Tutuklama Süreleri Nelerdir Tüm Mahkemeler İçin Hesaplama

A+
A-

Tutuklama, şüpheli veya sanığın kaçmasını önlemeye ve delillerin korunmasını amaçlamaya yönelik geçici olarak başvurulan bir koruma tedbiridir. Tutuklama kararının verilebilmesi ancak bir hakim tarafından verilecek kararla mümkündür. Soruşturma aşamasında C.Savcısının talebi üzerine Sulh Ceza Hakimliği, kovuşturma aşamasında ise davanın görüldüğü ilgili mahkeme hakimi tarafından tutuklama kararı verilir. Cumhuriyet Savcısının tutuklama kararı verme yetkisi yoktur, Cumhuriyet Savcısı soruşturma aşamasında ancak yakalama kararı çıkartılabilir.

tutuklama süresi

tutuklama sureleri nelerdir tum mahkemeler icin hesaplama

Şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilmeden yargılamanın sağlıklı bir şekilde yürütülmesi mümkünse adli kontrol tedbirlerinden bir veya birkaçı uygulanarak yargılamaya devam olunabilir.

İçindekiler

Tutuklama Kararının Amacı Nedir

Tutuklama kararının verilmesinde gözetilen belli başlı kriterler vardır, bunları iki temel başlık altında ele alabiliriz. Bunlardan birincisi, delillerin karartılma şüphesi varsa bunların korunmasını sağlamak, ikincisi ise, şüpheli veya sanığın kaçmasını önlemeye yönelik olmalıdır.

Delillerin karartılma şüphesi varsa bunları korunmasını sağlamak; şüpheli veya sanığın davanın sonucunu etkileyecek olan delilleri karartma şüphesi varsa veya tanıklar üzerinde baskı yaparak delilleri değiştirme veya karartma şüphesi bulunması halinde hakkında tutuklama kararı verilebilir.

Şüpheli veya Sanığın kaçmasını önlemek; Yapılan soruşturma veya yargılama sırasında sanığın kaçma şüphesinin bulunması, sabit ikametgah sahibi olmaması halinde tutuklama kararı verilebilir, ancak kaçma şüphesi değerlendirilirken somut olgular göz önünde bulundurulur.

Tutuklamaya Sevk Edilen Şüphelinin Sorgusunda Temel Hakları Nelerdir

Soruşturma aşamasında tutuklamaya sevk edilen şüphelinin yapılacak sorgusuna başlamadan önce Ceza Mahkemesi Kanunun 147/1.maddesindeki haklarının hatırlatılması gerekmektedir. Bu hakları sırasıyla aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz.

Avukat (müdafii) talep etme hakkı; Tutuklamaya sevk edilen şüpheli veya sanığın en temel haklarından bir  avukat (müdafii) isteme hakkıdır, şüpheli veya sanığın kendisini temsil ettirecek bir avukat tutmaya maddi olarak gücü yetmiyorsa baro tarafından kendisine ücretsiz bir müdafii (avukat) tayinine karar verilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Cinsiyet Değiştirme Nasıl Olur Dava Dilekçesi

Susma hakkı; CMK 147/1-e maddesi gereğince tutuklamaya sevk edilen şüpheli veya sanığa susma hakkı tanınmıştır, aleyhine yapılacak olan suçlamalar konusunda şüpheli veya sanığa sorgudan önce susma hakkı tanınır.

Delillerin toplanmasını isteme hakkı; Tutuklamaya sevk edilen şüpheli veya sanığa, somut delillerin toplanmasını isteme hakkının bulunduğu CMK 147/1-f maddesi gereğince hatırlatılmalıdır. Şüpheli ve sanık lehine olacak olan delillerin toplanmasını talep edebilir.

Savunma hakkı; haklarında herhangi bir suç isnat edilen ve tutuklamaya sevk edilen bütün şüpheli ve sanıkların savunma hakkı vardır, aleyhlerine olan bütün suçlamaları reddetme ve buna karşılık olarak kendilerini savunma hakları bulunmaktadır.

