Üniversiteler Arası Yatay Geçiş Başvuru Dilekçesi Örneği (Resimli)

A+
A-

ÖSYM tarafından yakın zaman önce tüm üniversitelerin yatay geçiş tarihleri açıklanmış olup, Dilekcesepeti.com olarak üniversiteler ile ilgili dilekçeleri sizlerle paylaştığımız üzere bugünkü yazımızda da siz değerli öğrenci adayları için; Üniversiteler arası Yatay Geçiş Nasıl Yapılır kısaca izah edecek ve yine bu konuda ihtiyaç duyacağınız üniversiteler arası yatay geçiş başvuru dilekçesi örneğimizi sizlerin istifadesine sunmaya çalışacağız.

üniversiteler arası yatay geçiş için başvuru dilekçesi

Üniversiteler Arası Yatay Geçişi Başvuru Dilekçesi Örneği (Resimli)

İçindekiler

Yatay Geçiş Nedir?

Bir üniversiteye kayıt olduktan ve en az 2 yarıyıl eğitim sonrasın da bölümünden memnun olmayan ve yahut memnun olup başka bir üniversitede öğrenimini devam ettirmek isteyen öğrenciler için sunulmuş olan büyük bir fırsattır. Yatay geçin iki türü mevcuttur. Bunlardan biri kurum içi diğeri de kurum dışıdır.

Kurumlar Arası Yatay Geçiş

Üniversiteden memnun olmayıp bölümü başka bir üniversitede okumak isteyen öğrenciler için düzenlenmiş bir yatay geçiş türüdür. Örneğin Marmara üniversitesi Edebiyat bölümünden İstanbul üniversitesi Edebiyat bölümüne geçiş yapmak kurumlar arası yatay geçiştir.

Kurumlar Arası Yatay Geçiş Yapma Şartları

1) Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin okuduğu bölümün genel not ortalamasının yüzlük sisteme göre en az 60 olması gerekir.

2) Başvuru yapmak isteyen öğrenci bu kriteri sağlamıyorsa merkezi sınavda aldığı puan,eşdeğer programların taban puanına eşit  ya da yüksek olması gerekir.

3) Yabancı dil ile eğitim veren kurumlarda ise yabancı dil sınavından başarılı olması gerekir ya da TOEFL,IELTS gibi uluslararası geçerliliği olan dil sınavından kurumun beklediği puanı almış olması beklenir.

Kurum İçi Yatay Geçiş Nedir?

Öğrenci kayıtlı olduğu üniversitenin içinde başka bir bölüme belirli koşullar aldan da geçiş yapabilir.

Kurumlar İçi Yatay Geçiş Yapma Şartları

1) Aynı üniversite aynı bölümün 1.öğretiminden 2.öğretimine geçiş yapabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  TCK 125 Madde : Hakaret Suçu Dilekçe Örneği

2) Üniversite aynı düzeyde ancak farklı puan türü ile öğrenci kabul eden bölümle arasında yatay geçiş yapabilmesi için, öğrencinin üniversite sınavında aldığı puana bakılır; merkezi sınavda aldığı puan geçmek istediği bölüme eşdeğer  diğer üniversitelerin o bölüme ait  en düşük taban puanından az olmaması gerekir.

3) Yetenek sınavı koşulu arayan bölümlerde ise diğer başvuru şartlarının yanında yetenek sınavından da başarılı olması gerekir.

4 )Vakıf üniversitesinde burslu okuyan öğrenciler yatay geçiş yaptıklarında bu burs hakkından vazgeçmiş olur.

Yatay Geçiş Yapma Şartları

Yatay geçiş yapmak için belirli şartları yerine getirmek gerekir. Bunlar aşağıdaki gibidir.

Puan Türü

Kayıtlı olduğu bölümdeki puan türü ile geçiş yapmak istediği bölümdeki puan türü farklıysa sınava girmiş olduğu sene o bölümün puan türünün hesaplanmış olması gerekir. Örnek verecek olursak; TM 2 DEN MF 2 puan türüne sahip bölüme geçiş yapmak istiyorsa MF 4 puanının sınava girdiği sene hesaplanmış olması gerekir.

Not Ortalaması

her üniversite başvuru şartlarında belirli bir not ortalaması belirler. Genellikle 4.00 üzerinden 3.00-3.50  arasında değişiklik gösterir. Kontenjanlar sınırlı olduğu için ne kadar yüksek not ortalamanız varsa o kadar öncelikli olursunuz. Alttan dersinin olmaması gerekir.

Geçiş Zamanı

1.yıl öğretim yılı tamamlanmadan geçiş yapılamaz. Hazırlık senesi bitince de yapılamaz. Ön lisans programlarında ilk ve son yarıyıl lisans programlarında ilk yıl ve son yıl başvuru yapılamaz.

Başvuru Zamanı

Her üniversitenin yatay geçiş tarihleri farklıdır. Bu tarihleri üniversitenin duyurularından takip etmelisiniz.

Başvuru sayısı

Geçiş yapmak istediği bölüm kontenjanı ile ilgi bir durumdur. Genellikle kontenjanın %5 ile %10 arasında değişir.

Özel durumlar

Kayıt dondurma işlemi gerçekleştirmiş öğrenciler bu haktan faydalanabilir ancak disiplin cezası almış öğrenciler faydalanamaz.

Yatay geçiş başvurularında koşulların çoğunun üniversite belirler ve üniversiteden üniversiteye değişir dolayısıyla her üniversitemin kendi web sitesinden duyuruları takip etmek sizleri en doğru sonuca ulaştıracaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yıldırım Elektrik Abonelik İptali Fatura İtiraz Dilekçe Örneği

Yatay Geçiş Başvuru Dilekçesi Örneği

Dilekçenizi hazırlarken kimlik bilgilerinizi, iletişim bilgilerinizi, okulunuz ile ilgili bilgileri doğru olarak yazınız. Ayrıca ekler bölümüne dilekçeniz ekinde okula sunduğunuz belgeleri de muhakkak bildiriniz. Bunun yanı sıra belgelerinizin eksik olmamasına da dikkat ediniz. Aşağıdaki örnek dilekçeden yola çıkarak kendi yatay geçiş başvuru dilekçenizi kolayca hazırlayabilirsiniz.

yatay geçiş için başvuru dilekçesi

Yatay Geçiş Başvuru Dilekçesi Örneği

Yatay Geçiş Başvuru Dilekçesi Örneği

Yatay geçiş başvuru dilekçesi örneğimizi PDF formatında indirmek için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

yatay gecis basvuru dilekce ornegi

 



ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.


Sitemizde paylaşılan dilekçe örneği ve diğer bilgiler tamamen bilgilendirme amacıyla paylaşılmış olup, izinsiz ve kaynak gösterilmeksizin başka bir yerde yayımlanması yasaktır. - Aralık 2016