Uzlaştırma Belgesi Nedir ve Nasıl Düzenlenir Detaylı Anlatım

A+
A-

Uzlaşma belgesini, uzlaştırmaya tabi suçlarda, uzlaştırmacı görevlendirilmeden önce veya uzlaştırma aşamasında uzlaşma teklifinin reddedilmesinden sonra, tarafların birbirleri ile uzlaşmaya karar vermeleri ve bunun  sonucunda düzenledikleri belge olarak ifade edebiliriz.

Uzlaşma belgesinin düzenlenmesi için belli şartların bulunması gerekmektedir, yargılamanın her aşamasında uzlaşma belgesi düzenlenemez. Bu yazımızla uzlaşma belgesi nedir, uzlaşma belgesi yargılamanın hangi aşamasında düzenlenebilir ve uzlaşma belgesi nasıl düzenlenir gibi konulara değinerek bilgi vermeye çalışacağız.

uzlastirmaci egitimi

Uzlaşma Belgesi Nedir

Uzlaşma belgesi, uzlaşmaya tabi bir suçta uzlaştırmacı tayininin yapılmasından önce veya uzlaştırma işleminin uzlaştırma aşamalarında sonuçsuz kalması halinde sonradan şüpheli, sanık, mağdur veya suçtan zarar görenin (tarafların) birbirleri ile uzlaştıklarını gösteren belge olarak tanımlamak doğru olacaktır.

Uzlaşma Belgesi Yargılamanın Hangi Aşamasında Düzenlenebilir

Uzlaşma belgesi yargılamanın her aşamasında düzenlenemez, uzlaşma belgesinin düzenlenmesi için belli şartların bulunması gerekmektedir. Uzlaşmaya tabi bir suç için soruşturma aşamasında usulüne uygun şekilde uzlaştırma işlemlerine başlanmış olması ve bu işleminde sonuçsuz kalması halinde, taraflar ancak iddianame düzenlenmeden kendi aralarında uzlaşma belgesi düzenleyebilirler, iddianamenin düzenlemesinden sonra hazırlanacak olan uzlaşma belgesi bir anlam ifade etmeyecektir.

Yine kovuşturma (mahkeme) aşamasında taraflar arasında yapılan uzlaştırma işleminin sonuçsuz kalması halinde ise, taraflar kendi aralarında uzlaştıkları takdirde hüküm verilmeden uzlaşma belgesini ilgili mahkemeye sunmak zorundadırlar,  mahkemenin hüküm vermesinden sonra düzenlenecek uzlaştırma belgeleri dikkate alınmayacaktır. Bu nedenle uzlaşma belgesi düzenlenmeden önce bu husus göz önünde bulundurmalı soruşturma aşamasında iddianame düzenlenmeden, kovuşturma aşamasında ise karar verilmeden uzlaşma belgesi düzenlenerek ilgili birime teslim edilmelidir.

Uzlaşma Belgesi Nasıl Düzenlenir

Uzlaşma belgesi, uzlaştırma raporu örneğine uygun olarak düzenlenmelidir,  uzlaşma belgesi soruşturma aşamasında düzenleniyor ise soruşturma numarası, kovuşturma aşamasında düzenleniyor ise mahkeme esas numarası açıkça yazılmalıdır. Uzlaşma belgesinde ayrıca şüpheli, sanık, mağdur veya suçtan zarar görenin  adı soyadı varsa müdafii veya vekillerinin adı soyadı,  tarafların üzerinde anlaştıkları herhangi bir edip bulunup bulunmadığı varsa edimin ne olduğunun açıkça gösterilmesi gerekmektedir. Düzenlenen uzlaşma belgesinin belirtilen kıstaslara uygun olup olmadığını soruşturma aşamasında Cumhuriyet Savcısı, kovuşturma aşamasında ise mahkeme hâkimi tarafından incelenir ve değerlendirilir.

Uzlaşma belgesi düzenleyebilmek için sitemizde bulunan Uzlaştırma Rapor örneğinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca uzlaştırmaya ilişkin diğer yazılarımızı okuyarak ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  İcra ve İflas Kanunundaki Tüm Süreler Detaylı Tablo

Sitemizde yer alan Uzlaştırma Kapsamına Giren Suçlar Hangileri konulu yazımızı da okuyabilir ve daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.



ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.


Önceki yazıyı okuyun:
Uzlaşma Nedir ( Detaylı Anlatım )

Uzlaşma; aralarında hukuki bir problem olan kişiler arasındaki uyuşmazlığın, bağımsız ve objektif bir üçüncü kişi (uzlaştırmacı) tarafından çözüme kavuşturulması ve...

Kapat
Sitemizde paylaşılan dilekçe örneği ve diğer bilgiler tamamen bilgilendirme amacıyla paylaşılmış olup, izinsiz ve kaynak gösterilmeksizin başka bir yerde yayımlanması yasaktır. - Aralık 2016