Boşanma Davası Nasıl Açılır

A+
A-

Öncelikli olarak Boşanma Davası Nasıl Açılır -2019 yılı güncel bilgiler- ve bu davayı açmak için gerekli olan boşanma dava dilekçesi nasıl yazılır, bu dilekçenin hangi mahkemeye verileceği hususlarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Boşanma ile ilgili dilekçelerde yazılabilecek onlarca değişik örnek mevcuttur, bunlardan hangisinin size ait sorunu kapsadığını tespit edip ona göre hazırlanması, bu konuda uzman bir avukata danışılması veya yardım alınması ileride hak kaybı olmaması nedeniyle önemlidir.

İçindekiler

Boşanma Davası Nereye Açılır 2019 yılı Güncel

Boşanma dilekçesi Aile Mahkemelerine hitaben yazılır. Aile Mahkemelerinin olmadığı il veya ilçelerde ise boşanma dilekçesi Aile Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemelerine yazılır. Kanun koyucu boşanmayı evlilik birlikteliğinin sona ermesi olarak tanımlamakta, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanununda ise boşanma sebepleri özel ve genel olarak iki şekilde ele alınmaktadır.

Boşanma Davası Nasıl Açılıyor

Boşanma Davası

 Boşanma Sebepleri Nelerdir 2019

Medeni Kanunun ilgili maddelerinde boşanmanın özel sebepleri açıkça belirtilmektedir. İspatı halinde ise kesin boşanma sebebi olarak kabul edilir. Bunları; Hayata Kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış (Madde 162), Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme (Madde 163), Terk (Madde 164), Akıl Hastalığı (Madde 165) olarak sıralayabiliriz, Genel boşanma sebebi olarak da Evlilik Birlikteliğinin Temelinden Sarsılması (Madde 166) söylenebilir.

Evlilik Birlikteliğinin Temelden Sarsılmasını açacak olursak bunun kapsamına birçok şeyi alabiliriz. Evli çiftlerin evlilik birlikteliğinden beklentilerinin farklı olması, kültür ve kişisel farklılıklar, ailelerin evliliğe mudahale etmesi, aile sırlarının açıklanması, eşine iftira atma, eşini sevmediğini söylemek, başkasını sevdiğini söylemek, cinsel ilişkiden kaçınmak, aşırı kıskançlık, ev eşyasına zarar vermek, fuhuş yapmaya zorlamak, kumar oynamak, tutumluluk sınırını aşacak şekilde cimri olmak ve bunun gibi bir çok sorun evlilik birlikteliğinin temelden sarsılmasına neden olabilir ancak bu gibi sorunlar tek başına boşanma için yeterli değildir, gösterilen sorunların ortak yaşamayı çekilemez hale getirmiş olması gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Anlaşmalı Boşanma Ücreti Masrafları Ne Kadar Tutar (Tüm İhtimaller)

Boşanma Sonrası Süreç

Aslında boşanma davasının açılması ile veya mahkemenin boşanmaya karar vermesi ile yine sorunlar ortadan kalkmamaktadır. Çocukları olan eşler arasında çocukların paylaşılması, Nafaka miktarları, maddi veya manevi tazminat durumu, evlilik sözleşmesi yapılmamış ise evlilik sonrası edinilen malların paylaşılması ve hatta düğünde takılan takıların veya altınların paylaşılması bile eşler arasında büyük sorunlara sebep olmaktadır. Bu haliyle birbirinden farklı olan bu ve buna benzer olayların tamamında farklı bir hukuku bir yol izlenmesi veya avukat aracılığıyla bu işlerin takip ettirilmesi ileride oluşacak maddi ve manevi zararların önüne geçmiş olacaktır.

Boşanma Davasında Çocukların Durumu Ne Olur

Boşanma Davasında Velayet

 Boşanma Sonrası Çocukların Durumu

Kanun koyucu tarafların birbirini tanımadan boşanmalarının önüne geçmek için, belirli bir süre geçtikten sonra eşlerin anlaşmaları olarak boşanmalarına müsaade etmiştir. Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesi için evlilik tarihinden itibaren en az bir yıl geçmiş olması gerekmektedir. Öncelikle bu şartın uygun olması halinde eşlerin kendi aralarında mütabakat sağlayarak anlaşmalı olarak boşanmaları mümkündür. Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar arasında bir boşanma protokolü düzenlenir ve imza altına alınır. Bu prokotolde taraflar belirtmek istedikleri tüm mali konuları, çocuklarına yönelik durumları açıkça düzenleyebilirler.

Eşlerden birinin dava açması ve diğer eşin de buna rıza göstermesi halinde mahkeme hakimi tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirerek boşanmaya karar verebilir. Ayrıca Hakim Boşanma Protokolünde tarafların ve çocukların menfaatlerini de gözeterek, uygun bulmadığı maddelerde değişikliğe gidebilir. Taraflarında bu değişikliği kabul etmesi halinde boşanmaya hükmedilebilir. Hakim sadece tarafların vekillerini dinleyerek bu konuda karar veremez. Bu şekilde böyle bir karar verilmiş olsa bile, Yargıtay tarafından bu bir eksiklik olarak kabul edilmiş ve bir çok Yargıtay içtihatında da bu konuda bozmaya hükmedilmiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Sanık Ne Demek : Kimlere Sanık Denir Bir Kişi Nasıl Sanık Olur

Boşanma sebeplerinden herhangi biri nedeniyle açılmış olan davanın reddine mahkeme tarafından karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmiş olması halinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birlikteliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin talebi üzerine boşanmaya karar verilir.

Boşanma davası dilekçe örnekleri için buraya https://www.dilekcesepeti.com/category/adliye-dilekce-ornekleri/bosanma-dilekce-ornekleri/ tıklayınız.

Not: Anlaşmalı boşanma kararı verildikten sonra kararı hızlı bir şekilde kesinleştirmek için taraflar birlikte veya ayrı ayrı temyizden feragat dilekçesi verebilirler. Aksi takdirde kararın kesinleşmesini beklemeleri gerekir.

NOT: Dilekçeler örnek olarak hazırlanmış olup boşluklara ve noktalı bırakılan yerlere kendinize ait bilgileri giriniz ve yine yapılacak değişiklik varsa kendine uygun şekilde tasnif ediniz. Dilekçe örnekleri ile ilgili doğabilecek olan herhangi bir hukuki hak kaybından sitemiz sorumlu değildir, dilekçelerin tamamı bilgi amaçlı örnek olarak hazırlanmış dilekçelerdir.



ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.


Sitemizde paylaşılan dilekçe örneği ve diğer bilgiler tamamen bilgilendirme amacıyla paylaşılmış olup, izinsiz ve kaynak gösterilmeksizin başka bir yerde yayımlanması yasaktır. - Aralık 2016