Tutuklamaya Nasıl İtiraz Edilir, Tutuklamaya İtiraz Süresi Ne Kadardır

Hakkında tutuklama kararı verilen şüpheli veya sanık tutuklamaya 7 gün içerisinde itiraz edebilir. Bu süre tutukluluktan sonra başlar. Tutuklamaya itirazı, tutuklanan şüpheli veya sanığın kendisi yapabildiği gibi avukatı da yapabilir. Ayrıca şüpheli veya sanığın yasal temsilcisi (anne, babası, eşi) tutuklama kararına itiraz edebilir. CMK 261/1 md.

Tutuklamaya itiraz talebi tutuklama kararını veren Sulh Ceza Hakimliğine veya ilgili mahkemeye yapılmalıdır, tutuklamaya itiraz yapıldıktan sonra 3 gün içerisinde tutukluluğun devamına veya tahliyesine karar verilecektir.

Tutuklama Süreleri Nelerdir

İşlendiği iddia edilen suçun niteliğine göre tutuklama süreleri farklılık gösterebilir, tutuklama süreleri mahkemeler tarafından en çok dikkat edilen konuların başında gelmektedir, keza bu konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından ülkemiz aleyhine verilmiş bir çok karar bulunmaktadır, bu nedenle soruşturma ve kovuşturma için gerekli olan makul sürenin dışında tutuklu kişinin özgürlüğü ve güvenliği hakkının kısıtlanmamasına dikkat edilmektedir.

Tutuklama sürelerini iki şekilde ele alabiliriz. Bunlar, ağır ceza mahkemesi kapsamı dışındaki suçlar ve ağır ceza mahkemesi kapsamındaki suçlar olarak sınıflandırılabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Uzlaşma Kapsamına Giren Suçlar

Ağır Ceza Mahkemesi Kapsamına Girmeyen Suçlar Açısından Tutuklama Süreleri: Ceza Mahkemesi Kanununun 102. Maddesine göre ağır ceza mahkemesi kapsamına girmeyen suçlarda tutuklama süresi en fazla 1 yıldır, bu süre zorunluluk halinde 6 ay daha uzatılabilir ve en fazla 1,5 yıl olabilir.

Ağır Ceza Mahkemesi Kapsamındaki Suçlar Açısından Tutuklama Süreleri; Ağır Ceza Mahkemesi kapsamındaki suçlar yönünden (ağırlaştırılmış müebbet hapis,  müebbet hapis ve 10 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlar) tutuklama süresi 2 yıldır ve bu süre zorunluluk halinde en fazla 3 yıl daha uzatılabilir,  uzatma süresi 3 yılı geçemez ve toplamda en fazla tutukluluk süresi 5 yıl olabilir.

Yukarıda belirttiğimiz bu tutuklama süreleri maksimum sürelerdir, ilgili hakimlik veya mahkeme bu süreler dolmadan veya bu sürelerin altında da tahliye kararı verebilir.

Tutuklama Kararı Verilmeyecek Haller Nelerdir

İşlenen suçun niteliğine ve unsurlarına göre şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebildiği gibi Ceza Mahkemesi Kanununda tutuklama kararı verilmeyecek hallerde açıkça belirtilmiştir.

İsnat edilen suçun üst sınırının 2 yıldan fazla olmaması halinde tutuklama kararı verilmez, sadece adli para cezası gerektiren suçlar yönünden tutuklama kararı verilmez ayrıca işin önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik tedbiri ile ölçülü olmaması halinde tutuklama kararı verilmez. CMK 100/1-4 md.

Tutuklamaya İtiraz Dilekçesi Örneği

Sitemizde bulunan tutuklamaya itiraz dilekçesi örneklerinden faydalanarak talebinize uygun şekilde uyarlayıp tutuklamaya itiraz edebilirsiniz. Tutuklama kararına itiraz dilekçe örneğine ve Tutukluluğun Devamına İtiraz Dilekçe Örneğine buradan ulaşabilirsiniz.



ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.


Sitemizde paylaşılan dilekçe örneği ve diğer bilgiler tamamen bilgilendirme amacıyla paylaşılmış olup, izinsiz ve kaynak gösterilmeksizin başka bir yerde yayımlanması yasaktır. - Aralık 2016