Tüm Çalışanların Dikkatine : İstifa Mektubu Nasıl Yazılır
Uzun süre görev aldığımız işverene bağlı çalışma pozisyonundan ayrılmak istenildiğinde beraberinde zor bir süreç getirecektir. İstifa sebebi veya çalışma şartlarına bağlı olmaksızın zorlu birtakım durumlar oluşabilmektedir. Bu sebepten ötürü işten ayrılma süreci ne kadar uzman bir tutumla sürdürülürse meselenin istenen sonuçlara ulaşması da o kadar rahat olacaktır. İstifa mektubunu yazma konusunda değinilmesi gereken birçok detay vardır.Bu detaylara istifa mektubunun genel niteliğine değinerek başlamak doğru olacaktır.
İçindekiler
Nasıl Yazılmalı?
İstifa mektubunda niyetimizi açıkça belli edip, lafı dolandırmadan anlaşılabilir ve basit cümlelerle yazmak durumundayız. İşe dair detayları atlamamaya özen gösterilip yazılmalıdır. İşe başlanılan tarihi, çalışılan pozisyonu, istifa talebinin bildiriliş tarihi gibi detaylar mektuba eklenmelidir.
Genellikle istifalar sebebe dayalı gerçekleşir. Çalışanlar uygun bulmadıkları bazı şartları neden belirtmek amacıyla mektuba ekleyebilirler. Ancak böyle bir şart bulunmamaktadır. Çalışan neden belirtmek istemiyorsa veya herhangi bir istifa nedeni yoksa mektupta belirtmek zorunda da değildir.İstifa nedeninin yazılı belgelenmesine ihtiyaç bulunmamaktadır.
Mektup Kime Hitaben Yazılmalı ve Teslim Edilmeli?
Mektup yazma işlemi tamamlandıktan sonra şirket bünyesinde bulunan insan kaynaklarına hitaben veya Genel Müdürlük ya da yetkili büroya yönelik kaleme alınmalı ve teslim edilmelidir. Bu işlemin ardından gerekeni yetkililer yapacaktır.
Üslup Neden Önem Taşır?
İstifa mektubu kaleme alınırken benimsenen üslubun önemi hafife alınmamalıdır. Her ne kadar olumsuz duygular içinde bulunma eğiliminde olunabilse de duygular bir kenara bırakılıp o şekilde hareket edilmelidir. Mevcut işverenden ayrılırken gerginlikler oluşması çalışanın yararına olmayacaktır. Çalışan zaten sevilen ve öncesinde de memnun kalınan bir eleman ise işveren onu bu fikirden vazgeçirmek için çabalayabilir. Maaş artırımı veya pozisyon değişikliği gibi tekliflerde bulunma ihtimali bulunmaktadır. Ayrıca mevcut işverenle tatsızlık yaşandığında bu durum çalışana kötü bir referans getirip iş bulma ihtimalini azaltabilir.
İstifa Mektubu Ne Zaman Verilmeli?
Mevcut çalışan istifa ettiğinde çalıştığı pozisyon açıkta kalacak ve işveren için de sıkıntılı bir durum oluşturacaktır. Bu sebepten ötürü çalışan istifa konusunda karar kıldığında ayrılmayı planladığı dönemden daha önce mektubu ulaştırması gerekmektedir. İş ahlakı açısından bu husus önem taşımaktadır. 6 ay kadar süreli bir çalışan 2 hafta öncesinden , 6 ile 18 ay arası çalışan 1 ay önceden , 18 ay ile 36 ay arası çalışan bir buçuk ay önceden, daha uzun süreli çalışanların da 2 ay önceden mektubu teslim etmesi uygun görülmektedir. Bu sayede hem çalışan yeni iş imkanlarını değerlendirecek hem de işveren aynı pozisyona başka bir çalışan bulmuş olacaktır.