Velayet Nedir Kimlere Verilir (Çocuğun Velayeti Nasıl Alınır)

A+
A-

Velayet Nedir, Velayet hakkı kime verilir, Kimler velayet altına alınabilir, velayet nasıl sona erer gibi velayetle ilgili merak ettiğiniz konularda bu yazımızla bilgi vermeye çalışacağız.

Velayet Nedir

Velayet, kural olarak küçüklerin şahısları ve malları üzerinde, anne veya babasının sahip oldukları görev, yetki ve hakların bütününe denilmektedir. Aynı zamanda bakım ve korumalarının sağlanabilmesi için istisnai hallerde kısıtlılar için de anne ve babaya velayet verilebilmektedir. Türk Medeni Kanununun 335.maddesine göre kural olarak yaşı küçük çocuklara, istisnai olarak da ergin ancak kısıtlı olan çocuklar için anne ve babaya velayet verilebilir.

velayet nedir

velayet nedir kimlere verilir cocugun velayeti nasil alinir

Velayet Hakkı Kimlere Verilir

Velayet hakkı sadece anne veya babaya verilmektedir. Anne ve babanın haricinde herhangi birine velayet hakkı verilemez. Büyükanne, büyükbaba, anneanne, teyze, hala, dayı veya başka bir yakına velayet hakkı verilmez. Anne ve babanın dışındaki bu kişiler sadece yaşı küçük çocuğun veya kısıtlının vasisi olabilmektedir.

Velayet Anne ve Babaya Birlikte mi Verilir

Velayet anne ve babaya birlikte verilebilir ancak anne ve babanın birlikte uyum içerisinde hareket etmesi gerekmektedir. Velayet sahibi anne ve babanın anlaşamaması ve aralarında anlaşmazlık çıkması halinde çocuğun korunmasına ilişkin olarak genel hükümler uygulanarak sorun çözüme kavuşturulacaktır.

Velayet Nasıl Sona Erer

Velayetin sona ermesi birkaç şekilde olabilir. Bunları maddeler halinde aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

  • Çocuğun ergin olması halinde,
  • Velayet hakkına sahip kişinin ölmesi nedeniyle,
  • Mahkeme kararı ile velayet hakkının kaldırılmasıyla,
  • Boşanma ile velayetin diğer tarafa verilmesi ile velayet hakkı sona erer.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Boşanma Davası Nasıl Açılır

Yukarıda açıkça belirtilen hususlardan birinin olması velayetin sona ermesi için yeterlidir. Boşanma durumunda velayet hakkı bulunmayan kişi çocuğun bakım ve masrafları için nafaka ödemekle yükümlü tutulabilir. Buna da Aile Mahkemesi tarafından karar verilecektir. Yine, çocuk ergin olsa bile kısıtlılık durumunun devam etmesi halinde mahkeme velayetin uzatılmasına karar verebilir.

Velayet Kararını Kim Verir, Velayet Hakkı Devredilebilir mi

Velayet hakkı mahkeme kararı ile verilir. Velayet hakkı kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır. Aile Mahkemesi Hakimi tarafından verilen velayet hakkının anne veya baba tarafından veya her ikisinin rızası ile başkasına devredilmesi mümkün değildir. Mahkeme kararı ile verilen bu hak yine anne ve babadan ancak mahkeme kararı ile alınabilir.

Velayet Kararı Nasıl Verilir

Velayet kararı Aile Mahkemesi Hakimi tarafından verilmektedir. Aile Mahkemesi Hakimi gerekli gördüğü hallerde resen de araştırma yapabilir. Hakim yapacağı araştırma sonucunda velayet hakkının kime verileceği yönünde karar verecektir.

Velayet hakkı verilirken hakim tarafından Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, Çocuk haklarının kullanılmasına ilişkin Avrupa Sözleşmesi, çocuğun talebi ve uzman görüşleri dikkate alınarak velayetin kime verileceği yönünde karar verilir.

Çocuğun eğitim, sağlık ve ahlak bakımından gelişimini etkileyecek bütün faktörler, babalık ve annelik duygularının tatminine elverişli olup olmaması ve buna benzer diğer hususlar verilecek olan kararda esas alınacaktır.

Velayet Hakkına Sahip Kişinin Ölmesi Halinde Velayet Hakkı Diğerine mi Geçer

Velayet hakkı kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır. Bu nedenle velayet hakkına sahip kişinin ölmesi halinde velayetin diğer ebeveyne otomatik olarak geçmesi mümkün değildir. Velayet hakkına sahip kişi ölse bile diğer ebeveyn velayet hakkına sahip olmak için mahkemeye başvurmalıdır. Mahkeme hakiminin uygun görmesi ile sağ olan ebeveyne velayet hakkı verilebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tedbir Nafakası Nedir Nasıl Alınır

Anlaşmalı Boşanma Davalarında Velayet Hakkı

Anlaşmalı boşanmalarda taraflar aralarında hazırlamış oldukları anlaşmalı boşanma protokolünde bütün hususları çelişkiye neden olmayacak şekilde hazırlamış olmalıdırlar. Velayet hakkının da hangi eşte olacağı anlaşmalı boşanma protokolünde açıkça gösterilmelidir.

Velayet İçin Başvuru Dilekçesi Nasıl Yazılır

Boşanma davası veya boşanma davasından sonra velayet hakkı için dilekçe yazılabilir. Velayet dilekçesinde HMK. 119. Maddesinde belirtilen kurallara uyulmalıdır.

Velayet Dilekçesi Örneği

Sitemizde bulunan velayet dilekçesi örneklerinde gerekli değişiklikleri yaparak talebinize uygun uyarlama yapabilirsiniz. Velayet dilekçesi örneklerine sitemizde bulunan Velayet Dilekçe Örnekleri konulu yazımızı tıklayarak ulaşabilirsiniz.



ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.


Önceki yazıyı okuyun:
VASKİ (Van Su İdaresi) Dilekçe Örneği (Fatura İtiraz, Abonelik,vs)

Vaski Genel Müdürlüğü; 2014 yılında ülkemizin Van şehrinde su dağıtımı hizmeti verilmesi adına Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuştur. Çağdaş yönetim...

Kapat
Sitemizde paylaşılan dilekçe örneği ve diğer bilgiler tamamen bilgilendirme amacıyla paylaşılmış olup, izinsiz ve kaynak gösterilmeksizin başka bir yerde yayımlanması yasaktır. - Aralık 2016