Uzlaştırmacı Eğitimi Nedir, Kime Uzlaştırmacı Denir Detaylı Anlatım
Uzlaştırmacı, avukat veya hukuk eğitimi almış, şüpheli, sanık, mağdur veya suçtan zarar gören arasındaki uzlaştırma görüşmelerini yürüten, Cumhuriyet Savcısının onayıyla uzlaştırma bürosu tarafından görevlendirilen kişilere denmektedir.
Kimlerin uzlaştırmacı olacağı, uzlaştırmacı eğitim ve sınavının nasıl yapılacağı ve uzlaştırmaya ilişkin diğer hususlar ayrıntılı olarak 05 Ağustos 2017 tarihide resmi gazetede yayımlanan Ceza Mahkemesinde Uzlaştırma Yönetmeliğinde belirtilmiştir.

uzlastirmaci egitimi nedir kime uzlastirmaci denir
Bu yazımızla uzlaştırma eğitimi nedir, uzlaştırmacı kime denir ve kimler uzlaştırmacılık yapabilir gibi merak edilen konulara değinerek bu konuda ayrıntılı bilgi vermeye çalışacağız.
İçindekiler
Uzlaştırmacı Kime Denir
Uzlaştırmacı, şüpheli veya sanık, mağdur veya suçtan zarar gören kişiler arasındaki uzlaştırma görüşmelerini yürüten kişidir.
Uzlaştırmacının uzlaştırma görüşmelerini yürütebilmesi için uzlaştırmacı olma kriterlerini taşıması, Adalet Bakanlığı Alternatif Çözümler Daire Başkanlığının uzlaştırmacı listesinde yer alması, ayrıca uzlaştırmadan sorumlu Cumhuriyet Savcısı tarafından uzlaşma görüşmelerini yürütmek amacıyla görevlendirilmiş olması gerekmektedir.
Nasıl Uzlaştırmacı Olunur
Uzlaştırmacı olabilmek için öncelikli olarak avukat veya hukuk bilgilerine eğitim programlarında yeteri kadar yer veren idari bilimler, siyasal bilgiler, iktisat veya maliye alanlarında en az 4 yıllık yüksek öğrenim görmüş olunması gerekmektedir. Eğitim durumu yeterli olan kişilerin Adalet Bakanlığının yetkili kıldığı eğitim kurumları olan Üniversiteler, Adalet Akademisi ve Türkiye Barolar Birliği tarafından düzenlenen eğitimlere katılarak alacakları sertifika ile Alternatif Çözümler Daire Başkanlığının açacağı Uzlaştırmacı sınavına başvurmaları ve bu sınav sonucunda yüz üzerinden en az yetmiş alarak başarılı olmaları gerekmektedir.
Alternatif Çözümler Daire Başkanlığının yapmış olduğu sınav sonucunda başarılı olan uzlaştırmacılar bulundukları bölgelere göre yine daire başkanlığının uzlaştırmacı listelerinde ilan edilecek ve uzlaştırmacı görevlendirilmesi Cumhuriyet Savcıları tarafından bu listelere göre tevzi kriterlerine uygun olarak yapılacaktır.
Uzlaştırmacı görevlendirilmesi sonucunda yapılan işlemler belli bir puanlamaya tabi tutulacağından Cumhuriyet Savcısı tarafından yeterli görülmeyen uzlaştırmacılar, uzlaştırmacı olarak görevlendirilmeyebilir veya etik ilkelere aykırı davranan uzlaştırmacılara uyarma, bir yıl listeden çıkarma veya sürekli olarak uzlaştırmacı listesinden çıkarma cezası verilebilir.
Uzlaştırmacı Eğitimi Nedir, Nasıl Yapılır
Uzlaştırma eğitimi, Üniversitelerin hukuk fakülteleri, Türkiye Adalet Akademisi ve Türkiye Barolar Birliği tarafından verilebilir. Bu kurumların eğitim verebilmeleri için öncelikli olarak Adalet Bakanlığından gerekli izinleri almış olmaları gerekmektedir. Gerekli izinleri alan eğitim kurumlarının listeleri elektronik ortamda yayımlanarak ilan edilir. İlan tarihinden itibaren 5 yıllık süre içerisinde ilgili eğitim kurumları uzlaştırmacı eğitimi vermeye yetkilidirler, bu sürenin sonunda başvurularını yenilemeleri gerekmektedir.
Uzlaştırmacı eğitiminin amacı, uzlaştırmacıların yapacakları işle ilgili olarak uyuşmazlık çözümü, iletişim ve müzakere becerilerini geliştirmek ve şüpheli, sanık, mağdur ve suçtan zarar gören ve ceza adalet sisteminde daha detaylı bilgiye sahip olmalarını ve yeterlilik kazanmalarını sağlamaktır.
Uzlaştırmacılık eğitiminde hem teorik hem de pratik eğitim verilmektedir. Uzlaştırmacı kişilere verilecek eğitim 36 saat teorik, 12 saat uygulamalı olmak üzere toplamda en az 48 ders saati eğitim verilir. Eğitim verilecek guruplar en fazla 30 kişiden oluşur.
Konuyla alakalı bir yazımız olan Uzlaştırma Kapsamına Giren Suçlar adlı makalemizi de okuyabilir ve süreç hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.