Veraset ilamı Nedir

A+
A-

Veraset ilamı; Mirasçılık belgesi olarak da bilinen, miras bırakan müteveffanın (ölenin) kime ne kadar mirasının kaldığını payları oranında gösteren belge olduğunu söyleyebiliriz, Veraset ilamı belgesi ölen murisin mirasçılarının herhangi birinin başvurusu üzerine verilebilmektedir. Bunun için diğer mirasçıların gelmesine veya ayrıca başvurmasına gerek yoktur. Yasal mirasçıların dışında atanmış mirasçıların bunu mahkeme ve noter huzurunda ispatı gerekmektedir. Bu yazımızda veraset ilamı 2017 yılı için en güncel bilgileri ile birlikte sizlerle paylaşmaya çalışacağız.

Veraset İlamı Süresi 2019 yılı için Güncel

Veraset ilamı alabilmek için herhangi bir yasal süre yoktur, miras üzerinde hakkı bulunan veya bulunduğunu iddia eden şahısların, bireyin vefatından sonra yetkili olan Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesine veraset ilamı dilekçesi verilerek başvurması ile yetkili mahkeme tarafından Veraset ilamı belgesi verilir, Veraset İlamı belgesinde miras üzerinde kimin ne kadar hakkı olduğu paylara bölünmüş şekilde ayrıntılı olarak gösterilir.

veraset ilamı nedir

Veraset İlamı

Veraset İlamı Nereden Alınır

Veraset İlamı belgesinin diğer adı da mirasçılık belgesidir, 4721 Sayılı Medeni Kanunun 598. maddesinde “Mirasçılık belgesi” olarak ifade edilmektedir. 01/10/2011 tarihinde yapılan yasal düzenleme ile veraset ilamı belgesini Sulh Hukuk Mahkemeleri dışında Noterlerde verebilmektedir.

Her ne kadar Veraset İlamını Noterde çıkartmak daha basit olarak görünmekte ise de, bunun da bazı şartları mevcuttur, öncelikle mirasçılar arasında yabancılık unsurunun bulunmamış olması gerekmektedir, yine mirasçılardan birinin Türkiyede ikamet etmemesi yada yabancı uyruklu olması da buna engeldir. böyle bir durumun olması halinde veraset ilamını yalnızca Sulh Hukuk Mahkemeleri düzenleyebilmektedir. Veraset ilamının herhangi bir süresi yoktur kaç yıl geçerse geçsin geçerliliğini korumaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Alacaklının İstemine Dayanan Takipsiz (Doğrudan) İflas Nedir

Veraset ilamı ile mirasçılar, miras bırakanın taşınır ve taşınmaz mallarına payları oranında hak sahibi olurlar, herhangi bir itiraz olmaması halinde veraset ilamında belirtildği gibi mirasçılar mirastan belirtildiği şekilde payları oranında hak sahibi olur, Veraset ilamına itiraz edecek kişilerinde dilekçe ile mahkemeye başvurmaları, itiraz gerekçelerini ve itiraz ettikleri konuları dilekçelerinde ayrıntılı olarak belirtmeleri gerekmektedir.

veraset ilamı dilekçeleri

Veraset ilamı dilekçe örnekleri

Veraset ilamı Nasıl Alınır 2019 yılı Güncel

Veraset ilamını almak için önce Veraset İlamı dilekçesi yazıp, Adliye içerisindeki tevzi bürosuna giderek burada gerekli işlemleri yaptırdıktan sonra, tevzi bürosundan vezneye geçip gerekli harcı yatırmanız gerekmektedir. Vezneden alacağınız makbuz ve boş dosya ile birlikte tekrar tevzi bürosuna gidilecektir. Tevzi bürosundaki tevzi işleminin bitimi ile işlemimiz tamamlanmış olacaktır. Tevzi edilen mahkemeyi öğrendikten sonra ilgili Sulh Hukuk Mahkemesinden karar alınacaktır. Bu karar bazen aynı gün ya da birkaç gün içerisinde çıkabilmektedir.  Mahkemenin yoğunluğuna göre değişebilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de Veraset ilamı dilekçesinin düzgün ve anlaşılır yazılmış olması, ekinde nüfus cüzdanı suretinin olması ve harç miktarını karşılayacak kadar paranın yanımızda olmasıdır.

Veraset İlamı Harcı 2019 Yılı Ne Kadar

Veraset İlamı alabilmek için ne kadar harç ödemem lazım? Veraset İlamı harç miktarı nakit avans ile birlikte 2016 yılı için yaklaşık olarak 156 TL ‘dir. Bunun yaklaşık 110 TL si nakit avans miktarıdır, ancak net miktarı müracaat tarihinde vezneye başvurduğunuzda öğrenmiş olmanız daha doğru olacaktır, kullanılmayan nakit avanslar dava sonunda başvuran şahsa iade edilmektedir.

Veraset İlamı Dilekçesi Nasıl Yazılır

Sitemizde bulunan Veraset İlamı dilekçe örnekleri 2017 yılı için buraya tıklayabilirsiniz. Daha önce de belirttiğimiz gibi okunaklı olarak ister elle ister bilgisayarda yazılan dilekçelerin ıslak imzalı olması gerekmektedir.



ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.


Önceki yazıyı okuyun:
Veraset ilamı Dilekçe Örnekleri

Veraset ilamı; bildiğimiz üzere mirasçılık belgesi dediğimiz ve herhangi kişinin ölümünden sonra arkada kalan eş ve çocuklara mirasın paylaştırılmasına ilişkin Sulh Hukuk...

Kapat
Sitemizde paylaşılan dilekçe örneği ve diğer bilgiler tamamen bilgilendirme amacıyla paylaşılmış olup, izinsiz ve kaynak gösterilmeksizin başka bir yerde yayımlanması yasaktır. - Aralık 2016