İçindekiler
Tüketici Mahkemesi ‘nin Görevi
Tüketici Mahkemesinin görevini ve baktığı dava türlerinin daha iyi anlayabilmek için öncelikle tüketici ve satıcı kavramlarını iyi bilmek gerekmektedir. Tüketici, Ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi, Satıcı ise kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla tüketiciye mal sunan ya da mal sunanın adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişidir. Tüketici mahkemeleri ise taraflardan birinin tüketici olduğu uyuşmazlıkların görüldüğü mahkemelerdir.
Tüketici Mahkemesi ‘nde Bakılan Davalar
6502 Sayılı yasa ile kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını korumak, zararlarını tanzim etmek, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlamak, tüketiciyi aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemleri almak, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konulardaki politikalarını oluşturulmasına gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmek amaçlanmış ve buna ilişkin düzenleme yapılmıştır. Tüketici mahkemelerinin adından da anlaşılacağı üzere taraflardan birinin tüketici olduğu uyuşmazlıkların görüldüğü ve sonuçlandırıldığı mahkemelerdir. Tüketici Mahkemesi ‘nde bir hakim, bir yazı işler müdürü, yeteri kadar zabıt katibi ve bir mübaşir görev yapar.
Tüketici mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemeleri tüketici mahkemesi sıfatıyla bu tür davalara bakmaya yetkilidirler. 2017 yılı itibari ile belirlenen 3.610 (üç bin altı yüz on) Türk Lirasının altındaki uyuşmazlıklara bakma yetkisi Tüketici Hakem Heyetlerindedir. Tüketicininin ikamet ettiği yada ürünün satın alındığı sözleşmenin düzenlendiği yer mahkemesidir.
Tüketici Mahkemelerinde bakılan davaları aşağıdaki gibi maddeler halinde sıralayabiliriz.
-Ayıplı Maldan veya Hizmetten Kaynaklanan Davalar.
-Satıştan Kaçınmadan kaynaklanan davalar,
-Sözleşmedeki haksız şartlardan kaynaklanan davalar,
-Devre mülk, paket tur, tatil sözleşmesinden kaynaklanan davalar
-Kapıdan satıştan, Kampanyalı veya Taksitli satıştan kaynaklanan davalar
-Mesafeli sözleşmeden kaynaklanan davalar
-Kredi kartı sözleşmesinden veya Tüketici kredisinden kaynaklanan davalar
Tüketici mahkemelerinde bakılan dava türleridir.
Tüketici Mahkemesi ‘ne Nasıl Dava Açılır, Tüketici Mahkemesi Dava Dilekçe Örneği
Tüketici Mahkemesi ‘ne dava açabilmek için uyuşmazlığın konusunun 2017 yılı itibari ile belirlenen 3.610 (üç bin altı yüz on) Türk Lirasının üstünde olması gerekmektedir.
Tüketici Mahkemesi ‘ne hitaben yazılan dilekçede tarafların adı ve soyadı, adresleri, uyuşmazlığın konusu ve miktarı, deliller ve talep açıkça yazılmalıdır. Tüketici Mahkemelerin de görülen davalara ilişkin olarak sitemizde yazılmış bir çok örnek dava dilekçesi mevcuttur, dilekçeler üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak kendi talebinize uygun uyarlama yapabilirsiniz. Tüketici Mahkemesi Dava Dilekçe Örneğine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Sitemiz içerisinde yayınlanan ve ilginizi çekeceğini düşündüğümüz Tüketici Hakem Heyeti Nedir ve Görevleri ile ilgili makelemize buraya tıklayarak, Ayıplı Mal Nedir, Ayıplı Mal Çeşitleri Nelerdir ile ilgili makalemize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
mrb iyi günler benim acil çözüm üretmem gerekiyor bu konuda yardımınızı bekliyorum olay; Evimde oturmuş TV izlerken 14.1.2021 saat:01.56 da Turkcell abonesi olarak kullandığım 05358531546 hat nolu telefonuma Turkcell tarafından gelen “Kullanımınızdan dolayı hattınız SMS Kullanıma kapatılmıştır bilgi için müşteri hizmetlerini arayınız +905327573235 “ mesajını okuyunca hemen müşteri temsilcisini aradım ve durumu örgendim şok oldum benim hattımdan rehberimde bulunan şahısların telefon numaralarına bilgim ve kontrolüm dışında 25.232 adet (14.336 ad diğer operatörler, 7880 ad turkcell, 274 ad yurt dışı ve 2742 ad sabit(ev işyeri) sms mesaj” yeni android güncellemesi ile whatsapp ve diğer uygulamaları kullanmak tamamen güvenli hala getirildi. Bilgileriniz güvende tutmak istiyorsanız tıkla güncelle https://bit.ly/3smj6Tr “ gönderilmiş ve Turkcell tarafından 12.228 .29 TL (onikibinikyüzyirmisekiz lira yirmidokuz kuruş )faturalandırılmış , hemen Türkcellin şikayet bölümüne itiraz ettim hala bir dönüş olmadı.
Benim anlaşmalı tarifem 1 ay için 20 gb internet 1000 dak görüşme ve 2500 (ikibinbeşyüz) adet SMS gönderme Türkcell beni 2500 adet mesajım bitince neden hemen uyarmadı da 25232 ad. sms e ulaşınca mesaj attı beni uyardı ve sms göndermemi engelledi. Normalde her zaman uyarırdı . Ben gönderdiğim her SMS için iletim raporu alıyorum madem yaklaşık 25 bin kişiye sms gönderdiysem neden GERİ DÖNÜŞ İLETİM RAPORU gelmedi,
Benim gönderilen mesajla uzaktan yakından ilgim yok casus bir yazılım ile Turkcellin GÜVENLİK DUVARI nasıl aşılmış oluyor Güvenlik zafiyetimi var yoksa ortak bir üretilen yazılım mı, bu olayda TURKCELL çok karlı görünüyor peki Watsapp ne yapıyor linki tıklayan bir arkadaşım link’i tıklayınca e.devlet’e yönlendirildiğini ve e.develete Tc si ve şifresi ile girdiğini söyledi hemen şifresini değiştirmesini söyledim. Yani Watsapp bu yöntemle kişilerin şifre ve tc sine mi ulaşıyor bunun ayrıca araştırlması gerekiyor.
24 şubat fatura ödeme günüm ne yapmalıyım