Yargılamanın Yenilenmesi Talebi İçin Hazır Dilekçe Örneği ve Süreç

A+
A-

Yargılanmanın yenilenmesi, hüküm verilmiş ve kesinleşmiş olan ceza mahkemesi kararları aleyhine gidilen olağanüstü bir kanun yoludur. Ceza Mahkemeleri Kanunun 311 ve devam maddelerinde yargılanmanın yenilenmesi ile ilgili düzenleme yapılmıştır. Yargılamanın yenilenmesi talebinin nasıl ve nereye yapılacağı, dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili bu yazımızla okurlarımıza bilgi vererek, ayrıca yargılanmanın yenilenmesi dilekçesinin nasıl yazılacağına ilişkin dikkat edilmesi hususları açıklayarak dilekçe örneğini sizlerin istifadesine sunacağız.

yargılamanın yenilenmesi

yargilamanin yenilenmesi talebi

Yargılanmanın Yenilenmesi Nedenleri Nelerdir.

Kesinleşmiş bir hükmün yeniden ele alınarak incelenmesi yani yargılanmanın yenilenmesi için hükümlü lehine belli şartların oluşması gerekmektedir, buna göre;

  • Daha önceki yargılamalarda duruşmada kullanılan veya dava dosyasına sunulan bir belgenin sahteliğinin anlaşılması.
  • Hükmü etkileyecek bir şekilde, daha önce dinlenen tanıklar veya bilirkişilerden birinin hükümlü aleyhine kasıt veya ihmal ile gerçek dışı tanıklık ve beyanda bulunduğu veya oy verdiği anlaşılırsa.
  • Hükmü veren hakimlerden birinin, hükümlünün neden olduğu kusur dışında, ceza ile mahkumiyetini gerektirecek biçimde görevlerini yapmalarında kusurlarının bulunması.
  • Verilen ceza hükmü, hukuk mahkemesinin bir kararına dayandırılmışsa ve bu karar kesinleşmiş bir diğer karar ile ortadan kaldırılmış olması.
  • Ortaya çıkan yeni delillerin ortaya sunulması halinde mevcut delillerle birlikte değerlendirildiğinde sanığın beraatini veya daha hafif bir cezayı vermeyi gerektiriyorsa

Yargılamanın yenilenmesi talebi hükümlü lehine değerlendirilecektir.

Yargılamanın Yenilenmesi Talebi Halinde İnfaz Durdurulur mu

Yargılamanın yenilenmesi talebinde bulunulması hükmün infazını ertelemez, ancak hükmün infazının geri bırakılmasına veya durdurulmasına karar verilebilir. İlgili mahkemenin telafisi imkansız sonuçların çıkacağını değerlendirmesi halinde böyle bir karar vermesi muhtemeldir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Askerlik Tecil Dilekçesi Örneği

Yargılanmanın yenilenmesine engel olmayan halleri aşağıdaki şekilde maddeler halinde sıralayabiliriz.

  • Hükmün infaz edilmiş olması
  • Hükümlünün ölümü
  • Hükümlünün ölmesi halinde eşi, üstsoyu, altsoyu, kardeşleri yargılamanın yenilenmesi isteminde bulunabilirler
  • Bir üstteki fıkrada belirttiğimiz kişilerin yokluğu halinde, Adalet Bakanı da yargılamanın yenilenmesi isteminde bulunabilir.

Sanık veya Hükümlünün Aleyhine Yargılamanın Yenilenmesi Nedenleri

Yargılamanın yenilenmesi talebi sanık aleyhine de yapılmış olabilir,  sanık aleyhine yapılacak olan yargılanmanın yenilenmesi talepleri yukarıda belirttiğimiz hususlara ek olarak sanık beraat ettikten sonra suçla ilgili mahkemeye başvurarak hakim önünde güvenilir bir şekilde ve nitelikte ikrarda bulunursa yargılamanın yenilenmesine karar verilebilir.

Yargılanmanın Yenilenmesinin Kabul Edilmeyeceği Haller Nelerdir

Sanık hakkında verilen hükmün sonucunu değiştirmeyecek Kanunun  aynı  maddesinde  yer  almış  sınır  içinde  olmak  üzere cezanın değiştirilmesi amacıyla yargılamanın yenilenmesi kabul edilemez, ayrıca hatanın giderilebilmesini sağlayacak başka bir yol varsa, yargılamanın  yenilenmesi yoluna gidilemez.

Yargılamanın Yenilenmesi Talebi Nereye Yapılır

Yargılamanın yenilenmesi talebi hükmü veren mahkemeye yapılır, hükmü veren mahkeme talebin kabule değer olup olmadığı yönünde inceleme yapar ve bu yönde bir karar verir. Yargılamanın yenilenmesi talebinin kabule değer olup olmadığına duruşma yapılmaksızın karar verilir. İlgili mahkeme yargılanmanın yenilenmesine karar verebileceği gibi talebin reddine de karar verebilir, verilen karar 7 gün içerisinde Cumhuriyet Savcısı ve ilgili tarafa tebliğ edilir. Mahkemenin yargılanmanın yenilenmesi konusunda vermiş olduğu kabul veya red kararlarına itiraz edilebilir.

Yargılamanın Yenilenmesi Talep Dilekçesi Nasıl Yazılır

Yargılamanın yenilenmesi talep dilekçesinde öncelikle yukarıda belirtmiş olduğumuz yargılamanın seyrini değiştirecek delillerin dilekçede açıkça belirtilmesi gerekmektedir. Bu nedenle yazımızda yukarıda belirttiğimiz hususlar göz önünde bulundurularak dilekçenin yazılması önem teşkil edecektir.

Yargılamanın Yenilenmesi Talebi Dilekçe Örneği

Sitemizde okurlarımız için hazırladığımız yargılamanın yenilenmesi dilekçe örneğinden faydalanarak talep dilekçenizi hazırlayabilirsiniz.  Örnek dilekçeyi talebinize uygun şekilde uyarlayarak ilgili mahkemeye sunabilirsiniz. Yargılamanın yenilenmesi talebi dilekçe örneği aşağıda istifadenize sunulmuştur.

yargılanmanın yenilenmesi dilekçesi

Yargilamanin Yenilenmesi Talebi Dilekce Ornegi Sf:1

yargılanmanın yenilenmesi dilekçesi

Yargilamanin Yenilenmesi Talebi Dilekce Ornegi Sf 2

PDF olarak dilekçemizi indirmek için;

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Koruma Tedbiri Talebi 6284 Sayılı Kanun Dilekçe

Yargilamanin Yenilenmesi Talebi Dilekce Ornegi

Sitemizde yer alan İstinaf Dilekçe Örnekleri ve Temyiz Dilekçe Örnekleri ile ilgili yazımızı da okuyabilir ve üst yargı yolları konusunda daha fazla bilgilere ulaşabilirsiniz.



ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.


Önceki yazıyı okuyun:
Yargılama Giderleri Nereye ve Nasıl Ödenir (Tüm Detaylar)

Yargılama giderlerini (Mahkeme masraflarını) yargı sistemimizde Ceza Mahkemelerinde yapılan yargılama giderleri ve Hukuk Mahkemelerinde yapılan yargılama giderleri olarak iki ana...

Kapat
Sitemizde paylaşılan dilekçe örneği ve diğer bilgiler tamamen bilgilendirme amacıyla paylaşılmış olup, izinsiz ve kaynak gösterilmeksizin başka bir yerde yayımlanması yasaktır. - Aralık 2016