Hırsızlık Nedeniyle Etkin Pişmanlık ve Ceza İndirimi

A+
A-

Etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması işlenmiş olan suçun türüne göre farklılık göstermektedir, dolayısıyla hırsızlık suçu nedeniyle etkin pişmanlık ve ceza indirimi de kendi içerisinde farklı olarak değerlendirilmelidir.

Daha önce yazmış olduğumuz etkin pişmanlık ve ceza indirimi konulu makalemizde de belirttiğimiz gibi etkin pişmanlıktan faydalanılması için belli bazı şartların oluşması gerekmektedir. Öncelikli olarak suç ile ilgili etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanarak ceza indirimi yapılabilmesi için kanunda özel hükümlerin bulunması, işlenen suçun teşebbüs aşamasında kalmaması ve tamamlanması gerekmektedir. Suçun teşebbüs aşamasında kalması halinde gönüllü vazgeçme nedeniyle ceza indirimi yapılabilir.

Etkin pişmanlık nedeniyle ceza indirimi

hirsizlik nedeniyle etkin pisman ve ceza indirimi

Hırsızlık Suçu Nedeniyle Etkin Pişmanlık ve Ceza İndirimi

Etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanabilmesi için kişinin kendi rızasıyla işlemiş olduğu suçtan dolayı nedamet duyması, işlemiş olduğu suç nedeniyle meydana gelen olumsuzlukları ve zararları gidermeye çalışması ve bu yönde çaba göstermesi gerekmektedir.

Hırsızlık suçu TCK 141, 142, 143, 144, 145, 146 ve 147.maddelerinde düzenlenmiştir. Türk Ceza Kanununun bu maddelerinde belirtilen hırsızlık suçu için etkin pişmanlık hükümlerinin nasıl uygulanacağını aşağıda maddeler halinde sıralayabiliriz.

Türk Ceza Kanununun 168/1-2. Maddesinde hırsızlık ve bazı suçlara ilişkin etkin pişmanlık hükümlerinin nasıl uygulanacağına ilişkin gerekli düzenleme yapılmıştır. Buna göre;

  • Suçun tamamlanmış olmasından sonra faili, azmettirenin veya yardımda bulunan kişinin bizzat pişmanlık göstererek mağdurun zararını aynen tanzim etmesi veya geri vermesi halinde sanığa verilecek olan ceza 2/3 oranında indirilir.
  • Failin etkin pişmanlığı soruşturma aşamasından sonra kovuşturma aşamasında hüküm verilmeden önce göstermesi halinde cezanın yarısına kadar indirim yapılır.
  • Mağdurun zararının tazmin edilmesi veya kısmen geri verilmesi ve bu haliyle etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanılabilmesi için mağdurun rızası gerekmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Senedin Zamanaşımı Ne Zaman Dolar (Tüm İhtimaller)

Örneğin; mahkemenin sanık yönünden 4 yıl hapis cezası vermesi halinde, sanığın mağdurun zararını karşılamış olmasını göz önüne alarak cezasında yarı oranında indirim yaparak cezasını 2 yıla indirilmesine hükmedecektir. Diğer takdiri indirim sebepleri de göz önünde bulundurulduğunda bu ceza daha da aşağıya düşebilir.

Hırsızlık suçunu işleyen kişinin suç konusu malda ortaklığının bulunması veya bir alacağına mahsuben böyle bir eyleme girişmiş olması halinde hakkında ceza indirimi uygulanarak iki aydan bir yıla kadar hapis cezasına veya adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verilir.

Hırsızlık suçuna konu malın değerinin az olması veya hırsızlık suçunu işleyen kişinin bu suçu zorunlu ihtiyacını karşılamak amacıyla yapmış olması halinde mahkemece bu durum takdiri indirim sebebi olarak değerlendirilir.

Sabıkalı Olmak Etkin Pişmanlıktan Faydalanmaya Engel midir

Sanığın kanunda belirtilen etkin pişmanlık hükümlerini yerine getirmesi, etkin pişmanlık ve ceza indiriminden faydalanması için yeterlidir. Sanığın sabıkalı veya tutuklu olması etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanması için engel teşkil etmez.

Etkin Pişmanlıktan Kaç Kez Faydalanabilirim

Sanığın işlemiş olduğu her suç tipi ayrı ayrı değerlendirileceğinden hırsızlık suçunun başka suçlarla birlikte işlenmiş olması halinde diğer suçlar yönünden de şartlar oluştuğu takdirde etkin pişmanlık hükümleri bütün suçlar için ayrı ayrı uygulanabilir bunun için bir engel yoktur.

Etkin Pişmanlık ve Ceza İndirimi ile Denetimli Serbestlik Arasında Ne Fark Vardır

Etkin pişmanlık ve ceza indirimi yapılan yargılama sırasında değerlendirilir ve hüküm kurulurken uygulanır ancak denetimli serbestlik hüküm kuruldukta sonra infaz aşamasında değerlendirilir. Denetimli serbestlik infaz aşamasında sanığın cezaevinde bulunduğu süre içerisinde “iyi halli” olup olmadığı yönünde cezaevi idaresince düzenlenen rapor ve infaz hakimliğince verilen kararla belirlenir.

Sitemizdeki En Basit ve Anlaşılabilir Haliyle Etkin Pişmanlık Nedir konulu yazıyı da okumanız konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır.



ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.


Önceki yazıyı okuyun:
Hizmet Süresinin Tespiti ve Dava Dilekçe Örneği

Hizmet süresinin tespiti; İş mahkemelerinde açılan davalardan olup, belli bir süre işçinin bir işverenin yanında çalışmasına rağmen, sigorta primlerinin yatırılmaması...

Kapat
Sitemizde paylaşılan dilekçe örneği ve diğer bilgiler tamamen bilgilendirme amacıyla paylaşılmış olup, izinsiz ve kaynak gösterilmeksizin başka bir yerde yayımlanması yasaktır. - Aralık 2016